warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:73/434)

Jesienne pieczone warzywa 110

pietruszki Wykonanie: Bakłażany i cukinie płuczemy i wycieramy do sucha. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w grubą kostkę. Cukinię kroimy na ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.  W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową. Fasolka powinna zostać al dente. Moją fasolkę

Kulinarne przygody Gatity
Frittata z młodymi ziemniakami, kurkami i brokułem 137

kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 ł y żka oleju), warzywa przekładamy do wysmarowanego naczynia i polewamy jajkiem.  Frittatę zapiekamy w piekarniku przez 25 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy migdało wym parmezanem

Łycha smaków
FRITTATA Z WARZYWAMI 121

papryką. Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.  Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno naczynia wyłożyć podsmażone warzywa i zalać masą jajeczną. Na wierzch układamy plastry sera. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wstawiamy do niego naczynie na 30-40 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Zapiekane ziemniaczane puree z warzywami. 170

Prosta zapiekanka ziemniaczana , kiedy już tradycyjne ziemniaczki z wody wam się znudzą .Warzywa dowolne ,ulubione . Ale czy jest coś lepszego od kalafiora z piekarnika? Składniki: 1kg ziemniaków 100 g sera żółtego ,tarty 2 łyżki masła sól ,pieprz ulubione ziarna ,słonecznik ,orzechy ,dynia kalafior ,kilka różyczek brokuł ,kilka różyczek Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości . Zdejmujemy skórkę i przeciskamy przez praskę

Ladylaura.
ziemniaki z warzywami i serami i piersią kurczaka... 136

minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać na wierzchu rozsypać zmiksowane sery, piekarnik elektryczny rozgrzac do 200 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 35 minut, następnie na termoobiegu z 5 minut, podawać można z maslanką

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 121

będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko pokrojone plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut

I tu będę miała takie te
Kolorowa tarta z sosem pomidorowym 128

papryką. Ciasto francuskie rozwinąć, wylepić nim dno naczynia do zapiekania lub tortownicę ok. 24 cm. Brzegi odciąć. Na spód wyłożyć sos, na to układać warzywa według naszej fantazji. Wierzch posypać oregano i majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok 30-40 minut

Czerwień i błękit
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 124

oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego

Mango Papaja
Chrupiące piersi kurze 225

piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Można je również piec ułożonych na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko nie będzie potrzebne. Podawać z surówką z warzywami, to było pychotka Dzięki Madziunia za pomysł

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony z warzywami 255

kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Domowa przyprawa grzybowa 152

kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Suche grzyby przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i mielimy bardzo drobno. Przyprawę przesypujemy do czystego suchego słoiczka i dokładnie zakręcamy

Kulinarne przygody Gatity
Suflet z brokułów 90

jako dodatek do obiadu czy składniki dań na bazie makaronu, ciekawym pomysłem jest przygotowanie sufletu czyli puszystej, delikatnej masy jajecznej z dodatkiem tego cudownego warzywa. Zwróćcie tylko uwagę, żeby pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia bo suflet może opaść. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie wyrazisty w smaku sos, np. chilli

Milion Smaków
Co zrobić z kokosem? Szybkie domowe mleko kokosowe i wiórki. 210

nożem lub łyżeczką. Prawdopodobnie białą część trzeba będzie obrać z brązowej osłonki (warstwa pod twardą skorupą). Można to zrobić nożem lub obierakiem do warzyw. 4. Zrób wiórki - kokosa zetrzyj na tarce i wysusz w piekarniku (jeśli planujesz zrobić mleko kokosowe, nie musisz suszyć wiórków).   JAK ZROBIĆ MLEKO KOKOSOWE? Potrzebne będą: 200 g świeżych wiórków kokosowych Wrząca woda - w zależności

Powiedz dietom nie
Pide z cukinią i fetą 161

godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Przygotuj składniki na wierzch pide. Cukinie pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz.  Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotleciki z kalafiora, soczewicy i batata 172

pieprz do smaku Podziel kalafiora na różyczki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku al dente (180ºC 20 minut). Nakłuj batata widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut. Możesz zacząć piec razem z kalafiorem. Ostudzone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w “migdałowej

codojedzenia
Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne 147

wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka chłopska w kapuście 94

kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli). Warzywa dokładnie wymieszać dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę, przyprawić do smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać warzywa z kiełbasą i ponownie obłożyć liśćmi kapusty. Zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę. W połowie pieczenia zakryć zapiekankę folią aluminiową

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z cukinią i parówkami. 286

minut. Zdejmij z ognia. Makaron odcedz , osącz. Wymieszaj z cebulą , cukinią oraz keczupem.  Przypraw do smaku solą , pieprzem i ziołami. Makaron z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż parówki.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200st. Zapiekaj 15-20 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 136

bakłażany. Układać na przemian w dwóch stosach na przemian bakłażan, pomidor, mozzarella. Warstwę mozzarelli za każdym razem posmarować pastą ziołową. Czynności powtarzać do wyczerpania warzyw. Ostatnia powinna być mozzarella z pastą ziołową. Wieżyczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 20 minut. Wyjąć przykryć odłożoną górą bakłażana. Od razu podawać z pozostałą pastą. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 291

patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (na dno wylewamy troszkę oleju z czosnkiem), przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około

Smakowity Blog Kulinarny
Ryba w papilotach 187

dokładnie wymieszać KROK 2: Na środku papirusu ułożyć warzywa, a na nich rybę Zawinąć dokładnie papirus na kształt cukierka, tak by ryba i warzywa były dokładnie przysłonięte papirusem Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec około 25 minut SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt

smacznieinatemat
Zapiekanka Maminka 172

placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut. Wyjmujemy z formy i gotowe do dzielenia na porcje. Smacznego

Maminek kulinarny
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 196

600 g polędwiczki wieprzowej opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki prosciutto (lub innej surowej, podsuszonej szynki) 150 g pieczarek, łyżka musztardy 1 żółtko50 ml oliwy

Świat Domowej Kuchni
Karczek w warzywach 186

karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory.   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.   Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz

Maminek kulinarny
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i cukinią 210

majerankiem lub ulubionymi ziołami. Dusimy razem około 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kurczaka z warzywami i mozzarellę. Mieszamy i wstawiamy (bez przykrycia) na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Łosoś z kozim serem z piekarnika 187

plastry koziego sera. W szklance mieszamy sok z połowy cytryny z oliwą i ziołami prowansalskimi i zalewamy nim łososia.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i dowolnymi warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Dorsz pieczony w bekonie z sosem koperkowym 194

bekon.Bekon układamy w naczyniu żaroodpornym ( dno wysmaruj oliwą z oliwek)  , górę dorsza z bekonem pędzlujemy oliwką z oliwek.Pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku około 15 min. Robimy w międzyczasie sos koperkowy .Gotujemy ulubione warzywa- ja zblanszowałam szparagi i do tego ugotowałam ziemniaki.Obiad gotowy Smacznego

Smaki Edyty
Gulasz pieczony z warzywami 163

minut do zamarynowania. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w dość duże kawałki.Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na  160ºC i piec przez 120-180 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Podawać na gorąco.Smacznego!Wyliczenia:mięso 10 złziemniaki

Obiad za dychę
Rozmarynowy kurczak z warzywami 174

dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę

Pasja Smaku
Pieczony kurczak z warzywami 192

oleju rzepakowego * przyprawa do kurczaka  Przygotowanie :Kurczaka natrzeć przyprawą i obsmażyć po 5 minut z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa. Na warzywach ułożyć podsmażonego kurczaka, podlać olejem z pieczenia kurczaka. Wstawić do piekarnik na 40 minut. Piec w 200 stopniach

Magiczne Życie Marty
C - Schab w wiosennym sosie 130

oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tęczowa tarta warzywna 223

jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy każdy "okrąg" smarować boki warzyw sosem. Jako ostatnią warstwę zewnętrzną proponuję ułożyć bakłażana lub cukinię (podczas pieczenia nie zrobią

Garniec Magalie
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 228

naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy na duże kawałki. Resztę rozmaryny i tymianku rwiemy na kawałki. Całość musimy skropić oliwą i dodać warzywa do mięsa oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podlewamy 2 szklankami wody. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.  Ja mięso

Blondynka Gotuje
Kotleciki mięsno-soczewicowe 175

cholesterol, dostarczy dobrze przyswajalny potas i kwas foliowy, zahamuje rozwój nowotworu, zapobiega chorobom serca, sprzyja cukrzykom (ma niskie ig), jest alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest kolejnym bardzo niedocenionym warzywem - dlaczego? Nie wiem. Może przez powszechne (sic!) przekonanie, że jest zbyt zdrowe, więc pewnie nie jest dobre? Nie wiem. Mogę zgadywać. Mnie generalnie soczewica bardzo pozytywnie zaskoczyła - głównie dlatego(...)wierzch mięso - zblenduj przede wszystkim mięso i część soczewicy - ziemniaków (zostaw część ziaren i ziemniaków w całości). Uformuj kotleciki na blasze i do piekarnika - 180 stopni - naście minut (zależy jak bardzo podpieczone chcemy). Ja podaję z warzywami i ziemniakami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z tego burgery! Netopedia: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialko-ktore-wybrac_39140.html http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52

Przepysznik - BLW i nie tylko
Frytki z piekarnika 264

Pochodzimy ze stolicy Wielkopolski, gdzie królują ziemniaki. Jednym z najpopularniejszych dań z tego warzywa są frytki. Jednak przyrządzane w głębokim tłuszczu, nie są zbyt dobre dla naszego organizmu. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować alternatywę dla tak przygotowywanych frytek. Mianowicie proponujemy frytki z piekarnika, które się pieką, a nie smażą. Efekt jest zaskakujący, mamy bardzo smaczne chrupiące fryteczki, które można jeść kilogramami :) Składniki

Kolizje Smaków
Tykwa faszerowana ryżem i warzywami 162

dobrze solimy. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w małą kostkę. 2. Przeciśnięty ząbek czosnku łączymy z olejem i tymiankiem.Smarujemy obie połówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut. 3. Warzywa podsmażamy a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy. Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. 4. Gotowym farszem faszerujemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Samosy z piekarnika 173

Samosy to indyjskie pierożki z warzywami. Tradycyjne samosy smaży się na głębokim tłuszczu, jednak, aby były mniej kaloryczne upiekłam je w piekarniku. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (dałam 200 g pszennej i 150 g żytniej) 6 łyżek masła ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli szczypta kuminu Nadzienie: 4 średnie ziemniaki spora marchewka ok 150 g groszku mrożonego cebula(...)dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia. Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku

e-PrzepisyKulinarne
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 164

rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą

Monia miesza i gotuje
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 175

przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był zachwycony efektem. Resztę dojadł następnego dnia, gdyż kurczak odgrzany w piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami (4 porcje) Składniki na kurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

karmelowy
Tajine warzywny 145

wzdłuż, a potem na 3 części Paprykę myjemy i kroimy w grubsze paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Czosnek kroimy w cienkie plasterki Pomidorki koktajlowe kroimy na pół Warzywa umieszczamy w tajinach warstwowo. Najpierw ziemniaki i doprawiamy przyprawami: do ziemniaków, pieprz i Vegeta Potem układamy marchew i pozostałe składniki aż do wyczerpania wszystkich Na górę, łyżką wykładamy zielony groszek(...)zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią) Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy co 45 minut doglądać. Ja co 45 minut zaglądałam podnosząc komin. Sprawdzałam czy woda się skrapla i czy warzywa nie przywierają

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 126

wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej pozostały

Kubki smaku
Francja: Quiche Lorraine 143

prawdziwy mężczyzna nie jada Quiche" :] Jak dla mnie jest co całkiem przyjemny sposób na szybki obiad, w dodatku bardzo rozwijający, ponieważ wskazane jest przy niej eksperymentowanie, dodawanie ulubionych składników, warzyw, mięs, owoców morza, można nawet pokusić się o wariację na temat i przygotowanie Quiche na słodko z owocami. Czego tylko dusza zapragnie! Dziś jednak klasycznie, trzymając się grzecznie przepisu(...)jajeczną (ja dodałam jeszcze troszkę szczypiorku, żeby było kolorowo), wierzch zaś obsypać startym żółtym serkiem. Piec w 170 C przez 30 minut, wyłączyć piekarnik i przy otwartych drzwiczkach przetrzymać jeszcze w środku. Podawać z dowolnymi warzywami bądź surówkami. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 140

bakłażana i całość chwilę smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy kapary oraz przekrojone na pół oliwki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniaków Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy(...)pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dorsza z piekarnika. Jest gotowy. Ostatni szlif... Puree kładziemy na talerze, na nim układamy duszone warzywa i pokrojony na kawałki pieczony filet z dorsza. Możemy udekorować natką pietruszki bądź posypać gruboziarnistym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 160

bakłażana i całość chwilę smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy kapary oraz przekrojone na pół oliwki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniakówZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę(...)pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dorsza z piekarnika. Jest gotowy.Ostatni szlif...Puree kładziemy na talerze, na nim układamy duszone warzywa i pokrojony na kawałki pieczony filet z dorsza. Możemy udekorować natką pietruszki bądź posypać gruboziarnistym pieprzem. Gotowe

Mango Papaja
Spiralna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką. 346

tymiankiem i szczyptą soli przez około 2 godziny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym  do 200 stopni (termoobieg). Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto. Paski warzyw ułożyć spiralnie w masie jajecznej tak gęsto, jak się da.  Zapiekać dalej około 25 minut. Pozwolić tarcie odpocząć

zadanie-gotowanie