warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:58/434)

Perliczka po staropolsku 230

Coś wykwintnego? Prostego? Smacznego? Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku(...)się nie przypaliły przez około 15 minut, tak aby marchewka zrobiła się dość miękka, aczkolwiek pozostała nadal lekko chrupiąca. Tak przygotowane warzywa wyłożyłem na półmisek. Na nich ułożyłem zdjęte z perliczki plasterki boczku, a na nich wyjętą z piekarnika perliczkę. Za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą substancję sos pozostały w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu perliczki i polałem nim mięso

Wyprawy kulinarne
Łosoś teriyaki z fasolką 170

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony kalafior i brokuły w sosie pomarańczowo-ziołowym (Cavolfiori e broccoli arrostiti) 122

sosie śmietanowym z kurkumą . Dzi ś  chciałabym podzielić si ę  z Wami przepisem na pieczone różyczki kalafiora i brokuła w sosie ziołowym z pomarańczow ą nut ą . Warzywa po upieczeniu zachowują swój intensywny kolor, jędrność i chrupkość a zyskują niepowtarzalny i głęboki smak.  Smacznego :) **** Qualche tempo fa sul blog ho postato la ricetta per il cavolfiore arrosto(...)olio d'oliva 1 cucchiaino di timo tritato finemente 1 cucchiaino di rosmarino tritato finemente sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni. Dzielimy kalafiora i brokuła na różyczki. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos pomarańczowo-ziołowy. W miseczce mieszamy 8 łyżek oliwy z oliwek, otartą skórkę z pomarańczy, sok wyciśnięty

La grande e la piccola cuoca
Tarta francuska z łososiem i brokułem 174

francuskie i docisnąć. Położyć na nim kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto i nie doprowadzić do jego wyrośnięcia podczas pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Można piec z termoobiegiem. Łososia pokroić na 1 cm kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Brokuła podzielić na różyczki i gotować(...)jajeczna: Śmietankę, jajka, mleko i 1/2 szklanki startego sera wymieszać. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Ponownie wymieszać.   Na podpieczony spód wyłożyć łososia, warzywa i zalać masą jajeczną. Posypać startym parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego

Jaglusia
Cukinia faszerowana kuskusem, marchewką i kurczakiem 171

Cukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym , to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka.  Składniki na 2-3 porcje: 2 duże cukinie 4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki(...)średnim ogniu. W międzyczasie pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy marchewka będzie lekko miękka to dodać pomidora. Całość jeszcze chwilę smażyć. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Do miski wsypać kaszę kuskus, warzywa z patelni oraz przesmażone mięso. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry. Wymieszać. Cukinie nafaszerować przygotowaną masą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać

Ugotować
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 468

kroimy . Układamy na sitkach suszarki , na przemian z ziołami , lub osobno , jak kto woli . Można też suszyć nad kaloryferem , kominkiem , czy w piekarniku . Suszymy na tzw. pieprz , czyli aż po ściśnięciu palcami zaczną się kruszyć . Warzywa rozdrabniamy młynkiem do kawy , nie całkowicie , raczej na coś w rodzaju grysu . Zioła ocieramy rękami , odrzucając twarde , zdrewniałe łodygi . Wszystko łączymy razem i dodajemy

Ogrodnik w podróży
Pieczony topinambur pachnący tymiankiem 229

czosnku należy pozostawić w łupinach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze układamy kawałki topinambura (skórką do dołu), papryki, cebuli oraz czosnku . Pomiędzy warzywami układamy tymianek, całość skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut, aż topinambury lekko się zarumienią, papryka przypiecze, a w całej kuchni będzie pachniało tymiankiem

DefinicjaSmaku
Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami 168

dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami pochodzi z serwisu

Ugotuj to sam ...
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 185

czasu w Lidlu. Mój dzisiejszy przepis to miks wspomnień portugalsko-chorwackich. W domowych warunkach ruszt zamieniłam na piekarnik z górną grzanką, aby przyrumienić skórkę ryby. Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie.Dorada pieczona z oliwą i czosnkiemi pieczone ziemniaczki(...)Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy górną grzałkę piekarnika, aby ryba się przyrumieniła. Gotową rybę wykładamy na talerz i polewamy hojnie oliwą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Mieliście okazję spróbować dorady? Co o niej sądzicie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza wegetariańska 206

nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut w 220 o C. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony

Czerwień i błękit
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki 182

proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Dynię czyścimy z pestek, kroimy na duże kawałki (nie obieramy). Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 20 minut. W tym czasie do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia(...)Następnie wrzucamy mięso, marchew, pietruszkę i selera. Solimy i gotujemy do miękkości. Dynię i paprykę wyjmujemy z piekarnika, a gdy przestygną obieramy ze skóry. Paprykę wrzucamy do bulionu a dynię kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W połowie smażenia wrzucamy do niej dynię. Pod koniec przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, papryką

Qchnia po prostu
Zupa krem z pieczonych buraków 165

znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego.Składniki(...)śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjąć wszystkie warzywa oprócz buraków, które należy piec jeszcze przez kolejne 30-40 minut, aż staną się miękkie. Po upieczeniu wystudzić, obrać z folii i pokroić

Food Square
Kurczak na ryżu 136

przyprawami ) warzywa (może być mrożonka np. chińska u mnie zazwyczaj marchewka, cukinia, cebula, czosnek i pomidory w puszce) 4 łyżki oleju 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa to je myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy. Na ryż

NA MOIM TALERZU
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 145

zielonych oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże(...)Gotowe połówki możesz ozdobić plastrami pieczarek, połówkami pomidorków i ziarnami słonecznika. Na koniec do naczynia wlej gorącą wodę z rozpuszczonymi w niej suszonymi warzywami – powinna sięgać na wysokość 1cm. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.  Aby przygotować sos, wszystkie pomidory ponacinaj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć

Roślinna - blog wegański
Pasztet z czarnej soczewicy i jarzyn 110

pół godziny. Potem zdjąć pokrywkę i odstawić do przestudzenia. Cebulę obrać i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół). Warzywa pokroić na byle jakie mniejsze kawałki. Soczewicę, warzywa i olej zmiksować (robiłam to na raty w blenderze). Do masy wbić jajko oraz dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez(...)ułożyć na nim kawałki pieczarki (trzeba je lekko docisnąć). Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć pasztet z piekarnika. Odstawić w keksówce do lekkiego ostudzenia, a potem wyjąć razem z papierem. Papier usunąć, gdy pasztet zrobi się chłodny. Pasztet ma wilgotną konsystencję. Nadaje się na kanapki po pokrojeniu na plastry

Weekendy w domu i ogrodzie