warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:73/434)

Zupa- krem z pieczonej dyni 212

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.   W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do uzyskania wywaru. Z gotowego wybieramy liście, ziele angielskie oraz pietruszkę

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 248

Sezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka z fasolką i puree 192

Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba pieczona z warzywami 207

lubię ten przepis bo zawiera sporą ilość ulubionych warzyw.   Można użyć warzyw mrożonych tylko wcześniej trzeba je rozmrozić, natomiast jeżeli używamy warzyw surowych to wcześniej trzeba je podgotować przez kilka minut. Po za tym ryba z piekarnika ma o wiele lepszy smak od ryby smażonej na patelni i nie zostawia zapachu w całym mieszkaniu. Więc jak nie lubić tego

Passion of Cooking
Papryki faszerowane ryżem i ziołami 205

Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się

Stare Gary
Zapiekanka warzywna z brokułami 298

Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem. Przekładamy wszystkie składniki z patelni i chwilę czekamy aż przestygną. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W miseczce mieszamy nasze jajka i dodajemy 1/2 naszego sera, i naszą mieszanką polewamy równomiernie warzywa w naczyniu żaroodpornym (jeśli nie wyszło nam to równomiernie możemy całość przemieszać). Na sam koniec rozkładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy folią

Piekielna Kuchnia Pati
Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze 249

trochę bazylii, oliwę i całość dokładnie mieszamy. W przygotowanej marynacie obtaczamy mięso, dodajemy sól i pieprz. Marynowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego! Post Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 404

płatków. Część kurczaka panierowałam w płatkach owsianych, a drugą w sezamie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka i piec przez około 30 minut w termo-obiegu. Jeśli panierka się przypiecze możemy zmniejszyć temperaturę. W tym czasie przygotować warzywa. Sałatę posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Pomidora i ogórka pokroić(...)plastry. Paprykę w słupki a oliwki przekroić na połówki. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Na tortillach ułożyć jeszcze ciepłego kurczaka oraz warzywa. Zawinąć dół tortilli i delikatnie zwinąć w rulon. Zawinąć tortille w folię aluminiową do ½ wysokości. Podgrzewać w piekarniku przez około 10 minut. Podawać z sosem

Mania Gotowania
Papryki faszerowane ryżem 258

Przepyszne faszerowane papryki.   Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne papryki, znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki ryż do

Stare Gary
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 215

Dokładnie wylepiamy nim formę razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia.  **** Foderate con carta da forno uno stampo per crostata di circa 20 cm di diametro.  Versate l'impasto dentro lo stampo(...)cieście, jeden na drugim, tworząc okrąg . **** Torta Sulla superficie della torta disponete a cerchio le fettine di carote, melanzane e zucchine. Warzywa pokrywamy przygotowanym jajecznym sosem z kurkum ą . Tartę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia, tart ę  wyjmujemy z piekarnika.  Po bokach tarty układamy kwiaty

La grande e la piccola cuoca
Prowansalskie tartaletki z warzywami 228

tartaletki lub jedną dużą tartę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy i nakładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut. Farsz Na oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut. Masa jajeczna Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy ze sobą

Mango Papaja
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1797

zjeść na imprezie coś ciepłego i konkretnego. Myślę, że Wasi goście się ze mną zgodzą i podziękują Wam, że podaliście im coś więcej niż miseczka chipsów:) Kolorowa tortilla z piekarnika przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobelczas przygotowania: 25 min. + 35 min pieczenieSkładniki: 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki lub 1 mała cebula, posiekane(...)Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich przestudzone warzywa, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę natłuść oliwą lub masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Masę jajeczną przełóż do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 35 minut. Masa musi być ścięta w środku

Chilli Czosnek i Oliwa
Chipsy warzywno- owocowe 142

musimy jednak całkowicie rezygnować z apetycznych przekąsek. Wystarczy wybrać zdrowsze wersje. Możemy samodzielnie przygotować chipsy w piekarniku. Domowe chrupiące chipsy 1 marchewka 1 jabłko 1 pietruszka 1/4 selera 3 łyżki oliwy i ulubione przyprawy Przygotowanie Warzywa i owce kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.  W misce takiej którą można zamknąć dajemy tą oliwę i przyprawy, potem nasze surowe chipsy. Zamykamy(...)potrząsamy tak aby oliwa i przyprawy znalazły się na każdym chipsie.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni- termoobieg. Na blaszce rozkładamy papier, a na nim z osobna każdy plasterek chipsów. Pieczemy 8-10 minut „Cisi zabójcy” – szkodliwe substancje w chipsach kupnych !!! Akrylamid -  W 2011 roku "American Journal of Clinical Nutrition" opublikował artykuł prof. Marka Naruszewicza, w którym uczony przestrzega

ClauditteMissCooking
Pieczone zielone szparagi ze stekami z tuńczyka. Obiad w 20 minut! 189

spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce mi się wołać o pomstę do nieba. Nie rozumiem kompletnie po co robić coś, jak nie wiemy jak? Szparagi to delikatne zielone warzywo, czas obórki nie może być zbyt długi, z prostej przyczyny wysuszymy je, spalimy i kompletnie nie będą się nadawały do zjedzenia.  Najważniejsze to: - odcinamy zdrewniałą końcówkę szparaga(...)czas pieczenia dostosuj do grubości steków, moje były pokaźne. Jeśli steki z tuńczyka masz cienkie to wystarczy im zaledwie kilka minut w piekarniku, więc wtedy dodaj je na blaszkę po upływie 5 -10 minutach pieczenia warzyw. Jak widzisz na zdjęciu szparagi nadal zachowały swój piękny zielony kolor, nie są spalone ani przesuszone. Tak powinny właśnie wyglądać po upieczeniu ;-) Pieczone szparagi

SMYKWKUCHNI
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 226

świeżego filetu z tołpygi bez skóry 45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1/2 młodej cukinii (10 dag) 1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag) 1 pomidor olej do skropienia warzyw sok z cytryny sól pieprz bazylia oregano masło do posmarowania formy Wykonanie:  Rybę opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na 4 dzwonka. Każdy kawałek skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam solą(...)niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano. Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach zdjęłam folię, włączyłam funkcję grilla i opiekałam jeszcze około 10 minut

Kuchenne zapiski Edyty