warzywa - 14856 przepisów (strona:193/991)

Curry z soczewicy, kalafiora i cukinii + kasza jaglana 187

przepłukać na sitku pod wodą - W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę, kurkumę i sól; gotować przez 15 minut - Soczewicę ugotować lub przepłukać na sitku, jeśli używamy tej z puszki - Warzywa umyć i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy; wrzucić czosnek, chili i cebulę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, sól, curry, cynamon(...)soczewicę, gotować przez 5 minut - Oliwki i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Kaszę ozdobić kawałkami czarnych oliwek - Obok wyłożyć soczewicę z warzywami, skropić ją sokiem z cytryny i posypać natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: polenta+ kotlety z fasoli + brokuł w tahini 142

wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Cebulę i czosnek drobno posiekać - Marchewkę i ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce - Fasolę zmiksować, dodając trochę

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 144

wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Soję wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą; skropić dobrą oliwą, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 157

namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;) Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki, pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Cebulę posiekać w cienkie piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem - Brokuła(...)podzielić na mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min) - Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym - Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę - Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć brokuła. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią 194

pomidora usunąć gniazda nasienne; pokroić w kostkę - Ogórka i awokado obrać, posiekać  - Natkę i bazylię umyć, posiekać - Tofu pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Marchewkę pokroić obierakiem do warzyw w cienkie plasterki - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, tofu i zioła - Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku 260

Ryż smażony z tofu, awokado  i warzywami po chińsku Składniki: - 100g ryżu parboiled                                  - ½ łyżeczki curry madras - 100g tofu naturalnego(...)rodzynek - kawałek pora - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado - sos sojowy - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki - Z fasolki obciąć końcówki, przekroić ją na połówki

Wegańska kuchnia orientalna
Chłodnik idealny na upały 181

spędzić przy tym kilku godzin, rozpływając się przy okazji w oparach z garów ... :) Proponuję wybrać się z samego rana (kiedy jeszcze jest do wytrzymania!) na ryneczek i zakupić kilka warzyw ...  No tak, ale warzywa to przecież jeszcze nie obiad. :) Zróbmy zatem z nich przepyszny, cudownie letni chłodnik! A jeśli skorzystałaś/eś z mojego przepisu - będę cudownie szczęśliwa, jeśli

Garniec Magalie
BlaBlaStar - Wywiad ze mną na portalu BlaBlaCar 185

Portal BlaBlaCar - Wspólne przejazdy, na pewno wielu z Was kojarzy. Jest to portal osób umawiających się na wspólną podróż samochodem. Kierowca ogłasza wolne miejsca w aucie

Parowar Faceta
Pieczony boczek 159

gotowania, bób należy dokładnie przepłukać. Możemy ewentualnie zrobić to w ciągu pierwszych 5 minut gotowania. Zwracaj uwagę na to, gdzie i jaki kupujesz bób. Gotowanie zakończy się sukcesem, jeśli warzywo to kupisz na targu - najlepiej, żeby nie było przechowywane i zapakowane w plastikowy woreczek. Inaczej roślina się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć. Świeży bób jest intensywnie zielony, jędrny(...)twardy, ma gładką skórkę i przyjemnie pachnie. Nie ma na nim żadnych plamek. Bób - gotowanie: ciąg dalszy. Po przepłukaniu warzywa do gotującej się wody dodajemy płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg) do smaku. Bób doprawiamy łyżeczką soli pod koniec gotowania (wrzucamy go do nieosolonej wody!). Gotowanie młodego bobu nie powinno przekraczać 15 minut (należy uważać, by się nie rozgotował

ClauditteMissCooking
Paprykando – czyli szybki obiad 294

małych plastrów boczku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Makarony gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Paprykę kroimy w paski , cebulkę w piórka , a pieczarki w plastry. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię , solimy , posypujemy czosnkiem,papryką ostrą i smażymy na dużym ogniu do miękkości około 6 minut. Mają być złociste i miękkie ale nie ciapowate. na patelnię do jajek kładziemy(...)każdy boczuś wybijamy jajko , solimy i smażymy z obu stron lub z jednej jak ktoś woli , posypujemy pieprzem Teraz pozostało złożyć elementy w danie , na talerz wysypujemy makaron , następnie warzywa , na koniec jajka i paprykando jest gotowe do podania     Post Paprykando – czyli szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna 228

bazylia, porwana na małe kawałki   Patelnię rozgrzewamy z oliwą. Dodajemy paprykę i cebulę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cukier i podduszamy kilka minut na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną i nabiorą ładnego koloru. (Patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, powinniśmy słyszeć lekkie syczenie przy podsmażaniu warzyw; oczywiście także pod warunkiem, że nie dodamy za dużo oliwy). Dodajemy ocet

Pociąg Do Kuchni
Zupa ogórkowa nie tylko na zimę 157

Gęsta, rozgrzewająca. Lekko kwaskowa, ale delikatna. Właściwie kremowa, ale z kawałkami warzyw. Jedyna w swoim rodzaju. Zupa ogórkowa, tak naprawdę nie tylko na zimę/   Składniki: – około 0,5 kg szyi z indyka – 1 kg żołądków z kurczaka/ indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler(...)kwaśnej) – sól, pieprz – natka pietruszki Wykonanie: Mięso zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę – składniki powinny być w całości przykryte wodą. Zagotować (w czasie gotowonia zdejmować szumowiny). Gdy warzywa będą dość miękkie – wyjąć je i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki ugotować osobno. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach, na patelni rozgrzać masło, podsmażyć starte ogórki i dodać

Pociąg Do Kuchni
Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów 188

Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się ze świeżych pomidorów, octu, oliwy, innych surowych warzyw (papryka, ogórek) i rozmoczonego chleba. Ja przedstawiam Wam nieco bogatszą wersję z dodatkiem oliwek i płatków migdałów. Składniki: – 1 kg świeżych pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste, z bogatym miąższem(...)gazpacho można podawać z kostkami lodu. Podawać można albo z małym kleksem kwaśnej śmietany posypane płatkami migdałów i pozostałymi pokrojonymi oliwkami. Gazpacho można też podawać posypane drobno pokrojonymi pozostałymi warzywami (papryka, ogórek, awokado), płatkami migdałów i ozdobione liśćmi selera naciowego. Gazpacho stanowi zarówno danie, jak i przystawkę idealne na upalne dni.       Podobne przepisy Makaron z klopsikami

Pociąg Do Kuchni
Chłodnik z ogórka i kalarepy z bazylią 234

minut. No i przede wszystkim smaczny! Składniki (na 3 porcje): 2 długie ogórki 2 kalarepy ok. 15 sporych liści bazylii 750 ml aksamitnego kefiru sól pieprz Sposób przygotowania: Warzywa umyć i obrać. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach, przełożyć na sito, posolić i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Kalarepę pokroić w plastry (jeśli są małe) bądź(...)większe). Liście bazylii umyć i drobno posiekać. Ogórki odcisnąć, dodać kalarepę, bazylię i kefir, wymieszać. Do prawić do smaku solą (jeśli jeszcze trzeba) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli warzywa były wcześniej schłodzone, chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, należy go wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut

W SMAK
Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 268

Nigdy nie recenzowałem książek kulinarnych, ale kiedyś musi być pierwszy raz :) Mam ich pewnie z kilkadziesiąt i w sumie zbieram się od trzech miesięcy, żeby opisać

Parowar Faceta

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję