warzywa - 14856 przepisów (strona:170/991)

Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 206

Po leniwie spędzonym poranku i małych zakupach oraz ustawieniu kilku czy kilkunastu pułapek na wredne owady, które niestety latały mi po kuchni (tak, latały, zostały wyłapane

Parowar Faceta
Schab zawijany boczkiem z parowaru 343

Późno już, bo obiad był na bardzo  spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak

Parowar Faceta
Szaszłyki z ryżem z parowaru 250

Sezon grillowy zbliża się nieubłaganie. Na razie może i małymi krokami, ale z każdym tym zimnym, jesiennym dniem coraz bliżej do wiosny oraz lata ;) Postanowiłem na

Parowar Faceta
K... Kuskus 291

dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :) Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1/2 cukini 1 sparzony, duży pomidor(...)podsmażamy cebulę, marchewkę i cukinię. Po 5 minutach zalewamy je resztką bulionu. Gotujemy na małym ogniu. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy.  Gdy warzywa będą al dente, dodajemy kaszę. Mieszamy i dodajemy przyprawy wraz z cytryną. Można dodać odrobinę bulionu (w zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać). I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło

Kitchens Alphabet
Tortilla z kurczakiem i warzywami 3649

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tortilla z kurczakiem i warzywami to smaczne i szybkie danie. Możemy użyć do jej wykonania dowolnie dobranych składników. Polecam Wam przepis na takie tortille, są mega smaczne i co najważniejsze bez żadnej chemii. Post Tortilla z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ale Meksyk! Zupa meksykańska 159

mieszanki do zup » z marchewką, groszkiem przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra/słodka, czosnek, ser do posypania (u mnie Emmentaler) Przygotowanie  : 1.      Warzywa myjemy, kroimy. 2.      Mięso podsmażamy na czosnku i cebuli ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie zarumienione. 3.      Gotujemy bulion(...)bulionu wrzucamy mięso, paprykę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 5.      Po 10minutach dodajemy resztę warzyw. 6.      Dodajemy puszkę pomidorów. 7.      Doprawiamy przyprawami. 8.      Ze względu na mięso, zupę gotujemy ok. 40 minut. 9.      Podajemy z bagietką, posypujemy serem

Kitchens Alphabet
Kurczak w jesiennych warzywach 267

mile widziane ;-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu moja dzisiejsza propozycja, prosta i smaczna.  Jako dodatek proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku(...)pozostałym z jego smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki lub w kostkę boczek oraz pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy

Przysmaki Karolki
Cebula faszerowana pęczakiem 188

pozostawiając ok 2-3 warstw.  Środek jednej pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i znów podsmażyć. Gdy woda z pieczarek odparuje, doprawić warzywa solą i pieprzem. Pęczak ugotować w osolonej wodzie i dodać do podsmażonych warzyw. Wymieszać z serkiem. Tak powstałym farszem napełnić wydrążone cebule. Podawać od razu lub jeszcze chwilę podgrzać

Pasja Smaku
Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny 239

Wielokrotnie pisałam, że wraz z Najukochańszym jesteśmy wiernymi fanami kuchni azjatyckiej, dlatego dzisiaj przepis na chiński makaron pszenny z warzywami i tofu:) Składniki: ząbek czosnku pół cebuli papryka czerwona pół cukinii pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego kilka różyczek brokułu sos sojowy, 3 łyżki pieprz chiński makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę(...)piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda wyparuje z patelni. Dodajemy ser i orzechy. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania gotujemy

Taste Of My Day
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 191

smak bajeczny, proponuję dodać olej z pestek dyni, który nadaje całości lekko orzechowy posmak- pycha, pycha, pycha! Idealny zarówno do kanapek jak i użyty jako dip do surowych warzyw. Tak zajadaliśmy go świeżo po przygotowaniu (był jeszcze letni...)- dosłownie rozkosz dla podniebienia. Uwielbiam ostatnio takie eksperymenty w kuchni... :-) Całe szczęście, że większość Rodzinki zajada te jeszcze do niedawna "dziwne twory(...)papryką lub chili (wyostrzy smak). Podawać z dobrą oliwą (polecam z pestek dyni, nadaje super orzechowy posmak), posypane wędzoną papryką. Idealne jako dodatek do pieczywa lub jako dip do warzyw (pychota!). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw 244

Ponieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskieg o cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek

Taste Of My Day
Królowa jesieni - dynia 137

Przez długie lata dynia kojarzyła mi się z halloween, świętem zza oceanu, które z każdym rokiem coraz huczniej jest obchodzone również nad Wisłą. Dzięki promocji tego warzywa, powiększa się grono miłośników dyni, co cieszy, bo jest to roślina nie tylko z ogromnym potencjałem kulinarnym, ale przede wszystkim zdrowotnym. I przeciwnie do pierwszego wrażenia po obejrzeniu powycinanych warzyw, nie straszy :) Jest

Taste Of My Day
Jajecznica 219

lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska  jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i papryczkę chilli. Obsmażamy, a gdy warzywa "puszczą

Taste Of My Day
Warzywa pieczone 299

Nigdy nie podejrzewałam, że coś tak trywialnego, może smakować do tego stopnia niesamowicie! Mowa o warzywach pieczonych, które niewielu z nas tak przygotowuje. Zazwyczaj są przez nas pieczone, smażone bądź spożywane na surowo. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji ich piec, gorąco do tego zachęcam i czekam na pełne zdziwienia i niedowierzania komentarze o nowych smakach, które odkryjecie :) Najistotniejsze jest(...)korzystać z naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub wyłożonego pergaminem. Warzyw nie obieramy (to co najcenniejsze kryje się pod skórką), jedynie dokładnie myjemy. Możecie pokroić je w mniejsze cząstki, lub o ile naczynie na to pozwala, pozostawić w oryginalnym kształcie i wielkości. Przed wstawieniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika rośliny skrapiamy oliwą, oprószamy solą i ewentualnie pieprzem. Przykrywamy

Taste Of My Day
Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 205

piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania-  tutaj  możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie! Papryka czerwona troszczy się o wzrok(...)magnez wpływają pozytywnie na samopoczucie i kondycję układu nerwowego. Warto więc korzystać z tych dobrodziejstw póki jeszcze trwa sezon, a dzisiejsza sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa. Aromatyczna, sycąca i zdrowa- idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunch box'a, co osobiście przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka , 6g tłuszczu oraz 40g węglowodanów .  SKŁADNIKI

peanutbuttermonster

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję