warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:44/434)

Wegańska pizza 181

blendera rozkrusz tofu, zalej mlekiem lub śmietanką, dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej masy. Sosy mamy gotowe. W międzyczasie możesz przygotować sobie wszystkie warzywa do pizzy: umyj, pokrój w paseczki lub kosteczkę. A teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś(...)Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na ciasto nanieś pachnący sos pomidorowy oraz czosnkowy, posyp bazylią, po czym nałóż warzywa, jakie tylko chcesz. Piecz ok. 20-25 min. w zależności od piekarnika

Roślinna - blog wegański
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 271

też bardzo efektowna - myślę, że przy jej pomocy zrobicie wrażenie na gościach na nie jednym letnim przyjęciu :)   Przygotowanie nadzienia do tej tarty jest banalnie proste. W cienkim pokrojeniu warzywa jak zwykle pomorze Wam mandolina , ale nożem też dacie radę. Ułożone naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów wyglądają pięknie, niezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej. Oczywiście nieco więcej pracy włożycie(...)tartym parmezanem. Na serze naprzemiennie ułóż plastry cukinii i pomidorów. Jeżeli używasz okrągłą formę, najlepiej jest zacząć od zewnątrz i zmierzać ku środkowi. Na koniec posmaruj warzywa z wierzchu pozostałą oliwą, wstaw do piekarnika (nadal 200 stopni C) i piecz przez 20-30 minut, aż cukinie i pomidory będą miękkie i upieczone. Gotową tartę możesz podawać na ciepło

Chilli Czosnek i Oliwa
Żeberka pieczone z warzywami 266

Żeberka pieczone z warzywami Kruche, delikatne i aromatyczne mięso pieczone z warzywami to świetny pomysł na inny niż zwykle obiad. Danie jest łatwe do przyrządzenia i przez większość czasu praktycznie robi się samo. Jeżeli jednocześnie z żeberkami upieczemy pyszne, złociste ziemniaczki to mamy cały obiad z piekarnika     Składniki: 1 kg żeberek pół czerwonej papryki pół żółtej papryki(...)mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia *** *** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzyw na to warstwę żeberek, ponownie warzywa i znów żeberka *** *** Całość polewamy bulionem *** *** Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę i 30 minut. W czasie pieczenia żeberek polecam upiec też pyszne ziemniaczki, przepis TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 186

wyłożyć do żaroodpornego naczynia wraz z suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki. Passatę mieszamy z oregano, pieprzem i solą i równomiernie rozkładamy na warzywach. Na wierzch sypiemy starty parmezan i pod przykryciem wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia na dnie naczynia zbierze się nieco wody. Nie wylewaj jej, ale wymieszaj wszystko dokładnie. Dzięki(...)temu przypieczona passata stanie się nieco rzadsza i dobrze pokryje warzywa. Gotowe fenkuły dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu i podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako przystawkę. Tuż przed wstawieniem do piekarnika Gotowe danie

W SMAK
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 205

Gjuwecz jest to potrawa bułgarska, coś jak nasz gulasz tyle tylko, że więcej warzyw. Najlepiej piec w glinianych naczyniach w piekarniku, ale można tak jak ja używając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże(...)wodą. Po chwili zdjąć skórkę, pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać pozostałe warzywa. Smażyć aż wszystkie warzywa lekko się podsmażą. Zdjąć warzywa z patelni i wrzucić mięso wołowe pokrojone w drobną kostkę. Smażyć aż mięso nabierze złotego koloru, wtedy doprawić solą, pieprzem, papryką

Kuchnia Pokoleń
Jesienna zupa nie tylko z dyni 211

kroimy na kilka części 4. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i papryki wędzone, skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 25 min aż warzywa zmiękną 5. Suszone pomidory, grzyby i liście laurowe zalewamy 1 l wrzącej wody i odstawiamy na ok 20 min 6. W czasie kiedy warzywa się pieką

