warzywa - 14856 przepisów (strona:184/991)

Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 211

Vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 100 ml śmietanki 12 % Wykonanie :   Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą  połową wody . Gotujemy na małym

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z ciecierzycy 195

czas gotować na małym ogniu. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy ok 5 min. pokrojone w słupki marchew i selera oraz pokrojony w plasterki seler naciowy i posiekany czosnek. Warzywa dodajemy do zupy. Dodajemy koncentrat, kolendrę i gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki

Smakołyki Asi
Udka pieczone ze szczyptą orientu 150

czerwona papryka   Przygotowanie Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem. Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem warzywa do grillowania. Paprykę po umyciu i usunięciu nasion, pokroiłem na szerokie paski. Cebulę pokroiłem na dość grube talarki. Jabłko pokroiłem na plastry. Cukinię natomiast na długie paski. Po wyjęciu udek(...)marynaty ułożyłem na tacce wraz z warzywami i piekłem na rozgrzanym grillu, obracałem co 3 minuty

R'n'G Kitchen
Sushi na parze 224

Do zrobienia sushi przymierzałem się już jakiś czas. Ryż do sushi i nori dawno kupione i czekały na odpowiedni moment. W końcu postanowiłem, że robię. Każdego

Parowar Faceta
Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem 218

imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym puntem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe warzywa i ryby.  Składniki - 5 płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata łyżeczka chrzanu(...)dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, całość wymieszać

Świat Smaku
Grill i Opiekacz w jednym, czyli Grill & Melt Russell Hobbs 227

wielu płaszczyznach. Dziś na tapetę wzięłam Grill i Opiekacz marki Russell Hobbs . Ma opcję grillowania kontaktowego, ale także opcję opiekania. Grillowanie kontaktowe umożliwia grillowanie dużych kawałków różnego rodzaju mięsa, warzyw, czy tworzenie różnego rodzaju kanapek na ciepło. Dzięki temu spokojnie mogę pozbyć się opiekacza do kanapek.    Funkcja opiekania sprawia, że płyty grzejne nie stykają się, ta opcja bardzo(...)wystarczy wyciągnąć górną płytę grillową i zamykając pokrywę, zostaje ona w pozycji równoległej do dolnej płyty grillowej.Dodatkowo wciskamy przycisk grzania lampy w opcji opiekania i możemy opiekać grzanki i warzywa.   Podoba mi się kilka funkcji tego sprzętu, 4 stopnie ustawienia mocy grzania, opcja opiekania i dodatkowego włączenia lampy opiekacza, duża moc, wyciągane płyty grillowe pokryte powłoką, do której

Blondynka Gotuje
"Ryba" z kotletów sojowych po grecku (wegańska) 193

dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte warzywa, dolewamy trochę wody i dusimy pod uchyloną przykrywką do czasu, aż zmiękną. W między czasie przygotowujemy panierkę do kotletów. Mieszamy mąkę kukurydzianą wraz z wodą, solą i pieprzem tak, by otrzymać(...)konsystencję rozcieńczonej kaszki. Kotlety maczamy w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron na delikatnie natłuszczonej patelni do czasu, aż panierka uzyska złotawy kolor. Do duszonych warzyw dolewamy sos sojowy i przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, chwilę trzymamy na patelni już bez pokrywki. Na wielkim talerzu układamy najpierw kotlety, następnie przykrywamy je warzywną pierzynką i schładzamy w lodówce

Be Fit Be Strong
Kurczak pod pierzynką 19167

łyżki majonezu Przygotowanie: Piersi z kurczaka myję i osuszam na czystej ścierce albo ręcznikach papierowych. Marchewke i seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaję majonez, troszkę soli i pieprzu do smaku. Piersi układam na papierze do pieczenia na blaszce  z piekarnika, może być też folia aluminiowa zamiast papieru, posypuję piersi przyprawami według uznania(...)sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch warzyw z majonezem i wkładam wszystko do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 45 - 60 min. Trzeba podglądać czy mięso po tych 45 min jest już dobre czy potrzebuje troszkę więcej czasu. Koszt: Piersi z kurczaka 6 szt. - 17,37 zł Marchewka

Tanio smacznie i prosto
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 207

mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła(...)mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania'; document.write(" "); W szerokim garnku o grubym dnie lub w naczyniu tażin rozgrzewamy smalec (ewentualnie klarowane masło

Poezja smaku
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 189

większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy z solą, jak widać tutaj(...)oliwę pieprz i odrobinę soli , całość dokładnie mieszamy. W piekielnej opcji dodajemy rzecz jasna posiekaną papryczkę . W tej sałatce dressing można dodać od razu, inaczej niż przy sałatkach zawierających warzywa liściaste. Wszystko razem mieszamy, smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Później już tylko rozkoszujemy się wyśmienitym smakiem :) *Czasem używam prawdziwej fety, a czasem zwykłych serków sałatkowych. Oba typy pasują

Bazując na smaku
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 196

razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie, że łyżka  (25 g) majonezu

Powiedz dietom nie
Farsz do ryby po grecku 288

dzisiejszym poście powracam do przygotowań świątecznych. Tym razem farsz do ryby po grecku. W mojej rodzinie jest taki zwyczaj, że to mężczyźni smażą karpia, a warzywa do ryby to specjalność mojej mamy. W tym roku jednak postanowiłam, że to ja zrobię farsz. Przepis mój jest taki : 100 gr. pietruszki 60 gr. selera 300-400 gr. marchewki 2 liście laurowe kilka(...)ziaren ziela angielskiego łyżeczka koncentratu pomidorowego pieprz, sól do smaku Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnuszka lub rondelka, zalać około 150 ml wody, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. od czasu do czasu przemieszać łyżką. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem i solą. Smacznego Kochani

Niebieski kubek z kawa
Karp zapiekany z warzywami. 141

łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)     Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą przykrywamy warzywami i tak do wyczerpania składników. Rybę układamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym 178

laurowe 60g serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz   Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych. Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa. (Papryka powinna być pokrojona w kostkę.) Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać

Di gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję