warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:65/434)

Tarta z ricottą i warzywami 143

piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut

Monia miesza i gotuje
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 100

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami(...)smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na jakieś 30-35 minut

Martyna Cooks
Jak jeść więcej warzyw? Moje 7 sposobów. 127

trudno z nich uzyskać idealnie kremową konsystencję. Jeśli przeszkadzają Ci grudki, zamień jarmuż na chociażby szpinak.  4. Próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj Dla niektórych osób surowe warzywa mogą być nie do przełknięcia, natomiast upieczone czy ugotowane stają się już całkiem znośne, a nawet pyszne. Nie warto się zmuszać, jeśli czegoś nie lubimy. Najlepiej po prostu ciągle próbować(...)opcja dla początkujących i/lub leniuchów szczególnie zimą. Nie ma z nimi zbyt dużo roboty, wystarczy otworzyć paczkę i wrzucić zawartość na patelnie lub do piekarnika. Wybierajcie mrożonki z jak najmniejszą zawartością ziemniaków. Sprawdzajcie też, czy warzywa nie są zbrylone, ponieważ może to świadczyć o niewłaściwym przechowywaniu (rozmrożenie i ponowne zamrożenie). Unikajcie warzyw, które przed mrożeniem były podsmażane.  6. Korzystaj

Powiedz dietom nie
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 197

orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos. Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco  Składniki: około(...)polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem.  Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.  Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni.   Orzechy uprażyć na suchej patelni.  Warzywa odstawić do lekkiego

Mania Gotowania
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 169

Firmy Fit&Easy . Jest to naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Warzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej(...)ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana

VioletoweKucharzenie
Karkówka zapiekana po cygańsku 152

pokrojoną paprykę, pieczarki , cebulę , czosnek w cienkich plasterkach i siekane drobno rocoto ( chilli ) . W momencie kiedy warzywa będą się robić miękkie i nabierać przysmażonych pieczątek , przekładamy je na karkówkę , solimy do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość pokrywamy pomidorami z puszki . Wstawiamy do piekarnika , wierzch lekko okrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 170 C około 1 godziny . Po tym czasie

Ogrodnik w podróży
Pyszne warzywne placuszki (47 kcal) 193

oleju Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ze startych warzyw odsączamy nadmiar wody, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na blaszce układamy placuszki. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 40 min, aż nabiorą złotego koloru

e-PrzepisyKulinarne
Fajitas z kurczaka 144

każdej strony. Następnie dodaj do kurczaka pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w cienkie plasterki papryki. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut aż warzywa nieco zmiękną. Placki tortilli podgrzewaj na patelni lub w piekarniku. Fajitas podawaj z domowym pysznym guacamole , śmietaną 18%, jalapeno i świeżą kolendrą. Możesz przygotować też ostry sos pomidorowy, z wszystkimi dodatkami smakuje rewelacyjnie. SMACZNEGO! Artykuł Fajitas

nietylkopasta.pl
Skrzydełka słodko-pikantne (długo marynowane) 104

stopni, piec skrzydełka przez 35-40 minut. Opcjonalnie, 5 minut przed końcem pieczenia wyjąc skrzydełka, posmarować miodem i wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z kuskusem z warzywami. Podsmażyłam czerwoną cebulę, marchewkę, paprykę ( krojone w kostkę) i kukurydzę. Kuskus zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do warzyw, dodałam przyprawy, wymieszałam i otrzymałam „wzbogacony

Smaki Armine
Schabowe pod pierzynką 95

plasterki i rozdzielić na kółka. Schab rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na schab położyć pora, pieczarki. U góry rozłożyć majonez. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z warzywami ugotowanymi na parze. Pycha

Kuchnia Pokoleń
Pyszny obiadek, kurczak na warzywach 273

rozłożyć na dnie naczynia. Na warzywach rozłożyć piersi kurze i ziemniaki. Do miseczki w której marynowało się mięso wlać wodę i wymieszać. Wylać na warzywa i mięso. Skropić potrawę oliwą z oliwek. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C. Włożyć naczynie do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 240 i piec jeszcze 10 minut. Posypać górę potrawy

