warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:55/434)

Udka zapiekane z ryżem i warzywami 160

Udka zapiekane z ryżem i warzywami to pomysł na szybki, jednogarnkowy i prosty do przygotowania obiad. Wystarczy wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i całość zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne tego typu dania obiadowe to zachęcam do przygotowania zapiekanki z pulpecikami, cukinią, marchewką oraz kaszą pęczak lub udek zapiekanych z warzywami i kaszą gryczaną . Składniki(...)pół i pokroić w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć przyprawione mięso, następnie dodać pokrojone warzywa, przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wsypać surowy ryż. Całość zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na sam koniec dodać masło, np. klarowane. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180°C). Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Ryż powinien wciągnąć prawie

Ugotować
POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 202

pieczarki, wlej 4 łyżki  oleju, wsyp paprykę oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Na dno naczynia żaroodpornego wrzuć warzywa i podpiecz je przez około 10 - 15 minut .  Następnie wyjmij naczynie, ułóż na nim polędwiczki i piecz kolejne 30 minut . Po tym czasie

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone kolorowe buraki 155

najsmaczniejszy. W ten sposób warzywa zachowują swoje wartości, nie są one wypłukiwane razem z  wodą, w której się gotowały. A poza tym ta forma obróbki warzyw dodaje im specyficznego pysznego smaku. Dziś zapraszam Was na  wspaniałe kolorowe buraki upieczone  z rozmarynem i oliwą z oliwek. Na koniec odrobina jogurtowego serka i pyszne danie gotowe(...)Wykonanie: Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy grubą solą, rozmarynem i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem cytrynowym, posypują pieprzem, solą

Kulinarne przygody Gatity
Tacos z mięsem mielonym 261

spróbowanie czegoś nowego dla nas.  Wybraliśmy w sklepie tacos są to tortille z mąki kukurydzianej. można ją wypełniać różnymi rodzajami farszu mięsem mielonym, kurczakiem krewetkami czy też tylko warzywami. My nasze tacos postanowiliśmy wypełnić mięsem mielonym. i tym co mieliśmy pod ręką Nam taka przekąska bardzo zasmakowała  i zapewne będziemy próbować również innych wariacji. Składniki : 8 tacos(...)kukurydze całość dusimy przez 5 minut. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy na mniejsze kawałki do podgrzanych tacos w piekarniku (przez 3 minuty 180'C) wykładamy mięso i warzywa.  Całość można polać jakimś sosem bądź dodać zupełnie co innego wszystko zależy od Waszej fantazji. Smacznego

cookpl
100% domowy fit burger 203

mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula) zdrowe jogurtowe dipy Przygotowanie: Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła i według Twoich preferencji(...)minut z każdej strony. W trakcie nie zmniejszaj temperatury, by zatrzymać soki w kotleciku. Przed przewróceniem mięso z góry także posól.  Bułeczki podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Na spód połóż ulubione warzywa, kotlecika i polej dipem (ja polałam wszystkimi czterem naraz, to dopiero było pyszne!). Przykryj górą bułki i w środek wbij patyczek. Podawaj najlepiej od razu

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 218

powstawaniem nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy :) Przepis dodaję(...)pietruszke myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut co jakiś czas mieszając warzywa, aż zmiękną i sie przyrumienią. W międzyczasie gotujemy komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, seler tniemy na drobne kawałki. Upieczone warzywa mieszamy z ugotowana komosą

Zawsze głodna!
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 191

Bardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód, rozmaryn i czosnek granulowany (do buraków)  WYKONANIE Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie kładziemy każdy ziemniak na dużej(...)skrapiamy olejem, odrobiną miodu (lub np.syropem z agawy), posypujemy solą czosnkiem i rozmarynem.   Cukinie skrapiamy olejem i posypujemy np. przyprawą do ziemniaków. Włączamy piekarnik na 200 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia warzyw,  kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując solą. Sugestia Jeśli

