warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:36/434)

Śniadaniowa ciepła buła z jajem i wędzonym łososiem 201

słodka paprykaPrzygotowanie:Jajko należy rozbełtać z kiełkami, otrębami i pokrojoną papryką. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć na odrobinie oleju. Bułę piec 5-7 minut w piekarniku. Rozciąć, nałożyć jajko z warzywami, posypać kiełkami i położyć plastry łososia.BUŁA NA INSTAGRAMIE

Czarnawisienka
Schab pieczony w warzywach 211

miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy. Wykładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę folią.Kładziemy schab, ziemniaki i marchew. Polewamy mięso i warzywa oliwką. Kładziemy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min.Mięso i ziemniaki powinny być gotowe. Wyciągamy z piekarnika. Dajemy mięsu

Smaki Edyty
Karkówka na obiad, przepis miesiąca 295

mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół godziny, nie do lodówki. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pietruszkę i pokrój w grube talarki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli duże przekrój najpierw na pół. Tak samo pokrój(...)kipiało (nie cierpię myć piekarnik, wy pewnie też). Posmaruj dno naczynia olejem. Ułóż na przemian karkówkę z warzywami, pieczarkami i boczkiem, posypując majerankiem. Zakończ warzywami. Przykryj naczynie szczelnie aluminiową folią i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz karkówkę przez 1,5 godziny. Po godzinie zalej karkówkę gorącym bulionem i piecz dalej

codojedzenia
Kurczak pod pierzynką 19146

osuszam na czystej ścierce albo ręcznikach papierowych. Marchewke i seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaję majonez, troszkę soli i pieprzu do smaku. Piersi układam na papierze do pieczenia na blaszce  z piekarnika, może być też(...)folia aluminiowa zamiast papieru, posypuję piersi przyprawami według uznania - sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch warzyw z majonezem i wkładam wszystko do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 45 - 60 min. Trzeba podglądać czy mięso po tych 45 min jest już dobre czy potrzebuje troszkę więcej czasu. Koszt: Piersi

Tanio smacznie i prosto
Brokułowe drzewka w ogródku babci 129

wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody.  Marchewki i fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku. Groszek zalewamy wrzątkiem na 4 min. Wszystkie warzywa powinny być półtwarde. Przekładamy na durszlak i pozostawiamy do ostygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy na posmarowaną masłem prostokątną blaszkę.  Widelcem nakłuwamy ciasto(...)których układamy drzewka. Z fasolek układamy płot, z groszku trawę, z marchewek i ziaren fasoli – owoce na drzewie. Delikatnie wlewamy na ciasto z warzywami pozostałą częścią sosu i wstawiamy blaszkę z powrotem do piekarnika na ok. 25 min.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Pałki z kurczaka, pieczone z marchewką i cebulą 376

słodką, paprykę ostrą i oregano. Pałki równomiernie posypujemy mieszanką przypraw.  Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.  Po tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do miski. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, sól i całość bardzo dokładnie mieszamy.  Cebulę obieramy, kroimy na plastry(...)zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika, na około 80 - 90 minut. Folię zdejmujemy dopiero 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią. Pałki z marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 60- 70 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni

Smak mojego domu
Mix warzyw z piersią z kurczaka pieczonych w piekarniku 145

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, osypujemy mieszankę warzywną, dodajemy olej i mieszamy. Ilość przypraw zależy też od Waszego upodobania, możecie dodać więcej soli czy pieprzu. Warzywa przekładamy do blaszki i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 45/50 minut aż warzywa będą miękkie, szczególnie dynia. Podajemy na ciepło.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
DOMOWA JARZYNKA / VEGETA BEZ SOLI 433

warzywa umieścić luźno na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gazetą. Wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 60 stopni Celsjusza, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika kilka godzin, przynajmniej 2-3 godziny, aż warzywa będą niczym suche wiórki. Ostudzić je. Kiedy warzywa będą już zimne, można je pokruszyć (nie ma konieczności) i umieścić w szczelnym pojemniku, np. metalowa puszka, słoiczek

W kuchni Karmel-itki
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM, ZAPIEKANA W BOCZKU + FILMIKI 149

piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C, po około 30 minutach folię ściągamy, dodajemy kilka pomidorków koktajlowych i dalej zapiekamy. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, mięso kroimy na kawałki i podajemy z warzywami i ulubioną surówką. Smacznego.           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Czerwony krem a'la gazpacho i powrót do blogowania :) 169

przygotowujemy jak w przepisie na  Krem z pieczonych warzyw , pomijamy tylko wątek bulionu :)  Ah, no i oczywiście suszonych pomidorów nie pakujemy do piekarnika :) Wrzucamy je do malaksera dopiero z upieczonymi warzywami. Miksujemy, przyprawiamy solidnie ziołami, pieprzem i gotowe! Bez gotowania :)  Ja swój krem podaję schłodzony, z krojoną mozzarellą - ale oczywiście można go śmiało podgrzać, jeśli macie

Spektrum Smaku
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 211

podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a cukinię w średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z pozostałą oliwą i posypujemy solą.   Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy(...)Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy

Moniki Smakołyki
Policzki wołowe 160

naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku.  Następnie wyjmujemy policzki, a resztę warzyw miksujemy blenderem - tworząc w ten sposób warzywny mus. Policzki podajemy wraz z winno - warzywnym musem Smacznego

Taste Therapy
Ajwar paprykowy 104

szklanka oleju 5 łyżek octu winnego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu wrzosowego Papryki i bakłażany myjemy i osuszamy. Wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika piekarnika na około 45 minut (skóra warzyw musi zacząć się marszczyć). Wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skóry. Po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. W garnku z podwójnym dnem rozgrzewamy 3/4 oleju, wrzucamy(...)stale mieszając gotujemy przez około 60 minut - aż warzywa się rozgotują. Jeśli warzywa niedokładnie obraliśmy ze skóry to w tym momencie przecieramy ajwar przez sito lub miksujemy. Gorący ajwar nakładamy do słoiczków (2/3 wysokości), na wierzch w każdy słoiczek nalewamy 1 łyżeczkę oleju. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Zakręcamy słoiczki i pozostawiamy do wystygnięcia postawione na nakrętkach

peggiwkuchni
RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI 152

Przepis na smaczną i dietetyczną rybkę ?Bardzo proszę!Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusić się o swoją ulubioną rybę!Może być to dorsz …

Ostra na Słodko