warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:39/434)

Pieczone buraki z cebulą 669

sobą.  Do miski wrzucamy buraki, cebulę i ząbki czosnku a następnie zalewamy marynatą. Mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a na nią przesypujemy warzywa. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut aby warzywa lekko się zarumieniły. Buraki podajemy jako jarzynkę

Qchnia po prostu
Makaron zapiekany z cukinią. 184

jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka(...)cukinii, suszonych pomidorów (pokrojonych w plasterki). W osobnej misce wymieszać : jajko, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać nasz makaron z warzywami. Całość przypudrować gałką muszkatułową. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować listkami bazyli. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Makaron zapiekany z cukinią. is a post from

MODA NA BIO
Zapiekanka warzywna z cukinii, bakłażana i pieczarek 265

Przepis z serii pokrój w 5 minut, ułóż w naczyniu, włóż do piekarnika i zajmij się czym chcesz. Danie idealne gdy czasu i wymyślnych składników brak . Ciężko tutaj mówić o dokładnej ilości bo wszystko zależy od ilości jaką chcemy uzyskać i wielkości naszej formy. Ja użyłam takiej 20 x 20 cm. Składniki (2-3 porcje): 1/3 - 1/2 cukinii(...)kosteczkę - 1/3 kostki zalać szklanką wrzątku - wszystkie warzywa układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym i całość zalewamy wywarem a następnie skrapiamy oliwa i rozprowadzamy pędzelkiem po warzywach - posypujemy pokrojonym czosnkiem - wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni  - po tym czasie wyciągamy i posypujemy ziołami i sproszkowanym czosnkiem i ponownie wkładamy an 5 minut - po 5 minutach posypujemy

Pora na pora i pomidora
Kasza gryczana&pieczone warzywa&wieprzowina w sosie sojowym 262

duże marchewki 2 ziemniaki 2 łyżeczki kukurydzy 1/2 kawałka mozarelli mięso : sól, pieprz, curry, sos sojowy, oliwa warzywa : sól, pieprz, papryka ostra&słodka, zioła prowansalskie, bazylia, 1 i 1/2  łyżka oliwy Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Mięso kroimy w paski, marynujemy w pieprzu i soli, łyżeczce curry, łyżce sosu sojowego(...)mało czasu). Smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut co chwilę mieszając. Chodzi o to, by nie były kompletnie surowe. Do naczynia żaroodopornego przekładamy warzywa, posypujemy je przyprawami, następnie polewamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 25-30 minut. 5 minut przed wyciągnięciem posypujemy mozarellą (fetą lub innym żółtym sere, wg uznania). Mięso grillujemy.    Nielubiana przez Naczelnego

Kitchens Alphabet
Pasztet z dyni 205

towarzystwie zielonej sałatki. Ja właśnie tak lubię najbardziej jeść wszelkie pasztety. Ale to też alternatywa dla chleba. Polecam wypróbujcie.  A dziś pasztet z dynią. To cudowne warzywo dominuje na straganach z racji zbliżającego się Halloween. Ja zamiast robić dyniowe potwory szaleje w kuchni przygotowują różne dyniowe pyszności. Pasztet to tylko jedna z nich. Pasztet z dyni składniki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia wykonanie: Aby przygotować pure z dyni należny ją obrać ze skóry, pozbawić miąższu i upiec w piekarniku. Najlepsza do tego jest dynia piżmowa lub dynia hokkaido. Tej ostatniej nie trzeba obierać ze skóry. Dynie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu miksujemy

Przysmaki Karolki
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 243

stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule.Na boczek z warzywami wylać sos.Zapiekankę włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Zapiekanka jest mocno chrzanowa, a więc i ostra. Można

Gospodyni Miejska
Pieczony leszcz z warzywami 219

Jeżeli dodajemy olej – również z nim. Garść warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub teflonowej/ceramicznej brytfanny. Na nich kładziemy kawałki ryby, którą z kolei przykrywamy resztą warzyw. Całość skrapiamy winem. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 40 minut licząc od chwili, gdy niewielka ilość płynu zgromadzona na dnie naczynia zacznie wrzeć. Kawałki ryby podajemy

