warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:28/434)

Pstrąg pieczony z masłem chili i warzywami 162

nacięciami do góry).  Roztopione masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką (bez pestek) i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy ryby i warzywa (zostawiamy 1/3 masła). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około pół godziny. Podajemy ryby z warzywami i polewamy resztą masła. Smacznego :)  Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 531

pozostałymi warzywami i mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa w formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać przez około 40 min. Jeżeli warzywa będą się za bardzo przypiekały, można wierzch przykryć. Podawać gorące. Smacznego :) Zapiekanka piekła się

https:KKuchniaMniam
Schab z fioletową marchewką i frytkami truflowymi 213

czasu, i podlewam wodą. Batata, ziemniaki truflowe obieram i kroję w paski jak na frytki. Układam na papierze na blaszce, polewam olejem, posypuję solą, bazylią, oregano. Warzywa wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż będą miękkie. Roladki podaję z frytkami posypuję natką. #OlejKonwenanse  i  #OlejWielkopolski     www.olejkonwenanse.pl

wesoła kuchnia
Pieczona czerwona kapusta 150

Zimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam czerwoną kapustę. Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań. Pieczoną z serem pleśniowym można podawać jako

Polska Zupa
Zapiekanka makaronowa z warzywami 146

połączyć ze sobą i przyprawić przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wysypać do niego makaron. Na makaron wyłożyć wszystkie połączone warzywa. Ser żółty zetrzeć na tarce. Posypać po warzywach. Całość włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut w 180 st. Po wyjęciu oprószyć poszatkowaną pietruszką lub koperkiem

Gotuję Testuję
Frittata ze szparagami, jarmużem i szpinakiem 105

pieprzu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i umieszczamy w nim zielone warzywa. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i delikatnie mieszamy w naczyniu by rozprowadzić równomiernie masę jajeczną między warzywami. Frittatę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w zależności od wielkości naczynia). Dekorujemy świeżymi ziołami, kroimy na ćwiartki i podajemy. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tarta na francuskim cieście. 163

łyżeczki miodu, pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do kurczaka, smażymy, jajko rozkłócamy w mleku, smarujemy tym ciasto francuskie, nacinamy brzegi, wykładamy mięso, następnie warzywa,  wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. i gotowe

Kuchnia Beaty
Zapiekany kalafior 138

Oszalałam na punkcie zapiekanych warzyw a głównie kalafiora. Piekarnik zapieka niemal codziennie coś :). Kalafior zapieka się szybko, a smakuje cudnie. Ostatnio wpadła do mnie po pracy koleżanka na kawkę i wszamałyśmy pół blachy, czyli nic nie trzeba więcej do szczęścia :)Smakuje wszystkim:). Sukcesywnie będą pojawiać się również przepisy z wykorzystaniem pieczonego kalafiora.  Składniki: 1 kalafior 2 łyżki

Łycha smaków
Warsztaty z Gorenje i włoskie smakowitości - 28 listopada 2015 184

firmy Gorenje a potem zobaczyć jak sprawują się w akcji - ale o tym następnym razem Zapraszam do obejrzenia paru  zdjęć. Zaczynamy gotowanie - szykujemy cielęce gicze i warzywa do giczek   do piekarnika pieczone buraczki z dodatkami  - ser i orzechy smażone grzyby do pstrąga

Stare Gary
Pomidory faszerowane kaszą pęczak. 199

kasza z warzywami przepis tutaj https://myladylaura.wordpress.com/2015/10/10/kasza-peczak-z-warzywami/ Pomidory myjemy i odcinamy górną część , wydrążamy delikatnie środek uważając aby nie uszkodzić skórki .Do otworów wkładamy kaszę z warzywami i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut. Podajemy na ciepło

Ladylaura.
Brokuły pieczone 241

Dzisiaj propozycja prosta, która świetnie pasuje do wielu dań obiadowych. Jedliście kiedyś pieczone brokuły? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Smakują inaczej i cała moja rodzina orzekła

Polska Zupa
Zapiekana fasolka szparagowa 220

marynaty. W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę szparagową, cebulę i paprykę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Można odstawić naczynie na 20 minut, aby przyprawy dobrze przegryzły się z warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Taką zapiekaną fasolkę można jeść jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.  Fasolka szparagowa

My Chcemy Jeść
Zupa z pieczonych pomidorów z kurczakiem 229

piórka. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy

Kredowe Menu
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami 270

bulionem Marchewkę pokroić w plasterki, a por w piórka Pałki kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już soli i pieprzu, użyłam tylko tej przyprawy) Dodać pokrojone warzywa Wstawić danie do piekarnika i piec ok. 45 minut. Można dłużej, ale ryż może się rozgotować. Akurat w tym daniu mi to nie przeszkadzało, a piekłam godzinę. Wydaje mi się jednak

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poniedziałkowy "fit" - Zapiekanka z młodych warzyw 219

skrapiamy olejem, następnie układamy warstwę cukinii, patisonów, ziemniaków i papryki.  Do miseczki wlewamy pozostały olej, dodajemy sól, pieprz, zioła i całość mieszamy.  Powstałą oliwą polewamy warzywa.  Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Prosta zapiekanka ziemniaczana 357

czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko.Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć podduszone mięso z warzywami, przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min. w temp 180 stopni

Mix smaku
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 195

Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...Puszyste ciasto drożdżowe.Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja;Pęczek(...)pieprzem.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Podwać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.Placek

Gospodyni Miejska
Pieczone ziemniaki na ostro 183

Uwielbiamy ziemniaki w każdej odsłonie. Dzisiaj kolejne danie z udziałem tego smacznego warzywa. Pieczone ziemniaki w piekarniku z udziałem przypraw na ostro.  Szybkie w przygotowaniu ze zniewalającym efektem. Pychotka! :) Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki, oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*, soli ziołowej szczypta pieprzu *czosnek granulowany możemy jak najbardziej zastąpić świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Kolizje Smaków
Zielone babeczki z pecorino 150

oregano i doprawiamy do smaku, po 2 minutach gasimy płomień.  Gotowe ciasto na babeczki smarujemy sosem pecorino - na każdą po 1 łyżeczce i wypełniamy farszem z warzyw, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 st. Najlepiej smakują na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Tarta z cukinią i kurczakiem 222

rozerwane na mniejsze kawałki plastry sera. Posypać pieprzem. Ułożyć kilka pomidorków koktajlowych, rozkrojonych na pół, środkiem do góry. 5. Jajka połączyć ze śmietaną i koperkiem. Zalać warzywa. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut

Pasja Smaku
Prosty przepis na bajeczne ratatouille 499

tyle czasu w kuchni przygotowując jedno danie. Dlatego też są szybsze metody. Wegańską potrawkę można ugotować jak gulasz czy też upiec w piekarniku. Ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną, gdyż uważam, że jest z nią najmniej pracy a warzywa zachowują swoja strukturę, kształt i sprężystość lepiej niż w przypadku gotowania. Ważne jest aby wybrać dobrej jakości warzywa. Bakłażany powinny być jędrne(...)blenduję ręcznym blenderem. 14 Wlewam sos pomidorowo - paprykowy na dno żaroodpornego naczynia. 15 Pokrojone w plastry i paski warzywa układam na przemian w naczyniu. 16 Skrapiam warzywa oliwą. 17 Wkładam naczynie do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 35 minut. 18 Przed podaniem posypuję posiekaną świeżą miętą, pietruszką lub kolendrą. 19 Smacznego

Book of spells
R... Ryba po grecku! 417

łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazyliaPrzygotowanie:Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę.Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20minut. Nie dość, że papryka pokaże swój wspaniały smak, to łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę.W garnku na maśle szklimy drobno(...)wysuszamy ręcznikiem, solimy, pieprzymy, dodajemy troszkę bazylii, skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista.Nagrzewamy piekarnik do 170'C.Do warzyw dodajemy koncentrat, trochę bazylii, pietruszkę i Maggi do smaku. Mieszamy.Na naczynie wykładamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i przykrywamy to znowu warzywami. Przykrywamy folią aluminiową srebrną stroną

