warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:52/434)

Calzone 166

Dzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 169

gotowania dodać fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast z warzywami z wolnowaru. Smacznego

Stare Gary
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 169

warstwę z ryby (całość). Na rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym  beszamelem  kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie(...)było potrawą  ”na życzenie”. Danie wyszło pyszne, lekkie, aromatyczne, z powodzeniem na obiad, czy kolację. Wszystkie smaki się zrównoważyły i pasowały do siebie idealnie. Makaron „lubi” rybę, warzywa i ser. Mam nadzieję, że Wy też polubicie wersję z rybą pod kokosowym beszamelem. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kapusty i papryki 181

Bardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.   SKŁADNIKI: (na 9 słoików 1l) 2kg młodej kapusty 1kg czerwonej papryki 500g żółtej papryki 750g marchwi 5 średnich cebul pęczek natki pietruszki zalewa: 4 szklanki octu 4 szklanki(...)oleju 8 szklanek wody 8 czubatych łyżek soli 24 płaskie łyżki cukru oraz liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty WYKONANIE: Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew

Pyry na Gaz
Szaszłyki drobiowe z frytkami z batatów. 179

Dzisiaj pomysł na proste, szybkie danie. Przygotowałam szaszłyki z kurczaka i warzyw, które akurat miałam pod ręką. Można tworzyć dowolne kombinacje. Do tego ciekawe w smaku frytki z batatów i obowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu(...)łyżki oliwy, sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć frytki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, powyżej na kratce wstawić mięso (patyki z szaszłykami ułożyłam na prostokątnym naczyniu żaroodpornym, do którego kapał sok z mięsa i warzyw). Zapiekać około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, ustawić funkcję grilla i zapiekać jeszcze około

zadanie-gotowanie
Co to jest cacciatore? 188

podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore

codojedzenia
Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami 189

upieczony. Przyprawy i zioła z słoną musztardą Dijon zostały zmieszane, dlatego soli niewiele zostało dodane. Kurczak 🐔 porządnie został nasmarowany, w lodówce schowany, potem w piekarniku „wygrzewał się” ☀  znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie.  Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący, pięknie przyprawami i ziołami pachnący 🌿🌾🌾👃❤. Składniki: 1 cały kurczak(...)musztardą. Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw, ziół, zawijamy w folię (spożywczą lub aluminiową) i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Następnie na dużej brytfance od piekarnika układamy płasko kurczaka skórą do góry. Wlewamy ok. 2 szklanki wody i wkładamy do piekarnika (niższe półki) rozgrzanego do 200°C. Kurczak będzie się piekł ok. 1 godz. i 40 min. Rada

Moniki Smakołyki
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 156

oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części). Na warstwie warzyw układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami. Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie otwieramy piekarnik, nakrywamy naczynie przykrywką(...)zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut. Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy  posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i  nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Pieczone ziemniaki 158

zwykłego obiadu. Zamiast zwykłych, gotowanych ziemniaków możemy podać, pyszne, pieczone ziemniaczki z cukinią i czosnkiem, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + pieczenie. Nie obawiajcie się pieczonego czosnku, bo w piekarniku czosnek traci swój charakterystyczny, ostry smak i zapach :)~ Pieczone ziemniaki nadziane cukinią i czosnkiem ~Składniki:ziemniakicukiniaczosnekmasło/oliwakilka ząbków czosnkuprzyprawa do ziemniakówZiemniaki myjemy, obieramy i nacinamy. Cukinię kroimy w cieniutkie talarki(...)wkładamy na przemian cukinię i czosnek. Ziemniaki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą i na każdego ziemniaka kładziemy plasterek masła lub skrapiamy oliwą. Między warzywa możemy położyć kilka ząbków czosnku. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około godzinę ( w zależności od wielkości ziemniaków, czas pieczenia może się nieco skrócić lub wydłużyć

Kuchenny Skrawek Nieba
Poświąteczna zapiekanka makaronowa 161

Mieszam.  Na dno naczynia do zapiekania wylewam pół przecieru pomidorowego . Następnie kładę ugotowany makaron. Posypuję serem żółtym (połowa) , polewam pozostałym sosem pomidorowym. Następnie kładę warzywa i mięso. Posypuję serem.  Całość wkładam do piekarnika na ok 30 min w 180 stopniach.  Moja rada: Zapiekankę możemy podać z świeżą sałatą , surówką lub np. rukolą. SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym 109

align="aligncenter" width="685"] Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym[/caption]   Zobacz inne przepisy na klopsy i pulpety: Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsiki Z Piekarnika Pulpety Zapiekane Na Ryżu Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym Zupa Warzywna Z Pulpetami Spaghetti Z Pulpetami Artykuł Klopsy zapiekane

e-PrzepisyKulinarne
Roladki z piersi kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 177

rozbić. Doprawić solą, paprykami i tymiankiem. Na fileta położyć plaster sera, korniszona i paprykę pokrojone w słupki. Roladki zwinąć i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180st. Sos. Pomidory sparzyć, obrać. Warzywa pokroić w kostkę i dusić do miękkości. Odparować i zmiksować. Doprawić do smaku. Roladki przełożyć do sosu i dusić 15-20 minut. Podać z ryżem

Kulinarne blogowanie
Tarta francuska z cukinią, bakłażanem, pomidorem i mozzarellą 134

wszystkie składniki po kilka lub kilkanaście plasterków. Na koniec brzegi ciasta zawinąć do środka. 6) Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem (nie solimy przed pieczeniem, żeby warzywa nie puściły zbyt dużo soku). 7) Piec piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 min. 8) Po upieczeniu tartę, przed krojeniem, odstawić na kilkanaście minut. 9) Podawać skropioną oliwą.   Artykuł Tarta francuska

Fitsweet.me
CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA 288

frytki z piekarnika? Świetna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Jak dla mnie same zalety! Po pierwsze nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko zostały przygotowane w piekarniku lekko skropione oliwą, po drugie cukinia jako warzywo ma wiele właściwości odżywczych i warto ją wprowadzić na stałe do swojego menu. Cukinia wspomaga odchudzanie, jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Działa alkalizująco przez co zapobiega zakwaszaniu

kuchniabellissima.wordpress.com
Tarta francuska z cukinią, bakłażanem, pomidorem i mozzarellą 111

wszystkie składniki po kilka lub kilkanaście plasterków. Na koniec brzegi ciasta zawinąć do środka. 6) Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem (nie solimy przed pieczeniem, żeby warzywa nie puściły zbyt dużo soku). 7) Piec piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 min. 8) Po upieczeniu tartę, przed krojeniem, odstawić na kilkanaście minut. 9) Podawać skropioną oliwą

Fitsweet.me