Kulinarna Pokusa
Karkówka w cebuli 200

dorzucamy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym lub brytfance (koniecznie z pokrywką) układamy podsmażone warzywa, na nie kładziemy karkówkę następnie całość przykrywamy pozostałymi warzywami. Naczynie zamykamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C, pieczemy przez 1,5 godziny

Kuchenne aromaty
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach 271

Wszystko układamy do brytfanki i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie wykładamy na talerz. Możemy podawać z kasza gryczaną. To samo danie można zrobić na jeszcze jedne sposób, czyli

Zainspiruj się kuchnią
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 189

pietruszkę pozbaw natki, delikatnie oskrob i umyj. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę z oliwek oraz miód i posól. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie. Polędwiczki Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i posiekanym rozmarynem. Odstaw(...)wstaw do żaroodpornego naczynia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmij, a polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry. Ułóż je na ziemniaczanym purée i podawaj z sosem kurkowym oraz pieczonymi warzywami. *Jak zauważyliście w miejscach, w których tradycyjnie występuje nabiał lub mąka pszenna, wprowadzam zdrowe zamienniki, pozwalające uczynić

Food Square
Kurczak pieczony z warzywami 626

naczyniu żaroodpornym , przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny. Cukinię umyć i pokroić w grubsze plastry, pokroić paprykę, pomidora i kalarepę. Warzywa dodać do mięsa , skropić je delikatnie olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do miękkości mięsa. kurczak pieczony z warzywami

O kuchni z uczuciem
Krem z białych warzyw z kozim serem 203

rozpuszczamy 4 łyżki miodu. Dodajemy czosnek w łuskach -warzywa zalewamy wodą z miodem - dodajemy sól i pieprz.  Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odkrywamy warzywa i pieczemy bez folii przez ok 30 min - mieszając co 10 minut. Czosnek wyciskamy z łusek, wrzucamy do blendera wraz z batatami, pietruszką i selerem

dlaSmaQ
Faszerowana cukinia 197

drążymy łyżką środki. Przy tradycyjnym kształcie cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środki. 2. Podgotowujemy kaszę i ryż w lekko osolonej wodzie. Warzywa jeśli dajemy świeże również obgotowujemy do stanu al’dente. 3. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. 4. W dużej misce mieszamy składniki na farsz: ryż, kaszę, mięso mielone (surowe), warzywa, czosnek, przyprawy, bulion. Mieszankę nakładamy

Mama z miasta
Łosoś pod kołderką i frytki z batatów 171

Łososia myję, oprószam solą i pieprzem. Pomidory, oliwki, paprykę kroję na drobno, dodaję listki bazylii i kukurydzę. Mieszam. Łososia przekładam do naczynia żaroodpornego, nakładam na niego warzywa i posypuję startą mozzarellą. Wkładam do piekarnika na jakieś 15 minut.  Rukolę, roszponkę myję, pomidorki kroję na ćwiartki. Wrzucam wszystko do miski, dodaję słonecznik i olje lniany. Mieszam

kruche babeczki
Czas na cukinie - mini zapiekanka 303

pobliskiego targu. Ciesze sie niezmiernie, ze taki targ jest niedaleko miejsca, w ktorym mieszkam. Przechodze przez niego codziennie w drodze do przedszkola i za kazdym razem podziwiam cudowne warzywa i owoce. Przewaznie kupuje cos, bo nie moge sie oprzec np slicznym, aromatycznym truskawkom. Teraz tez i cukini.Ale moze juz czas konczyc to "gadanie" o targu, a czas zabrac(...)pieprzem.4 jednoosobowe foremki do zapiekania smarujemy maslem. Na dno ukladamy polowe cukini, na nia kruszymy gorgonzole i orzechy. Przykrywamy reszta cukini i zalewamy calosc masa jajeczna. Posypujemy migdalami.Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Gora powinna byc ladnie zarumieniona.Podajemy gorace.Smacznego

Przysmaki Karolki