łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości(...)warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam gaz i pozostawiam nadal na palniku (choć się nie pali), aby kasza wchłonęła cały płyn. Następnie studzę. Cebulę obieram, drobno
W kuchni Karmel-itkinawet nad morzem, gdzie zawsze jest chłodniej, dziś jest słonecznie. Zawsze z wielkim utęsknieniem czekam na wiosnę. Nie tylko ze względu na piękną pogodę, ale również na świeże warzywa i owoce, które uwielbiam. W okresie letnim staram się robić dużo sałatek, aby maksymalnie wykorzystać warzywa sezonowe. Mogłabym jeść je codziennie. Co prawda na większość trzeba będzie poczekać jeszcze około miesiąca(...)podaję ilości każdego składnika z osobna. SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM - kurczak wędzony - por - seler naciowy - kukurydza z puszki - ananas (najlepiej świeży) - serek homogenizowany naturalny - sól i pieprz Warzywa i kurczaka kroimy na kawałki, przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę oraz ananasa i mieszamy. Dodajemy serek homogenizowany w takiej ilości, aby połączył składniki ze sobą. Serek można zastąpić jogurtem greckim
Zgrabne Gotowaniesię leżak nad basenem :) Co do jedzenia, już wiele razy wspominałam, że jest to mój największy problem. Nie mają tutaj świeżego pieczywa, można kupić jedynie chleb tostowy, owoce i warzywa są pozbawione smaku a wszystko jest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe(...)odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo popularne w USA precle. Zamierzam po powrocie do Polski spróbować upiec je sama, jak mi wyjdzie to przepis na pewno pojawi się na blogu
Zgrabne Gotowanieplasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego
Zgrabne Gotowaniekońcowy efekt (soczewica przyjmuje bardzo dobrze wszystkie aromaty). J a dodałam praktycznie cały skład włoszczyzny. Nie dodawałam jajek. Masę na pasztet można spróbować po wymieszaniu ugotowanej soczewicy i uduszonych warzyw i ewentualnie jeszcze wtedy całość doprawić. Bardzo polecam jako zdrowy dodatek do pieczywa (najlepiej domowego :)). var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail(...)następnie po siekany czosnek i re sztę wa rzyw startych na tarce. Dla smaku można dodać 2 ły ż ki masła. Wszystko razem dusić do miękkości. Doprawić przyprawami. Uduszone warzywa można wrzucić do blendera i zmiksować. Ja trochę je rozgniołam widelcem. Nie chcia ł am uzyskać całkowitej miazgi. Warzywa wymieszać z wcześniej ugotowaną soczewicę. Masę można spró bować
coolinarnastrefa.blogspot.comśrednie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , piperz, liśc laurowy - 3 łyzki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozic , osuszyc ręcznikiem papierowym, pokroic w nie dużą kostkę . Warzywa umyc , zetrzec na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną i posoloną i wylac do garnka. Następnie cebulę pokrojoną(...)piórka szklimy i dodajemy koncentrat pomidorowy , chwilkę podsmażamy i dodajemy do rybki. Na samym końcu warzywa podsmażamy na patelni dosłownie chwilkę i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do zakrycia się składników i dusimy do czasu , kiedy zmiękną warzywa ok. 40 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkosól pieprz 1 dymka do dekoracji Pieczone filety z kurczaka należy pokroic w paseczki. Zarumienic na rozgrzanym oleju. Papryki rozciąc , oczyścic. Marchewkę i cebulę obrac i posiekac , a pozostałe warzywa drobno pociąc. Pędy bambusa osączyc z zalewy. Plastry ananasa pokroic na niezbyt duże kawałki. Przygotowane warzywa dodac do mięsa. Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie
Słodkości i nie tylkozimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy do smaku, dodajemy mieszankę warzyw i gotujemy razem około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, które następnie obieramy, a wywar warzywny przelewamy przez durszlak oddzielając warzywa od wywaru, który w kolejnym(...)kroku doprowadzamy do wrzenia i do którego dodajemy żelatynę energicznie mieszając do jej rozpuszczenia (ilość zgodnie z proporcjmai podanymi na opakowaniu). Do małych pojemniczków przekładamy warstwowo warzywa (rezygnujemy z ugotowanej natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki) i mięso, całość zalewając przygotowaną galaretką. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatego zrobiłam mix. I całkiem pysznie wyszło. Ale po kolei:) Zacznę od przygotowanego farszu do roladek, który okazał się być również pyszną, obiadową sałatką a dla miłośników warzyw mógłby nawet stanowić samodzielną potrawę. Marchewka z cukinią na ciepło Składniki: 1 duża marchewka 1/2 średniej cukini 1/2 cebuli czosnek granulowany sól morska 2 łyżki (ok. 30 gram) masła(...)łyżek wody Warzywa obrać. Marchewkę i cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry: Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wyłożyć marchewkę, zamieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać cukinię i cebulę, podlać wodą i dusić razem pod przykryciem do miękkości w międzyczasie doprawiając solą i granulowanym czosnkiem. Warzywka naprawdę pysznie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatestowania od Sonko. Część macy spałaszowaliśmy ze zupką a resztę schrupalismy właśnie z guacamole. Razem z guacamole chrupaliśmy również chipsy błonnikowe o smaku szpinaku i 7 warzyw. Chipsy błonnikowe Sonko to pyszna i chrupiąca przekąska z pełnoziarnistej kukurydzy popcornowej o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Chipsy są również naturalnym źródłem minerałów między innymi magnezu, fosforu czy żelaza(...)Dostępne są w siedmiu smakach: pizza, szpinak, 7 warzyw, grzyby, włoskie, ser i czosnek. Chipsy błonnikowe to pyszna przekąska, można je chrupać w domu jak również można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Chipsy, które otrzymałam do testowania schrupaliśmy w domciu, ciekawi ich smaku bo jeszcze nie mieliśmy okazji ich spróbować a dwie paczki powędrowały z córeczką
Monia miesza i gotujecytryny 1 duża marchewka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła sól z pieprzem Kamis 100 ml słodkiej śmietanki natka pietruszki do posypania Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety(...)cytryny wcześniej zblanszowaną, trzeba ja wyłowić przed dodaniem makaronu jednak skórka nadaje zupie gorzkiego posmaku i według mnie lepiej jej nie dodawać. Wszytko gotować ok 30 minut aż warzywa będa miękkie. Doprawić solą i pieprzem, dodać makaron i gotować jeszczę chwilkę aż makron będzie ugotowany. Zestawić z ognia i dolać śmietankę. Wymieszać i od razu podawać posypaną natką pietruszki
Monia miesza i gotujemakaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane pędy bambusa. Na rozgrzany olej wykładamy mielone i smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy(...)warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy do farszu. Szykujemy miskę z chłodną wodą, w której zmieszczą się arkusze papieru ryżowego namaczamy na 3s wykładamy na deskę, aby zmiękł i nakładamy 1-2 łyżki stołowe farszu
Pudełko rozmaitościzajęcia dziennie. Dzisiaj też walczyłam z USOS-em , ale na szczęście zarejestrowałam się jak chciałam:) Składniki na 4-5 porcji: 400-500g piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw (ja zawsze wybieram takie, żeby był kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka itp.) 1 cebula 1 mała papryka (opcjonalnie) 2-3 płaskie łyżki przyprawy curry (do smaku) – u mnie Kamis(...)kostki rosołowe Olej do smażenia Sól Pieprz 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać warzywa mrożone i cebulę, zalać bulionem. Gotować kilka minut, aby warzywa były prawie miękkie. Następnie doprawić do smaku curry i sosem sojowym. Dodać paprykę (ja wolę ją twardszą, dlatego dodaje na smak
Fabryka pomysłówrównie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa(...)mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu. Na koniec mąkę
Fabryka pomysłów