Słodki Kompromis
Sałatka z botwiną i pieczonymi warzywami oraz grzankami i serem 148

plastry żółtego sera np. gouda, choć osobiście polecam parmezan chili, sól, pieprz sok z 1/2 limonki Pomidora kroimy na pół, paprykę zostawiamy w kawałku. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy kromki pieczywa. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika paprykę

Mango Papaja
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 183

kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego brzegu. Zacznij od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj kawałek po kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka(...)skończenia wstążki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dosmacz solą, pieprzem i przyprawą bez chemii. Piecz w nagrzanym piekarniku jakieś 15 do 20 minut, zaglądaj. Ciasto francuskie ma spuchnąć i zezłocić się. Warzywa przyjemnie zmięknąć. Możesz podać na ciepło, możesz podać na zimno. To właściwie bez znaczenia, gdyż w obydwu przypadkach są przepyszne, chrupiące i nienudne! Można

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 179

Jakiś czas temu zobaczyłam zapiekankę na zajdam.pl, zrobiłam i… od tamtej pory mogłabym nie jeść nic innego, jak tylko warzywa w takiej właśnie formie :)Najfajniejsze

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z pieczonych warzyw 289

weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa z nich smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą(...)naczynia żaroodpornego wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę, czosnek w łupinkach, obrane i pokrojone marchew i batat. Skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Upieczone warzywa obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilę

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z warzywami w piwie 507

stopniach w piekarniku 30 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, podwyższamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, jemy ze smakiem. The post Kurczak z warzywami w piwie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Delikatny krem z kalafiora 252

mniejsze części. Warzywa umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C.  Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia, po czym zblendować na gładki

Moje Qulinaria
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 180

formie do pieczenia TEFAL  Rewelacyjna forma, która nie wymaga smarowania i wykładania papierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ser koryciński – ile dusza zapragnie- pokrój w kostkę. Cukinię, cebulę oraz pieczarki umyj i poszatkuj. Rozgrzej olej kokosowy  na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa. Duś i zatroszcz się o wątrobę -dosmacz olejem z ostropestu, dodaj łyżeczkę koncentratu z czosnku. Dosmacz solą(...)Przygotuj nóż i widelec , bo pieczenie to kwestia zaledwie maks 15 minut! Przed podaniem możesz skropić olejem z ostropestu. Ma cudowne właściwości. Wyjmij z piekarnika. Buon appetito! Ser Koryciński pięknie się rozpuścił i wmieszał w warzywa. Olej z ostropestu i pesto rosso nadały całości charakteru i mocno zaakcentowały smak. Ciasto francuskie nadało delikatności. Podałam na mojej drewnianej desce zrobionej

Z Kuchni Do Kuchni
Jajeczna tarta z groszkiem i marchewką 168

grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min.  Odstawiamy do przestygnięcia.   Warzywa przygotowujemy podczas chłodzenia ciasta. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewki i podsmażamy ok. 8 min pod przykryciem na al dente. Co jakiś czas poruszamy patelnią(...)jajeczną, na około ciasta układamy pionowo jedn ą  koło drugiej mini marchewki.  Dodajemy groszek na całą powierzchnię masy, posypujemy resztę sera i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Następnie na wierzch tarty wbijamy jajko, tak aby żółtko było w samym środku. Posypujemy mieloną papryką  i pieczemy jeszcze  max 10 min. Rada: Żółtko powinno być płynne. Jeśli

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 984

Świetna zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - moja wariacja na temat  przepisu Ani Starmach :)  Ryż, do którego dodałam curry świetnie współgra z kurczakiem i warzywami. SKŁADNIKI (porcja na 4-5 osób) 3 woreczki ryżu  (u nas basmati) 3 łyżki curry 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą.   Dodajemy kurczaka i brokuły.  Posypujemy startym serem.  Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut, by aromaty warzyw i mięsa się połączyły, a ser roztopił.    Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje