warzywa - 14856 przepisów (strona:182/991)

Omlet z kozim serem i słonecznikiem na sałatce z nowalijek 221

się na duszy zrobiło. Jakoś tak lżej :) I od razu lżej zrobiło się na talerzach. Dziś na śniadanie zaserwowaliśmy omlet na sałatce z wiosennych nowalijek. Zdanie na temat młodych warzyw jest podzielone: jedni uważają, że są skarbnicą witamin i składników mineralnych - samo zdrowie! Inni zaś uważają, że w nowalijkach skumulowane są pestycydy, nawozy, środki ochrony roślin i to nic innego(...)łyżce masła smażymy dwa omlety z obu stron na złoty kolor. Sałatka z nowalijek: 1. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, cebule dymkę kroimy w kółka, szczypior drobno siekamy - warzywa mieszamy. 2. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sok z cytryny - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze sałatkę z nowalijek, na nią

W kuchni Katie
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 221

Trochę spóźnione, ale w końcu są wyniki konkursu, gdzie do wygrania była książka Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem. Pisałem Wam kilka razy na FB

Parowar Faceta
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 142

grubsze słupki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i  posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). W trakcie pieczenia możemy je dwa razy przemieszać.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest już złota, dodajemy zmiażdżony czosnek(...)starty imbir. Do kielicha blendera przekładamy upieczone warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładki i aksamitny krem.  Przyprawiamy do smaku kminem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem.  Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Ja akurat miałam scallion pancakes . Smacznego

bistro mama
Sok z Buraka i o Buraku, czyli Prosty Przepis na Szczęście 196

zawiera pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania), mnóstwo witamin (A, C i z grupy B), minerały (potas, żelazo, mangan, kobalt). Tak więc sami widzicie, że ten burak to takie odżywcze warzywo i mega zdrowe.  Zamiast czekolady wypij sok z buraka!  Dokładnie tak! Po buraku " nie zgrubniesz", po czekoladzie, no cóż....... różnie bywa, ale czekoladę też czasami zjedzcie(...)mnie rozpiera i już od dłuższego czasu nie wyobrażam sobie dnia bez soku. Ale zrobisz jak zechcesz ;) Składniki: 2 jabłka 3 marchewki 1/2 cytryny 1 burak Wykonanie: To tak, warzywa i owoce myję. Marchewki i buraka cienko obieram ze skórki, z jabłek wydrążam gniazda nasienne i ogonki, o tym dlaczego tak i co zawierają pestki z jabłek napisałam w poście

Blondynka Gotuje
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 129

nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne(...)wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej

królestwo garów
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 184

ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy(...)kostkę boczek, obraną cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Z garnka z zupą wyjmujemy ugotowane warzywa, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, gotujemy przez ok 5 minut. Następnie dodajemy wymieszany zakwas ( najpierw 1 szklankę, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej), chrzan i majeranek i gotujemy przez 2-3 minuty często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę (nabieramy do szklanki

Zawsze głodna!
Bezglutenowy makaron z wegańskim sosem serowym i brokułami 224

ugotowany  na parze (połówka mniejszej główki) - makaron (bezglutenowy) Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą (tak aby zakrywały warzywa) i ugotować do miękkości. Przecedzić (nie wylewając wody - przyda się do sosu). Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć z czosnkiem i papryczką na złoto na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu). Ugotowane(...)marchewkę, razem z odcedzonymi orzechami nerkowca, cebulą i czosnkiem umieścić w dzbanku/kielichu blendera. Dodać płatki drożdżowe (nadadzą serowy posmak), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalać pozostałą wodą po gotowaniu warzyw i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. W razie, gdyby masa była za gęsta dolać przegotowanej wody. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wsypać do garnka

CookYourself
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 209

patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej do warzyw można dodać wędzone tofu. Każdy znajdzie coś dla siebie. ;) Składniki:  na ciasto 100 % gryczane: 200 g kaszy gryczanej niepalonej (!) woda odrobina soli Kaszę namoczyć na noc lub kilka godzin(...)stopniach C) ser żółty  jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody i passatą pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już