Kuchnia Pokoleń
Poniedziałek: Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki 120

marynaty i przykryj folią spożywczą. Tak przygotowany kurczak powinien spędzić w lodówce najlepiej noc lub chociaż godzinę. Zobacz jak upiec kurczaka z warzywami i wykorzystać go w tygodniowym menu. Krok 3 Ustaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Przełóż kurczaka do żaroodpornego naczynia skórką do góry i piecz około 45 minut. Po 20 minutach odwróć udka na drugą stronę

Niedzielny kucharz
Pyszne i szybkie kanapeczki na ciepło 1798

gościły u nas takie kanapeczki. Smakowały i znikały bardzo szybko. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka ulubionych składników, które wszyscy lubią: posmarowany chlebek, warzywa i kiełbasa. Do tego ser żółty. I całość w piekarniku przez 20 minut...  To co? Skuszeni? Cały przepis po kliknięciu w przycisk na dole:  Pyszne i szybkie kanapeczki na ciepło 1 opakowanie chleba

Gotuję Testuję
szybki ratatuj w towarzystwie ciasta francuskiego z dodatkami 178

części. Parówki i ser przekroić na pół. Na każdym cieście francuskim ułożyć kiełbaskę i plaster sera. Posypać bazylią i dodać odstawione wcześniej warzywa. Zawinąć ciasto i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15 minut. Podawać z ketchupem oraz ratatujem. Smacznego

Trufelkowo
Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) 127

czasu do czasu mieszając. Na koniec do sosu dodajemy   po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką. Sosem zalewamy roladki. Na sosie układamy pozostałe warzywa. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone roladki dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini. Tagliate le carote a bastoncini. Cuocete le verdure al dente

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka z cukinii 155

czasie  siekamy drobno natkę pietruszki, a pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wykładamy je na podpieczone warzywa posypujemy startym serem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Schab po cygańsku 278

Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku

O kuchni z uczuciem
Mini frittaty z ziemniakami i papryką 272

szkoły na drugie śniadanie. Mini frittaty są wdzięcznym polem do popisu bo wystarczy roztrzepać jajka i dodać do nich drobno pokrojone dodatki - zioła, warzywa, wędlinę i co tylko chcecie. Potem kilkanaście minut w piekarniku i można zajadać. Zróbcie takie frittaty koniecznie a zobaczycie, że Wasi domownicy będą bardzo zadowoleni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem 108

boczku to użyjcie dwóch, tak aby ścianki były w pełni nimi wyłożone. Do tak przygotowanej formy za pomocą łyżki wazowej wlewamy wymieszane zioła i warzywa z jajkiem i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W między czasie możecie poczytać np. Czy cheat meal rujnuję Twoją dietę ? Serwujmy nasze jajeczne muffinki ciepłe posypane zieloną cebulką

PaleoLife
Królik po myśliwsku 149

obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem lub na nim podsmażonymi. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska

Kulinarna Pokusa
Kurczak na warzywach 490

Ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy po całej powierzchni, następnie wkładamy ziemniaki i marchew. Na warzywach układamy skrzydełka wraz z marynatą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 191

dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut

Be Fit Be Strong
Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi 127

wymieszaj w salaterce z oliwą. Dynię obierz i umyj, a następnie pokrój na cieniutkie plasterki za pomocą największych oczek tarki, mandoliny lub obieraczki do warzyw. Orzechy posiekaj, a rukolę umyj i osusz. Pieczenie Rozgrzej piekarnik do 280°C . Ciasto podziel na 4 równe porcje . Każdą rozwałkuj na średnicę ok. 30 cm na posypanym mąką blacie. Placki posmaruj serem wymieszanym

Food Square
KETCHUP DOMOWY 181

zgęstnieć. W międzyczasie zajęłam się papryką. Można jej nie dodawać do ketchupu. Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw.   Opaliłam ja nad gazem. Można ją również zgrillować w piekarniku. Obrałam ją ze skórki. Polecam włożyć paprykę na 10 minut do pudełka plastikowego  lub po prostu do torebki foliowej. Gorąca papryka odparuje wodę

potrawyregionalne
Pieczony kurczak z masłem czosnkowym 170

świeżego kurczaka masło czosnkowe - przepis tutaj -> klik 2 małe cebule por 1 marchewkę 1 pietruszkę - korzeń oliwę z oliwek 250 ml wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Obrane warzywa umieszczamy w środku kurczaka. Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nacieramy piersi z kurczaka pod skórą . Resztkę masła rozprowadzamy równomiernie po całym kurczaku i dokładnie wmasowujemy. Polewamy kurczaka

Kolejny blog o gotowaniu
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 150

tymianek do dekoracji piwo typu Koźlak do podania Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wołowinę również kroimy na mniejsze części lecz niezbyt małe. Warzywa i mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na 20 minut by lekko się skarmelizowały. Następnie wyciągamy naczynia i dodajemy pozostałe składniki: cynamon, anyż, ziele angielskie, jałowiec i liście

Mango Papaja
Krem pomidorowo-paprykowy 148

pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki

Moja Galeria Smaku
Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami 175

blasze wyłożonej pergaminem ułóż umyte pomidory, przeciętego wzdłuż bakłażana i czosnek przecięty w pół, wszystko skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 30-40 minut, aż warzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym

Niezły Młynek
Tradycyjny hamburger 223

Duuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory

Piąty grzech główny
Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 383

bądź maśle. Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia posypujemy wierzch ostatnią warstwą żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści zapiekanka gotowa. Podajemy

Kuchnia po mojemu
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 191

razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 100 minut, aż warzywa będą miękkie. Na drugi dzień idziemy do rybaka/marynarza i opowiadamy, jak bardzo nam smakowało

GRUBY WAŁEK
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 156

popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa

Food Square
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 177

trochę serka aby nadać mu lepszy smak i kremową konsystencję. Szpinak ma odparować. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy.3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy do największych - czas w piekarniku zmniejszamy

Wypisz Wymaluj
Fritata. 338

ostygną. Jajka łączymy z mlekiem (dokładnie mieszamy), dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Następnie w naczyniach do zapiekania układamy warzywa z wędliną i zalewamy mieszaniną jaj. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 20 min.Podajemy gorące z ulubionym sosem i np. kromką świeżego pieczywa. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Faszerowane warzywa 236

posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką. Podlewamy warzywa niewielką ilością wody.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Pstrąg pieczony 151

Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni

Kulinarny Pamiętnik
Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem 173

oliwy  Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.  Na oliwie, na patelni odpowiedniej do wstawienia do piekarnika, podsmażamy cukinię z czosnkiem i różyczkami kalafiora.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sól, roztrzepujemy jajka widelcem. Gdy warzywa będą al dente dodajemy suszoną bazylię oraz ostrą paprykę i sól do smaku, mieszamy.  Wlewamy masę jajeczną, czekamy

Moja smaczna kuchnia
Pizza hawajska 219

tradycja: niedzielny obiad = pizza :) Dziś proponuję hawajską. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Bardzo lubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto do pizzy oraz prosty

Ratunku obiad
Placuszki cukiniowe z sosem pomidorowo-paprykowy 149

zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody.2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając.3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.4. Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut.Składniki

Pasja Smaku
Hiszpańska tortilla z chorizo 156

warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki i ser - wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Wlać do miski z warzywami i wymieszać. Wylać na patelnię (którą można wstawić do piekarnika) i smażyć ok. 4 minut, a zetnie się spód. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C i wstawić do niego podpieczoną tortillę. Piec, aż do całkowitego ścięcia, czyli

Pasja Smaku