Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu(...)grubsze plastry. Pomidora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, do środka wsypujemy roztarty w palcach ser sirene (lub inny solankowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe
Cooking MonsterPrzeoczenie terminu ważności, złe przechowywanie, za duże zakupy, zbyt duże porcje (raport: Banki Żywności). Statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności przez rok. Najczęściej wyrzucane produkty: wędliny, pieczywo, owoce i warzywa* Każdy z nas powinien mieć dostęp do zdrowego i pożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych ma ogromne znaczenie(...)produkty się nie zepsują i nie spleśnieją. Dodatkowo w lodówkach Samsunga znajduje się szuflada Cool Select Zone, w której można ustawić niezależną temperaturę dla produktów np. chcąc przedłużyć świeżość warzyw i owoców** Planowanie zakupów spożywczych jest ważnym aspektem oszczędzania żywności. Kupując produkty zwracajmy uwagę na daty ważności. Jeśli termin ważności jest krótki, sprawdźmy czy produkt ten da się zamrozić. Często
AZgotuj!kilku dobrych lat, ani razu mnie nie zawiodła! Ciekawymi modelami, które posiadają technologię noFrost , czyli nie ma potrzeby rozmrażania sprzętu oraz strefę hyperFresh , która zachowuje świeżość owoców i warzyw do 2 x dłużej są: Siemens KG36NXI35 Siemens KG39NAI35 Fajnym rozwiązaniem jest strefa Convertible Zone , która pozwala dostosować temperaturę do aktualnie przechowywanych w niej produktów. Samsung RF56J9041SR/EO(...)czyli lodówką w lodówce. Oznacza to, że możemy w niej ustawić dowolną temperaturę i jest to przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić mięso albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Samsung RB31FERBNSA Pamiętajcie też, że niższa temperatura (bliska 0°C) w chłodziarkach z systemem vitaFresh znacznie wydłuża świeżość przechowywanej żywności. Bosch KGN36XL35 Parę słów Media Markt
Di gotujespożycia. Nie trzymam w lodówce wszystkiego, dzięki czemu produkty są ułożone logicznie i na widoku. To co mogę trzymam poza lodówką np. pomidory, banany, czosnek czy inne warzywa, którym wyższa temperatura nie szkodzi. Jeśli widzę, że kupiłam jakiegoś produktu za dużo przetwarzam go lub mrożę . Ileż to ciekawych ciasteczek wymyśliłam dzięki temu, że coś zalegało w lodówce (np. śmietana(...)Zone ™ – czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić dla niej niezależną temperaturę, według potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić żywność albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. No dobrze a co zrobić kiedy mamy już super lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się, że coś nam zalega w lodówce? Warto wówczas ruszyć
Dzieje kuchennej Wiewióryoczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny odwiedzić(...)lokalu pomiędzy 7-10 Euro. Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti Każde miasto ma swój
Atlas Smakówsię jakoś złożyło ,że u mnie znów sernik , ale tym razem pieczony i typowo w jesiennym klimacie . Jesienny , bo z dodatkiem dyni . Dynia to takie wdzięczne warzywo , które świetnie się sprawdza w daniach pikantnych, ale również idealnie pasuje do słodkości . Dyniowo i cynamonowo ... , bo to już ten czas gdy wszelkiego rodzaju rozgrzewające przyprawy korzenne dochodzą do głosu(...)sernika 300 g. Takie puree warto przygotować od razu w większej ilości , bo można je wykorzystywać na wiele sposobów . Wkrótce mam nadzieję zaprezentować jeszcze inne słodkości z wykorzystaniem tego warzywa . Wszystkie składniki na masę serową (oprócz cynamonu ) włożyć do miski . Dobrze , by były one w jednakowej , pokojowej temperaturze. Ucieramy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Nie przedłużamy
Malinowa Kawiarenkaprzynajmniej na 8 godzin. Groch wraz z wodą, w której się moczył przelewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę możemy pokroić na mniejsze części, ziemniaki kroimy w kostkę. Ugotowany groch przecedzamy na sicie. Pod żadnym pozorem nie wylewamy wody, w której się gotował (jest w niej bardzo(...)dużo smaku :) Dolewamy do niej tyle świeżej wody, aby w garnku było ok. 2,5 litra płynu. Dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz pora i gotujemy do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. Pora oraz cebulę wyjmujemy, następnie dorzucamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, a po kilku minutach ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy ugotowany wcześniej, na wpół
MyCookBook.plwodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia i stanie się ona czysta, dodaj wszystkie warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej Mięso w szybkowarze zalane zimną wodą. Wywar po ugotowaniu. Gotowy wywar wołowy. Uwagi(...)dodasz bardzo dużo kostek lodu do wody, to wywar ostygnie w mgnieniu oka) trzymaj wywar w lodówce do momentu, aż powstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Przepisy ze składnikiem: Wywar
Szybko Szybkowarwędzonej papryki -1 główka czosnku -50ml oliwy -2 łyżki cukru Paprykę przekrawamy na pół, usuwając gniazda nasienne. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa, czyli paprykę- skórką do góry, to ważne, bakłażany- również przekrojoną stroną do góry, cebulę i czosnek) układamy na blasze w piekarniku i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200st(...)odchodzić. Tym niemniej ręczne obieranie papryki ze skórki jest najtrudniejszą częścią produkcji ajvaru. Podobnie postępujemy z bakłażanem, obieramy go ze skóry, lub gdyby ciężko odchodziła, dokładnie wydrążamy miąższ. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, mielimy maszynką lub blendujemy, dodajemy posiekaną papryczkę chili, sól, cukier, ocet, oliwę, wędzoną paprykę, i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania właściwej gęstości, szacunkowo
Aromatyczne Podróżenajlepszego Cold Brew w mieście zadbała niezastąpiona ekipa ETNO CAFÉ (dziękuję za kawę, która postawiła mnie na nogi!). Nie zabrakło również znakomitego pieczywa od Charlotte i świeżych warzyw z Milejowego Pola . Jednak tym, co najbardziej zdobyło moje serce jest cukiernia NANAN . Jeśli śledzicie mnie na Snapchacie lub na Instagramie , to wiecie, że żadna moja wizyta w Warszawie nie może(...)poziom haut pâtisserie będę mógł liczyć w moim mieście. NANAN , z wypiekami na twarzy czekam na otwarcie! Pieczywo i wyroby od Charlotte Pieczywo i wyroby od Charlotte Warzywa z Milejowego Pola Łakocie od NANAN OCZY SZEROKO OTWARTE Na tym moja lista odkryć się kończy. Rzuciłem OKO na Wrocław pod nieco innym kątem i zobaczyłem cudowne projekty
Food Squaredobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować. Już od dawna przygotowuję(...)zwykle sojowy lub słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje istna bomba kaloryczna! Już lepiej od czasu do czasu zrobić sobie domowy majonez lub skorzystać z moich przepisów. Poniższe dipy są smaczniejsze od wszystkiego innego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńOstatnio na blogu pojawił się przepis na serowy sos z warzyw , więc dziś przyszła pora na jego wykorzystanie. Zrobimy nachosy, z którymi komponuje się rewelacyjnie! Nachosy uwielbiam, więc szukałam zamiennika tych sklepowych czy kinowych. Wiadomo, że nigdy nie odzwierciedli się ich idealnie, bo te domowe same w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie(...)można upiec je również na rozgrzanej patelnii, smakować będą jednak bardziej jak tortilla i będą także miększe koniecznie podawaj je z jakimś sosem, np. z wegańskim serowym sosem z warzyw Robiliście już kiedyś takie domowe nachosy? Jeśli nie, to gorąco polecam spróbować! Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie / Google+ , czekamy! ;) Miłego i smacznego weekendu kochani, Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńzdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem(...)pół. Bakłażany dodatkowo nacinamy tworząc kratkę tak aby dobrze się upiekły. Oliwę z oliwek, miód, czosnek, przyprawy, wodę różaną i melasę z granatów miksujemy na jednolitą gładką masę. Warzywa układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, obficie smarujemy sosem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 25 minut temp 200 stopni C, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze
SMYKWKUCHNIkonkretnej grupy produktów. Odstąpiłam jednak od tego pomysłu, zostawiając nam spore pole do kuchennych działań. Zaserwować możemy przecież wszelkiego rodzaju pierogi, knedle, pyzy. Albo naszą uwagę poświęcić faszerowanym warzywom, chociażby papryce, która pod tym względem jest produktem idealnym. Wybierając jarzyny o neutralnym smaku powinniśmy zdecydować się na wyrazisty, esencjonalny farsz. I odwrotnie. Im warzywo intensywniejsze w smaku, tym mniej wyraziste
zadanie-gotowanie