warzywo kilka lat temu i na pewno zamieszczę go przy najbliższej okazji - wszak sezon dyniowy dopiero się zaczyna! Poniższy przepis to wynik poszukiwań receptury na jakąś inną, ciekawszą zupę dyniową niż robiłam dotychczas. A przepis znalazłam na stronie dyni . ;) Dodatkowo zamiast surowej, czy obgotowanej dyni, jakiej używałam do tej pory do zrobienia zupy, za namową Oli, upiekłam dynię w piekarniku(...)pieczonej dyni (dynię upiekłam wg sposobu Oli (Moja Kuchnia) - kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C) 1 duża cebula 2 duże pomidory 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, a potem zmiksowałam z dynią) 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego
Kuchnia PrezydentowejPrzyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)wstawiamy bagietki na 5-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił. Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki. Polewamy solidnie sosem. Bagietka gotowa.Najlepiej jeść
Maminek kulinarnygarnka i zagotować. Ja do zamrażania używam pojemników o objętości ok. 250 do 500 ml. Dziś wywar z kurczaka i warzyw. Delikatny, domowy, pachnący lubczykiem, słodki od marchewki, kolor zdobył dzięki łupince cebuli. Raz cebulę podpiekam w piekarniku mocno, a raz dodaję surową od razu, najczęściej z łupinką. Aromatyczny, prawdziwy, z odrobiną soli, zdrowy, prosty, robi się sam. Dobry wywar(...)pęczek świeżej natki lub lubczyku, jeśli nie masz użyj suszonego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan. Warzywa obierz, oprócz cebuli, dodaj do mięsa. Selera przekrój na pół. Dodaj świeżą natkę lub lubczyk (pęczek) i ziele wraz z liśćmi laurowymi; jeśli używasz suszonego lubczyku to wsyp około łyżeczki
Zasmakuj Kuchnijest mięciutkie i wilgotne, a w samym daniu powstaje pyszny sosik. Jeśli lubicie drób pieczony to wiecie, że często z piekarnika wychodzi on suchy i wiórowaty. Tutaj jest inaczej. Mięso indyka smakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa nie są breją, tylko komponują się z całością idealnie
Mieszam w Garnkukawałki mięsa. Szalona metoda ale efekt zupełnie wyjątkowy także ten wizualny!. Himalajski kamień solny Wystarczy rozgrzać kamień solny w piekarniku lub w grillu do wysokiej temperatury wykorzystując maksymalną moc urządzeń (około 20 minut) i położyć cienko pokrojone ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Dodając odrobinę wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski
naRuszciektoś lubi mocno słone " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Rozgrzewamy, patelnię grillową i grillujemy . Warzywa, kroimy w dowolne kawałki ,plastry , jak kto lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bułki, wstawiamy do piekarnika ,żeby się ładnie odgrzały i zrobiły chrupiące ( wystarczy na 5-6 minut w 200 C , najlepiej na oko żeby zbyt
Ogrodnik w podróżyprzykryć" odgarniętą" częścią warzyw, dogotować całość przez około 5-10 min. Przez ten czas ryba w warzywach nabierze aromatu i zupełnej miękkości. Dla mnie ten sposób przygotowania ryby jest bardzo wygodny i szybki. Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :) Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam. Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam
Proste Potrawypietruszkę obrać oraz pokroić w plasterki. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą lekko szkliste to zalać je piwem. Całość chwilę dusić. Przygotowane warzywa wraz z piwnym sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie ułożyć kawałki karpia,a do sosu dodać rodzynki i żurawinę. Piec pod przykryciem około 25 minut w 180ºC. Po upływie czasu(...)dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Ewentualnie do sosu wlać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Sos delikatnie wymieszać. Danie ponownie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 10 minut. Podawać na ciepło. Na drugi dzień, sos mocniej się zagęści. Podsmażanie warzyw
Ugotowaćrazem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować blenderem razem z paprykę, pomidorami i sosem, który wyciekł z warzyw w trakcie pieczenia (paprykę można obrać ze skóry, pomidory zostawić ze skórką), doprawić pieprzem Cayenne i solą
SzczyptaSmaQpół godziny. Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, oczyszczoną z nasion papryczkę w cienkie paseczki a pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy korzonki. Następnie obtaczamy piersi w mące ( nadmiar mąki strzepujemy) i smażymy krótko z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Uwaga na pryskający tłuszcz! W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni podgrzewamy(...)Robimy to krótko, tylko do zeszklenia się składników. Podsmażone warzywa wykładamy na piersi. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki. Jeżeli mamy duże pieczarki radzę przekroić na pół lub na ćwiartki. Również wykładamy na piersi. Podlewamy wszystko trzema łyżkami ciepłej, przegotowanej wody. Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. W tym czasie kroimy w kostkę
Kulinarne przemysleniaparze. Użyłam produktów Bonduelle – w tym roku firma obchodzi 25-lecie w Polsce. Nie wiem czy wiecie, ale warzywa od Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z polskich Kujaw. Kujawski groszek spisał się świetnie – tarta jest zdecydowanie warta grzechu! Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – ciasto(...)mieszamy. Wlewamy śmietankę i roztrzepujemy do połączenia. Dodajemy posiekany koperek, a następnie porządnie solimy i dodajemy szczyptę pieprzu. Podsmażone warzywa układamy na podpieczonym spodzie. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a na wierzchu wtykamy kawałki surowego łososia. Wstawiamy do piekarnika (200°C – grzanie góra-dół lub – 180°C z termoobiegiem) na 30-40 minut. Posypujemy świeżym koperkiem. Tarta z łososiem
Poezja smakuogrodzie, ale na działce czy nad jeziorem – już niekonieczne. Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 2015-07-14 13:52:30 Soczysty i aromatyczny łosoś podany z gotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami i masłem czosnkowo-koperkowym. Rewelacyjne w smaku danie na co dzień i dla wymagających gości. Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 2 filety z łososia(...)obieramy lub oskrobujemy, dzielimy każdy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy 3-4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości kilka razy odwracając. W międzyczasie przygotowujemy łososia i warzywa. Kawałki ryby posypujemy ok. 1 płaską łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu. Nawilżamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy na kilkanaście minut
Kulinarna Pokusaużywałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy. Dusimy, aż warzywa zmiękną(...)mozzarella Marchew obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw formujemy z marchewki wstążki. Należy je 3 min. pogotować i następnie wrzucić do naczynia z zimną wodą – odsączyć z jej nadmiaru i na tarcie ułożyć coś na kształt różyczek. Dodać oliwki, położyć plastry mozzarelli i zapiec ok 20 min. w piekarniku w ok. 190 st. C. Kategoria: Dania wegetariańskie
kuchcikownialistopadzie i październiku na wszystkich straganach pierwszym warzywem czy owocem, które rzuca się w oczy są piękne, soczyście pomarańczowe dynie. Powszechna jest opinia, że dynia jest mdła i nijaka, a jedyne do czego się nadaje to bycie lampionem na Halloween. :) Obiecuje Wam jednak, że jeśli spróbujecie tej zupy, już nigdy nie powiecie, że dynia jest bez smaku i mam nadzieję(...)bieżącą wodą. Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja
Zakręcony Widelecjeszcze w zamrażalniku zapas białej kiełbasy, więc postanowiłam do czegoś ją wykorzystać. Tak powstał gulasz z białą kiełbasą i warzywami – danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Do tej pory białą kiełbasę podawałam gotowaną lub zapiekaną w piekarniku, ale w takiej formie jest również pyszna. Składniki na gulasz z białą kiełbasą: 4 białe parzone kiełbasy mała czerwona papryka cebula(...)kostkę. Podsmażamy ją na patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany drobno czosnek. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy na niewielkim ogniu jeszcze ok 15 minut. Artykuł Gulasz z białą kiełbasą i warzywami pochodzi
e-PrzepisyKulinarne