Zofiana
Kurczak srodziemnomorski 163

wodą, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę.  Dobrym pomysłem jest ustawienie pod kurczakiem naczynia z warzywami lub młodymi ziemniakami. Tłuszcz kapiący z mięsa nada warzywom doskonały smak i dopełni całego dania :) Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 5 minut, aby odpoczął, dzięki czemu pozostanie soczysty wewnątrz. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Kolorowe szaszłyki 188

skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.  Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa  Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem.Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła odcinamy różyczki(...)przemian mięso i kolorowe warzywa.Szaszłyki można dusić na patelni pod przykryciem w tłuszczyku wytopionym z mięsa albo w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki

prawdziwe jedzenie
Babeczki jarzynowe quiche w wersji light 249

oddzielamy od łodyżek, łodyżki kroimy w cienkie plasterki, a różyczki dzielimy na mniejsze części. Brokuła dokładamy do warzyw w mikrofali i gotujemy jeszcze przez minutę, po czym odcedzamy je na sitku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na 12 sztuk muffinów smarujemy olejem. Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy odsączone warzyw

Kulinarne przygody Gatity
Papryczki nadziewane quinoą 142

farszem można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie wydrążyć. Kapelusiki zostawić. Napełnić je farszem i przykryć kapelusikami. Napełnione warzywa ustawić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Posypać starym parmezanem. zastawa

królestwo garów
Pieczone pietruszki glazurowane w sosie sriracha 166

Jest takie powiedzenie: „Są dni, gdy zachwycam sama siebie. W pozostałe wkładam pranie do piekarnika.” Chcę Wam powiedzieć, że włożenie do piekarnika pietruszek zaowocowało zachwytem nad samą sobą. Bo pietruszka to takie smutne warzywo – nikt go nie chce, upychają po bokach jako dodatek do wszystkiego i niczego, nie lubią, nie jedzą, nie smakuje. ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Golonka pieczona z warzywami 219

mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet dla tych miłośników golonki, którym brakuje czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g(...)brytfanny, układając ją pośrodku. Okładamy ją dookoła pietruszką i liśćmi laurowymi, które przykrywamy marchewką i cebulą. Dolewamy nieco wody i posypujemy warzywa połową pozostałej jeszcze soli i pieprzu. Golonkę z cebulą i marchewką wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 90 minut. W międzyczasie pomidory kroimy w ćwiartki pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Ziemniaki

Kulinarna Pokusa
Chipsy z buraków na kilka sposobów 216

robić. A szkoda, bo na prawdę warto! Zdjęcia przedstawiają chipsy wykonane sposobem I. SPOSÓB I - bez dodatku tłuszczu w piekarniku Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-60 minut w 150 stopniach(...)termoobiegiem. Pilnujemy by ich nie spalić! SPOSÓB II - z dodatkiem oliwy i przypraw w piekarniku   Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) - oliwa - ulubione przyprawy, sól (np. czosnek, papryka) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Łyżkę oliwy mieszamy z przyprawami. W dużej misce umieszczamy wszystkie plasterki i mieszamy

Be Fit Be Strong
Kalafior zapiekany z pulpetami 207

Jeśli nie macie pomysłu na kalafiora, to polecam Wam pyszną sycącą zapiekankę. Takie danie jednogarnkowe z piekarnika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na to smaczne warzywo. Szczególnie polecam kalafior faszerowany mięsem mielonym . Mega! Jeśli ktoś z Was skorzysta z mojego przepisu to proszę o podzielenie się opinią w komentarzu. Składniki 1 średni kalafior Kalafiora ugotować w posolonej wodzie na półtwardo(...)sera mozzarella Pomidory wraz ze śmietaną zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać. Do naczynia żaroodpornego powkładać różyczki kalafiora, a pomiędzy nimi obsmażone pulpety. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, a następnie posypać startym serem i piec ponownie do rozpuszczenia się sera. kalafior zapiekany z pulpetami

O kuchni z uczuciem
Kurczak w piwie z ziemniakami, kukurydzą i rozmarynem. 232

soczyste. Kukurydza wprowadza słodką nutę, a rozmaryn buduje klimat całego posiłku. Dodatkowym atutem jest czas poświęcony na jego przygotowanie. Podsmażenie poszczególnych produktów zajmuje chwilę, reszta dzieje się sama w piekarniku :) Bardzo nam smakowało, zwłaszcza mężowi ;)   Składniki: 600 g podudzi z kurczaka 6 średnich ziemniaków  kolba kukurydzy 1 duża cebula 330 ml jasnego piwa pszenicznego 3 gałązki rozmarynu(...)żaroodpornego. Na tę samą patelnię wlać piwo, wsypać łyżeczkę cukru i gotować przez kilka minut, żeby alkohol odparował. Płyn wlać do naczynia z kurczakiem i warzywami. Dodać gałązki rozmarynu. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez godzinę

zadanie-gotowanie