Kitchens Alphabet
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 170

bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę łyżek mleka. Lepiej zrobić więcej sosu, ponieważ warzywa mogą być za suche.Polałam nim warzywa i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle

potrawyregionalne
Pasta Ajvar / ajwar | Moja wersja z dodatkiem cukinii i aromatycznych przypraw 507

cukier/miód WYKONANIE Bakłażany, pomidory cukinię i paprykę przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Przełożyć warzywa na blachę do pieczenia skórką do góry. Do warzyw dołożyć ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika (funkcja grill) około 30 minut na ok.200 stopni. Po tym czasie wyciągnąć warzywa i przykryć folią spożywczą na kilkanaście minut, aby później łatwiej było usunąć skórkę

Zofiana
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 167

domowego Ajwaru: Piekarnik nagrzej do 200°C (termoobieg). Papryki i bakłażana umyj, osusz. Cebulę obierz. Trzy cebule pokrój na ćwiartki, a jedną w drobną kosteczkę. Przygotuj dwie blachy z piekarnika i wyłóż je papierem od pieczenia. Przygotuj paprykę do pieczenia: Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek(...)jeszcze na pół. Wszystkie ćwiartki ułóż na blasze skórą do góry, obok papryki. Na blasze obok bakłażana ułóż ćwiartki cebuli oraz całą główkę czosnku (nieobraną). Upiecz wszystkie warzywa: Wstaw obie blachy do piekarnika i piecz 35-40 minut. Papryki powinny się nawet przypalić. Upieczoną i gorącą (!) paprykę przełóż bezpośrednio z pieca do dużej miski i przykryj szczelnie folią . Zostaw

Moja Delicja
Kurczak generał z warzywami 343

warzywa  rozkładamy na blaszce z kurczakiem, posypujemy pokrojonym rozmarynem. Do butelki wsypujemy szczyptę soli, aby trochę piwa wypłynęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i pieczemy 1,5 godziny (1 godzina na 1 kg mięsa). Podczas pieczenia mieszamy warzywa(...)minut wsypujemy do butelki trochę soli (aby piwo wypływało). Dodatkowo kurczaka polewamy odlanym piwem. Na 10 minut przed końcem pieczenia do warzyw dokładamy pomidorki koktajlowe (skropione olejem i oprószone solą). Po wyjęciu z piekarnika kurczaka ostrożnie zdejmujemy z butelki i pozostawiamy na 8-10 minut, zanim go pokroimy.Kurczak generał z warzywami, to naprawdę proste, szybkie i przepyszne danie. Mięso przygotowane

mojewypiekiinietylko
Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 371

pomidorem, cebulą i pieczarkami to pomysł na szybkie, bardzo smaczne i aromatyczne danie. Lubię przygotowywać dania, które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam z roszponką i ziemniaczanymi(...)pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać suszoną bazylia. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam pod przykryciem około 30 minut, a później zdjęłam pokrywkę i zapiekałam jeszcze 15 minut

Ugotować
Słodko-ostry kurczak po żydowsku 219

smakach, przełamanych ostrymi przyprawami. Tak też jest w tym daniu: kurczak został zamarynowany w aromatycznej zaprawie z dodatkiem marchewki, cebuli i daktyli, a następnie upieczony razem z marynatą i warzywami. W efekcie powstało niesamowite aromatyczne, odświętne danie, będące ozdobą stołu. Coś nowego czy klasyka Naszym zdaniem słodko-ostry kurczak po żydowsku jest doskonałą propozycją na niedzielny, odświętny obiad. Jeśli macie(...)odrobinę wody, wrzuć do niej cytryny i gotuj 2 minuty. Odcedź i ostudź. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż kurczaka z marynatą i warzywami na tacę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut. Gotowe! Smacznego! Artykuł Słodko-ostry kurczak po żydowsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pieczone młode warzywa 124

Dziś za oknem nieco chłodniej, deszcz zdecydowanie ochłodził nasze otoczenie, można właczyć piekarnik, dlatego zapraszam Was na pieczone młode warzywa. Znajdziecie tu marchewkę, cukinię, szparagi i bób. Tym razem bób będzie w nieco innej odsłonie, niż do tego przywykliśmy. Czyli zamiast ziaren jemy całe strąki młodego bobu. Po upieczeniu są pyszne. Koniecznie spróbujcie ! Pieczone(...)marchewki na pół. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. W misce mieszamy sól  z oliwą, a następnie obtaczamy nią warzywa. Warzywa, oprócz szparagów wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami chili. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem dokładamy szparagi. Czas pieczenia zależy od tego w jak duże kawałki

Kulinarne przygody Gatity