Kuchnia Ellie
Wontony z pieczoną kaczką i warzywami 230

osiedla na osiedle! Trwało to sporo, ale jesteśmy już na miejscu i mamy dla Was sporo dobrego! Zaczynamy od pysznych i chrupiących wontonów z pieczoną kaczką i warzywami! Jeśli nie jesteście fanami smażonego zróbcie normalne ciasto na pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna(...)pół godzin.*  Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy je również po prostu dodać

Plate of Joy
Zupa pieczarkowa i "Napisz na priv" 182

kawałek selera mała cebula lub szalotka 4 spore pieczarki łyżka lub dwie śmietany (18%) sól pieprz suszony lubczyk Potrzebną ilość śmietany przełożyć do szklanki. Trzymać w pobliżu kuchenki. Obrać warzywa. Ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić marchew, pietruszkę, seler (ja dałam przekrojone wzdłuż, ale można pokroić dowolnie) i ziemniaki. Zalać wodą w objętości ok. 1,5 l. Doprowadzić(...)wrzenia. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, gdy zagotuje się woda z warzywami. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć moc palnika. Obraną cebulę wbić na widelec i piec w płomieniu palnika (dotyczy to szczęśliwców posiadających kuchenki gazowe). Dodać do zupy. Gdy ziemniaki i pieczarki zmiękną, zahartować śmietanę - dodać łyżkę zupy, wymieszać; dodać kolejną łyżkę zupy, wymieszać i jeszcze

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z brokułów 199

jest jeszcze lepsza). Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie powinny jeść go osoby dbające o linię (100 g ugotowanego brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula(...)około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze z 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie, rozdrobnić je blenderem do postaci jaka nam będzie odpowiadać. Im dłużej będziemy rozdrabniać, tym będzie bardziej aksamitna konsystencja. U mnie zazwyczaj średnio rozdrobnione, gdyż tak nam najlepiej smakuje

Kuchcik gotuje
Zupa chrzanowa 128

średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle do miękkości. W garnku umieszczamy boczek, zalewamy ok 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy(...)Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku

e-PrzepisyKulinarne
Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem 128

smakowe, bo jednak warto by końcowy efekt był zjadliwy. Dodatek jabłka to propozycja dość jesienna, ale chyba obok buraka najlepsza tą porą, kiedy jeszcze nie mamy zbyt wielkiego wyboru warzyw i owoców w oczekiwaniu na świeże zbiory. Jeśli tak jak ja, poddusicie je z przyprawami, zyska ono niepowtarzalnego aromatu i wzbogaci naszą pastę. Zapraszam do wypróbowania! * SKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej(...)talerzu, „rysując” nią ślimaka — wgłębienia, które powstają, utrzymają oliwę. Polej oliwą z oliwek i posyp dodatkową porcją majeranku i udekoruj listkami tymianku. Podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami

Food Square
Pierogi z zieloną soczewicą 225

szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy -  1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju do podduszenia warzyw - 1 łyżka mielonego pieprzu, sól do smaku 1. Soczewicę wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody (  nie solimy ). Odcedzić, usunąć liść laurowy.Zemleć w maszynce do mielenia(...)drobną kostkę, czosnek posiekać. 3.  Olej rozgrzać, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić. Do cebulki dodać marchewkę, posypać pieprzem. Poddusić do miękkości marchewki. Wystudzić. 4. Do soczewicy dodać podduszone warzywa, kremówkę, wyrobić razem. Doprawić solą do smaku. Przepis dodaję do akcji Durszlaka: Wegetariański obiad Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 229

Bardzo proste i smaczne danie jako ekspresowy obiad lub kolacja - kasza kuskus z soczystym, lekko pikantnym kurczakiem i warzywami: brokułami i cukinią. Jest to bardzo fajna potrawa, którą możecie zabrać ze sobą do pracy na lunch i odgrzać w wolnej chwili, na pewno będzie to zdecydowanie lepszy pomysł niż kolejna drożdżówka czy pączek kupiona w cukierni przy pracy(...)pożywnego. Kurczaka doprawiłam "minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula

Słodko-Słony Świat Ilony