warzywa - 14856 przepisów (strona:162/991)

makaron z hummusem, brokułami, pieczarkami i tahini - WEGE OBIAD 165

uniwersalny, że można dobrać do niego dodatki jakie tylko dusza zapragnie :) W tej wersji wykorzystałam niedawno opublikowany na blogu hummus , tahini (która jest notabene również składnikiem hummusu :)) oraz warzywa. Pysznie i zdrowo! :) P.S. Wybaczcie mi te zdjęcia...Ale obiad o godzinie 17.00 skutkuje brakiem już światła dziennego... MAKARON Z HUMMUSEM, TAHINI I WARZYWAMI (WEGAŃSKIE) przepis autorski // 1, ew. 2 porcje

chili & sugar
razowe racuchy z rabarbarem 143

już ostatni przepis z tym warzywem, który czekał na publikacje na blogu. Aczkolwiek mam nadzieję spróbować jeszcze kilku nowych przepisów z rabarbarem w roli głównej :) Drożdżowe racuszki kojarzą mi się z dzieciństwem. Zawsze robiliśmy je z jabłkami i czasem mama dorzucała rodzynki. Obowiązkowo jedliśmy je z cukrem pudrem :) Do racuchów można dorzucić każde owoce (lub, jak w tym przepisie - warzywa

chili & sugar
czekoladowa niedziela #12 - czekoladowy krem z...ciecierzycy! (wegański) 221

niedawna ciecierzyca jak i inne warzywa strączkowe stały się bardo popularne. W mojej kuchni co prawda królują od kiedy zostałam wegetarianką, ale bardzo cieszę się, że docenia je coraz więcej osób! Są zdrowe, smaczne i można z nich wyczarować na prawdę...wszystko. Nie ma też co ograniczać się jedynie do potraw wytrawnych, bo nie zaprzeczajmy ale wszelkie fasole raczej kojarzą(...)się nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy muszą być niesamowicie ohydne. Wtedy zaczęłam

chili & sugar
Tarta z wężymordem 118

Madzia ostatnio ma zajawkę na dziwne warzywa. Dziwne, czyli takie których nigdy dotąd nie jedliśmy. I nie mam na myśli egzotycznych roślin, tylko właśnie nasze krajowe. Jak na przykład tytułowy wężymord. Znany również jako skorzonera lub pospolicie jako polski szparag. Chociaż akurat ta nazwa jest dziwna, bo ze szparagami nie ma nic wspólnego, zupełnie. Natomiast nazwa wężymord wzięła się stąd(...)sposób, jak się go przyrządzało, ale pewnie działał skoro doczekał się takiej nazwy. No i właśnie Madzia przyniosła do domu pół kilo wężowych mordek - jak pieszczotliwie zaczęliśmy nazywać to warzywo. A dodam jeszcze, że wygląd ma taki jakiś zupełnie nijaki... Jakoś tak po prostu jak brunatne, brudne połamane patyki wygląda. Jakbym gdzieś na bazarze zobaczył to bym nawet złotówki

Marder&Marder Manufacture
Pikantna zupa krem z brukwi 151

zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa, czy chociażby wspomniana brukiew.  Ale do rzeczy, bo właściwie teraz gdy to pisze to noc jest i spać zaraz(...)jakieś 2-3 tygodnie. Wy możecie użyć tego co zwykle do zup używacie. Czyli np. kostki rosołowej lub od początku gotować wszystko w jakimś wywarze bulionowym. I gotujemy aż warzywa będą miękkie. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane 2 ząbki czosnku i pół posiekanej drobno papryczki chili. Dorzucamy po podsmażeniu to wszystko do garnka, zdejmujemy

Marder&Marder Manufacture
Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne 173

siekamy pokrzywę. Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około

Wanilia i Kardamon
Lekka włoska zupa z selerem naciowym 223

pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość

Kuchenna Kontrrewolucya
16 dań z zielonymi warzywami 212

Szpinak, brokuły, rukola, soczewica, ogórki, bób... mogę tak wyliczać bez końca. Zielone warzywa nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale i są pyszne i zdrowe. Dzisiaj zapraszam do przygotowania dań z wykorzystaniem zielonych warzyw, wybór należy do Was! Na zdrowie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami 178

ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę, dodać jajko, mleko masło, gałkę muszkatołową  i wymieszać dokładnie. Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki. Przez środek zrobić dołek i ułożyć warzywa. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ziemniaki się przyrumienią. Podawać polaną sosem czosnkowym. zapiekanka ziemniaczana z warzywami

O kuchni z uczuciem
Sałatka z quinoa, szparagami i mango 217

Dziś dalszy ciąg dań ze szparagami :) Jak zacząłem je jeść, to nie umiem przestać ;)  To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon

Parowar Faceta
Dietetyczne leczo ze słodką nutą (134 kcal) 166

pomidorowej 4 łyżki soku z ananasa sól, pieprz, pieprz kolorowy bazylia łyżka oleju Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę, następnie wlewamy passatę pomidorową i sos z ananasa i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i przyprawy

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 268

razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru(...)masło. Zgniatamy praską do ziemniaków na kremowe puree. Przygotowanie zapiekanki: Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie doprawiając do smaku. Kiedy mięso będzie obsmażane dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy rozpuszczony w 1/4 szklance wody. Całość mieszamy i smażymy około

Kolizje Smaków
Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru 208

Dziś kolejna propozycja obiadowa :) Poprzedni mój schab w musztardzie , bardzo się Wam spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną

Parowar Faceta
„Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami 218

Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia (spróbowania?:)) Naprawdę! Pyszny smażony „ryż” z kalafiora z dodatkiem mięsa mielonego z indyka  w towarzystwie warzyw. Całość stanowi zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Idealny dla tych, którzy starają się jeść zdrowo :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Mała główka(...)tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Dorzucamy mięso i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryk, ½ łyżeczki oregano i łyżeczkę mielonej kolendry. Dodajemy również żurawinę, mielone migdały

Kolizje Smaków
Zupa z botwinką i kozim serem 143

Zupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych dla naszego zdrowia. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Składniki: 1 pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka ser kozi 1 i 1/2 litra bulionu(...)pietruszkę. Gotować około 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone ziemniaki i gotować około 10 minut. Dodać pokrojone liście botwinki i gotować jeszcze mniej więcej 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy ciągle mieszając. Zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i również wlać

Oryginalny smak

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję