czerwonej papryczki peperoncino 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy i odcinamy końce. Za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Te kroimy nożem w paseczki. Szalotkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę i dodajemy(...)reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki - odparowujemy przez kilka minut, by zgęstniał. W międzyczasie wrzucamy cukinię do osolonego wrzątku na około 3 minuty. Odcedzamy i polewamy naszym pikantnym sosem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeszkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki soli 3 łyżki miodu WYKONANIE: Warzywa myjemy i kroimy, umyte pomidory kroimy na połówki, maczamy w pieprzu roztartym w moździerzu, z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy i ciepłą zalewamy ciasno ułożone warzywa, pasteryzujemy
Kuchnia BeatyJestem zwolenniczką wykorzystywanie sezonowych owoców i warzyw na rozmaite sposoby. Tym razem proponuję cukinię, która jeszcze gości w ogródkach, z dodatkiem innych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapraszam do kuchni ;-) SKŁADNIKI: - 2 woreczki ryżu brązowego - 1 średnia cukinia - 2 czerwone papryki - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - olej słonecznikowy - przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, papryka ostra
Wielopokoleniowoszklanki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 2 ząbki czosnku. Wykonanie: Ogórki i paprykę musimy umyć, cebulę obrać. Ogórki należy pokroić w talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki. Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut
paapilotkaadogów. 1 kapusta pekińska 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe sól pieprz Kapustę pekińską dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół a następnie w piórka. Pozostałe warzywa również dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem. Przyprawioną surówkę najlepiej odstawić na jakiś czas tak żeby ogórki puściły sok. Wtedy jest
VioletoweKucharzeniekiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa
Monia miesza i gotujenią cebulę. Smaż ok. 5 minut aż się zeszkli, następnie dodaj bakłażana oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo. Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki gorczycy, 1,5 szkl. octu, 3 szkl. cukru, 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, natkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy kurkumę i gorczycę. Następnie dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet. Również mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoiczków
Passion of CookingMakaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym Składniki: - 100g makaronu ryżowego - sos sojowy - 100g tofu naturalnego(...)grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado
Wegańska kuchnia orientalnaKaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając sól - Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki - Na parze ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty) - Warzywa należy szybko ostudzić, np. przelewając zimną wodą, by pozostały lekko chrupiące - Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon - Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty - Wystudzoną(...)kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami - Dodać oliwę, zioła, chili i sól; wymieszać i spakować do szczelnego pojemnika. A, i polecam pojemniczki po lodach. Mają idealną wielkość i fajny kształt
Wegańska kuchnia orientalnałyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż przełożyć do pojemniczka - Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek
Wegańska kuchnia orientalnakażdej możliwej strony xD Często też podsuwam znajomym pojemniczek i widelec (czyli w moim przypadku pałeczki;) i proponuję, by spróbowali. By zobaczyli, że to nie tylko ryż i jakieś warzywo spakowane do plastyku na zimno. Że odpowiednio przyprawione warzywa czy dobry gatunek ryżu smakują naprawdę wyśmienicie, nawet na zimno. Nie raz opornie, ale próbowali. Niedługo później w poniedziałki i środy
Wegańska kuchnia orientalnaWykonanie: - Ryż gotować 15 minut z dodatkiem soli; następnie pozostawić na 5 minut pod przykryciem - Warzywa obrać i posiekać - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i kolendrę przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić 2 minuty - Dodać ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki) oraz kostki dyni, dusić do miękkości dyni (ok. 6 minut) - Curry(...)lekko schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;) Dzięki temu sos nabierze gęstszej konsystencji - Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać - Ryż przełożyć na talerz, obok umieścić curry z ciecierzycy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasekund - Dodać kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu
Wegańska kuchnia orientalnamarchewka - 1 łyżka pestek dyni Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna