warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:49/434)

Pomidory nadziewane kaszą jaglaną i cukinią 126

następnie dodajemy cukinie oraz wnętrze pomidorów i chwile razem smażymy. Na koniec dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. 5. Do pomidorów nakładamy przygotowaną kaszę z warzywami, układamy pomidory w naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas zapiekania ok. 25-30 minut. Podajemy na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika

Apetyczna babeczka
Pieczony kurczak w słodko-ostrej marynacie 125

kroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy paski marchewki i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut. Szczypiorek siekamy. Tuż przed podaniem upieczonego kurczaka posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na obiad z ulubioną sałatką. Warto wiedzieć

My Chcemy Jeść
Muffinki makaronowe 160

groszek i mieszamy razem. Mozzarellę ścieramy na tarce lub drobno siekamy, mieszamy z jajkiem, jogurtem i przyprawami. W silikonowych foremkach układamy makaron, wkładamy łyżkę kurczaka z warzywami i polewamy masą jogurtową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i pieczmy 30 minut. Smacznego Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki

Cynamonowe szczęście
Karkówka w ketchupie z pieczarkami 305

karkówkę. Ja akurat miałam tak duże naczynie, że wyszła mi jedna warstwa mięsa i jedna warzyw, ale mięso z warzywami można układać warstwowo karkówka, warzywa, karkówka, warzywa itd. do wykończenia składników. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
PIECZONA KIEŁBASA Z WARZYWAMI 190

Umyć cukinię i pora. Pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w krążki,a cebulę obrać i pokroić w pióra. Do formy z ziemniakami dodać margarynę i wrzucić warzywa oraz kiełbasę. Posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º z funkcją termoobigu. Po 10 minutach formę wyciągnąć, dolać resztę wody, przemieszać. Piec jeszcze około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia można

kuchniabellissima.wordpress.com
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 134

rozpuszczamy masło klarowane, podpiekamy kawałki karpia z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni, przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C.  Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką ). Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło wkładamy warzywa ( oprócz cukinii ) i podpiekamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Muffiny wypiekane na śniadanie 112

łyżki oliwy 2/3 szklanki maślanki 1 łyżeczka pesto ( bazylia suszona) 1 jajko 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: łosoś wędzony (łosoś duszony w warzywach) serek śmietankowy pesto kiełki (rzodkiewki) Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść wszystkie składniki na muffiny prócz pomidorów w misce i za pomocą łyżki zamieszaj delikatnie tylko tyle, by składniki się połączyły. Natłuść formę

Gotuj Sam!
Piersi kurczaka z warzywami zapiekane w folii. 220

skropić pozostałą marynatą (można też warzywa zmieszać razem z marynatą i rozłożyć na piersi z kurczaka). Boki folii złożyć tak, aby obejmowały szczelnie piersi kurczaka z warzywami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25 - 30 minut. Danie podawać z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną albo pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kiełbasa biała pieczona w piwie. 184

Całość dobrze doprawić solą i pieprzem czarnym. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Białą kiełbasę lekko ponacinać w kilku miejscach, posmarować musztardą i ułożyć na podsmażonych warzywach. Potrawę  zalać jasnym piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 45 minut. W czasie pieczenia polać kiełbasę 2 razy powstałym płynem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Proste trufle czekoladowe w buraczanej posypce 196

taki wieczór liczyć kalorie? Spróbujcie! :) Składniki: - 250g mascarpone - 200g czekolady deserowej - 50g suszonych buraków (można kupić od razu suszone, wcześniej suszyć je w piekarniku lub w specjalnej suszarce do owoców, warzyw i grzybów) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę łączymy

Be Fit Be Strong
Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem 100

olejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty. Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół") i zapiekam przez ok. 50 minut. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Kurczak po cygańsku 142

najlepiej na noc. Następnie udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, kalafiora podzielić na różyczki, cebulę pokroić w plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach. 122

plastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię

Moje-pitraszenie
Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią 201

talarki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy oliwą, układamy filet z mintaja który, przykrywamy przygotowanymi i miękkimi warzywami. Całość posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 121

powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu

MarciochaKucharzy
Mix frytek z dyni, buraczków i topinambura z sosem serowo-czosnkowym 129

dłużej niż pozostałe warzywa, więc słupki powinny być nieco mniejsze aby wszystkie warzywa upiekły się równomiernie. Do oleju dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz, polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Frytki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni do miękkości (około 20 minut).   W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Serek wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i dokładnie

Jadło i czytadło
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 168

sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosemWok granitowy non-stick

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata 174

ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mleko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko należy zmiksować i na koniec dodać szczypiorek. Powstałą masę łączymy z warzywami. Frittatę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.Smacznego

Salonik smaków
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 457

Przygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (górna grzałka). Warzywa piekłam ok. 30 min, raz obracając, aż część ich skórki zczerniała. Następnie warzywa przełożyłam do dużej miski i przykryłam folią plastikową. Po 15 minutach warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
"Hummus z południowych Włoch" 159

trzymam w lodówce i dodaję po troszku do różnych dań. Taki olej będzie stanowił np. wspaniałą bazę do sosów sałatkowych. Podawajcie ten hummus z opieczonym w piekarniku pieczywem lub pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami (marchewka, seler naciowy, papryka). Jest to fajna propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własnyczas przygotowania: 10 min.Składniki: 1 puszka ciecierzycy

Chilli Czosnek i Oliwa
Grill. Pieczarki i ser. Pieczarki grillowane z serem taleggio 172

jednak u nas małe grillowanko. Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę.Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pasta z pieczonych warzyw 175

żółtej średniej cukinii czerwona papryka 4 dymki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z suszonymi pomidorami łyżeczka wędzonej słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obrane i pokrojone warzywa nacieramy olejem i wędzoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa pieczemy do miękkości (około 30 minut). Miękkie miksujemy

Mienta blog
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 155

chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na podpieczony spód wylewamy śmietanową masę, a następnie naprzemiennie układamy paski warzyw, zaczynając od zewnątrz. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. 5. Tarta jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło. Najlepiej po wyjęciu z piekarnika pozwolić jej całkowicie ostygnąć

My Culinary Art
Muffiny dyniowe 164

miękkości. Ja robię to w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pokrojoną na mniejsze cząstki. Gdy zmięknie (stwierdzamy to po sprawdzeniu, np. widelcem), wyjmujemy ją z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie z warzywa wytrąci się spora ilość wody, którą odcedzamy. Do jednego naczynia przekładamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. I mieszamy. Ostudzoną(...)Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego ciasta, to znak że jeszcze kilka minut powinny zostać w piekarniku

Taste Of My Day
Sałatka: warzywa z grilla i… 179

pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko do naczynia żaroodpornego, doprawiam solą, pieprzem, papryką i dużą ilością ziół prowansalskich.Polewam oliwą w sporej ilości. Wstawiam do piekarnika z opcją grila co jakiś czas mieszając aż warzywa będą lekko miękkie. Gdy warzywa wystygną mieszam je z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu kuskusem lub ugotowanym al dente makaronem. Dodaję cały

UgotujmyTo.pl
Wieczór z Cezarem. 314

pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie. Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą, smaruję czosnkiem i nakładam posiekaną w kostkę mozzarelle. Wstawiam do piekarnika, aż ser się rozpuści, a grzanka zarumieni. Na warzywach układam kurczaka, polewam sosem i posypuję grana padano. Smacznego! I troszkę backstage

Brzuszki Łakomczuszki
Kaczka po chińsku 261

Dzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)zawartość jednej puszki pomidorów i całość przyprawiłem solą i pieprzem syczuańskim. Ryż ugotowałem według przepisu na opakowaniu. Na talerze wyłożyłem porcję ryżu, na których ułożyłem warzywa i polałem sosem. Kaczkę po wyjęciu z piekarnika pokroiłem w cienkie plastry i ułożyłem na wierzchu dania. Udekorowałem kilkoma listkami bazylii tajskiej

Wyprawy kulinarne
Szparagi pieczone – z bekonem, jajkiem i serem Provolone 170

już mocno zagrzany, wkładamy do niego szparagi z bekonem i pieczemy je na środkowej półce przez dokładnie 14 minut. Po tym czasie na wierzch warzyw wlewamy po jednym jajku, ostrożnie – żeby nie zniszczyć żółtka. Piekarnik zamykamy i pieczemy dalsze 5 minut. Po tym czasie białko będzie zupełnie ścięte, żółtko jeszcze rozkosznie płynne. Posypujemy jajka serem i dopiekamy 3 minuty. Wyjmujemy

Karo in the Kitchen
Młode ziemniaczki pieczone z kiełbasą 420

Pyszne letnie danie z piekarnika. Wystarczy tylko wszystko pokroić, skropić olejem i posypać przyprawami i do pieca. Prosto, szybko i smacznie. składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy 2-3 średnie cebule olej ulubione przyprawy, u mnie zioła włoskie (młynek Kotanyi) Młode ziemniaczki(...)obrać, oskrzybać lub wyszorować i pokroić w plasterki o grubości ok 5mm. Cienką kiełbasę również pokroić w plasterki. Cebule pokroić w ćwiartki lub ósemki. Pokrojone warzywa i kiełbasę ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wszystko skropić olejem i wymieszać. Potem oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać

Monia miesza i gotuje
Tarta z botwinką 125

tłuszcz, podsmażamy cebulę, dodajemy buraczki i chwilę przesmażamy. Dodajemy ocet, dusimy przez 2-3 minuty, dodajemy łodyżki i liście. Mieszamy i wyłączamy gaz. Warzywa solimy i pieprzymy. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy jajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu

Kulinarne przygody Gatity
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 145

jajka - 3 żółtka -  250 ml kremówki - sól - pieprz - 5-6 łyżek mąki pszennej Przygotowanie:  Buraki owinąć w folię aluminiową (oddzielnie) i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Marchewki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać tyle wody, żeby marchewka była zanurzona, wsypać cukier, łyżeczkę tymianku, dodać oliwę i postawić rondel(...)misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto. Tak przygotowane wylać na warzywa. Clafutis wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie wilgotny, zostawić w piekarniku na kolejne 5 minut.  Ten pomysł był absolutnie trafiony, jedynie zbyt

W poszukiwaniu inspiracji