Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 214wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi
Jadło i czytadło
Pieczone warzywa 172biorę po kilka pasm, zwijam je ze sobą i układam pomiędzy pozostałymi warzywami. Cebulę kroję w piórka i także wtykam pomiędzy warzywa. Posypuję solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą z oliwek. Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Cook&Love
Hamburgery wołowe z frytkami 207frytki w piekarniku. Ziemniaki kroję w słupki i obgotowuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzone skrapiam oliwą i posypuję ziołami. 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC i frytki są gotowe. W między czasie grilluję mięso, kroję warzywa i mieszam sos. The post Hamburgery wołowe z frytkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
korniszonki z ostrą papryczką na zimę 162wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku. Z alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut
Miód i pieprz
Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki 161również w kuchni greckiej. Turlu po turecku znaczy różnorodność i dobrze oddaje charakter tej potrawy. Tradycyjnie jest to forma gulaszu z warzyw sezonowych w sosie (o różnym stopniu gęstości). Można też przygotować alternatywną wersję w piekarniku - taką
Milion Smaków
Szaszłyki cukiniowo-pieczarkowe. 196każdą połówkę na cztery części. Rozdzielić warstwy. Cebulę i pieczarki zblanszować. Połączyć wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Wrzucić do niej warzywa i dobrze wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill do 200 stopni. Składniki nabić na patyczki i położyć na wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową kratce. Umieścić w piekarniku wysoko
zadanie-gotowanie
Ciasto pomarańczowe z kolendrą i lukrem 211temperaturze 180 o C przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia. Przygotować lukier: Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki. 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać
Mama Gotuje
Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay) 167plaster cukinii, całość rolujemy. Na ciasto francuskie wylewamy sos i układamy ruloniki z warzyw. Ułożone warzywa w rulonikach smarujemy oliw ą z oliwek. Tartę pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuoca
Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków 192Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne
Codzienne Gotowanie
Karczek w sosie 193czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty
Kulinarne życie
Karczek zapiekany z keczupem 226obraną marchew i umyte pieczarki pokroić w plastry, marchew można w cienkie słupki W żaroodpornym naczyniu układać mięso, a pomiędzy nie wkładać warzywa, włożyć również ząbki czosnku, posypać tymiankiem Całość zalać keczupem, przykryć pokrywką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 1 i 1/2 godziny Tak przygotowane mięso jest dobrą propozycją na świąteczny stół. Mięso robi się prawie
Proste Potrawy
Pasztet z ciecierzycy 255zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej ciecierzycy z warzywami, wymieszać, spróbować pasztet, w razie konieczności dodać soli czy pieprzu. Dodać jajka, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st – 200 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę. Wyjąć
moj przepis na
Papryka faszerowana. 168ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Smacznego
Moje-pitraszenie
sałatka szwedzka z olejem 170również pokrojoną w plastry, marchew, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość wkładamy do słoików, zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut
Miód i pieprz
ogórki konserwowe na zimę 221Wymoczone ogórki wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po ząbku czosnku. Z alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut
Miód i pieprz