Karkówka pieczona na warzywach na kanapki 228strony przeszło aromatem przypraw. - obrałam warzywa ułożyłam na dnie brytfanki - mięso obsmażyłam z każdej strony na rumiany kolor - obsmażony kawałek ułożyłam na warzywach podlałam wodą z patelni na której obsmażało się mięso- brytfankę umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekłam 1,5h godziny po godzinie zdjęłam przykrywkę, aby mięso nabrało koloru i chrupkiej skórki - po upieczeniu dałam
Basia w kuchni
Grillowane warzywa z chrupiącą kalarepką i selerem naciowym 310przyprawa grillowaolej lub oliwa z oliwek 2 łyżkiPrzygotowanie:Warzywa dokładnie myjemy.Cukinie i selera naciowego kroimy na plasterki, kalarepkę "na zapałkę", paprykę w kwadraty.Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i mieszamy.Przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni do lekkiego przyrumienienia
głodny alergik
Gęś po polsku w kapuście 218paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek
Kulinarny karnet Christophera
Brokułowe risotto 282Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła dzielimy na różyczki. Paprykę warto włożyć do piekarnika na 10 minut by usunąć z niej skórkę. Jeśli cukinia i bakłażan są nie wielkie to nie ma potrzeby obierania ich ze skórki
prawdziwe jedzenie
Pomidory faszerowane pieczoną cukinią 224czosnku1 łyżka oliwy z oliwek EV1 łyżka posiekanej natkisól, pieprzWykonanie:Z pomidorów odcinamy wierzchołek na wysokości 3/4 warzywa, odkładamy na bok. Środek pomidorów wydrążamy przy pomocy łyżeczki, solimy w środku i stawiamy do góry nogami, żeby pozbyć się nadmiaru soku.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia kładziemy cukinię przekrojoną na pół
Kulinarne przygody Gatity
Kanapka American Beff 229Wołowinę kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oliwie, w tym czasie przygotowujemy sos - starannie mieszamy wszystkie składniki. Cabatte przekrajmy i grillujemy w piekarniku przez 5 minut bądź na patelni grillowej. Układamy sałatę, wołowinę, ser, sos, warzywa, dociskamy i jemy - najlepiej smakuje na ciepło
Niezły Młynek
Zdrowe frytki z selera i marchewki 238ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w słupki. Obsypałam przyprawami i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Warzywa rozłożyłam na blasze posmarowanej delikatnie olejem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Z podanych składników przygotowałam naprawdę duuużą porcję dla jednej osoby, którą podałam z keczupem i sosem jogurtowo-czosnkowym
Kulinarny Pamiętnik
Żeberka z rękawa 236keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.Żeberka podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Pasja Smaku
Jajeczne babeczki śniadaniowe - alternatywa dla jajecznicy 225Kolejny przepis z serii 'pokrój i włóż do piekarnika'. Super prosty, smaczny i zdrowy posiłek. Fajna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Polecam wszystkim szukającym urozmaicenia codziennego śniadania lub tym, którzy znudzili się już zwykłym jajkiem. Składniki (14 babeczek): 6 jajek 1/5 cukinii 1/5 bakłażana 1 mały pomidor 3 pieczarki 2 ząbki czosnku sól pieprz kurkuma opcjonalnie ser do posypania(...)jajka wbić wbić od miski i wymieszać do połączenia białek z żółtkami, doprawić solą i pieprzem - do foremek włożyć warzywa w wybranym połączeniu - wlewać jajka do ok 3/4 wysokości foremki - połowę poprószyć kurkumą - piec w piekarniku przez 25 - 30 minut (w zależności od tego czy wolimy bardziej płynne czy ścięte jajko) Jeśli chcemy dodać
Pora na pora i pomidora
Kaczka nadziewana limonkami 185przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut. Obraną i pokrojoną marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu(...)kaczki w brytfannie. Całość polewamy 200-250 ml jasnego piwa. Kaczkę i warzywa pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C. Powidła śliwkowe przekładamy do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną glazurą polewamy kaczkę, którą następnie wstawiamy do piekarnika jeszcze na mniej więcej 20-30 minut, bez przykrycia (aż glazura się
w mojej kuchni
Kofta kebab z bułką pita 236patelni grillowej na oliwie z oliwek. Smażymy z każdej strony po około 2-3 minuty. Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku, najlepiej najpierw posmarować je lekko wodą lub oliwą aby zbytnio się nie spiekły. Do kieszeni chlebków wkładamy mięso i warzywa. Polewamy sosem
Mania Gotowania
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 173Rewelacyjne klopsiki, można je usmażyć na patelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie. Do garnka wlać wodę, dodać vegetę zagotować.Doprawić do smaku solą. Do wrzątku wrzucić kawałki ryby i gotować minutkę. Ryba musi się ugotować. Wyjąć rybę z wody i odcedzić. Marchew i korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba smażyć zbyt długo ponieważ warzywa i ryba była podgotowana. Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
BURGERY WOŁOWE Z FETĄ 198Dziś zapraszam na pyszne Burgery Wołowe z Fetą , przygotowane zostały w piekarniku co zmniejsza ich kaloryczność. Polecam :) Zapraszam również do polubienia i odwiedzenia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ SKŁADNIKI NA 6 SZTUK: Kotleciki 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera feta 1 drobno posiekanej cebulki 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych(...)dodatki. Ja użyłam sałaty, pomidora, ogórka. Bułki przekrajamy wzdłuż, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok 3 min w 200 stopniach tak by ser się rozstępił a bułka była chrupiąca. Kiedy mięso będzie gotowe, przekładamy jeden kotlecik do bułki, polewamy sosem, dodajemy warzywa
Gotowanie Patki
Dorsz w porach i marchewce 282Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek(...)żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę
Bullio