warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:62/434)

Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 239

może pojawią się jakieś nowe warianty ;) Jeśli chcecie go wypróbować, to wystarczy tylko chwilka pracy, hop do piekarnika i danie gotowe. Żeby też wszystko było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3-4 niewielkie ogórki(...)każdego warzywa i ciasno zwijamy, pomagając sobie przy tym folią. Zaklejamy boki, by warzywa nie wystawały. Postępujemy tak aż do wykorzystania całego mięsa, w razie potrzeby ponownie natłuszczając folię. Zwinięte roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie

Ratunku obiad
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 145

polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. po czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą (woda powinna całkowicie zakrywać mięso i warzywa). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godziny. Następnie wyjmujemy mięso. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki, cynamon(...)więcej połowa wyżej podanych składników. Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. po czym wkładamy do misy wolnowaru. Dodajemy liście kapusty, śliwki, cynamon, zioła oraz tyle wody, aby mięso i warzywa były całkowicie zakryte. Na godzinę przed końcem wolnowarzenia dodajemy sok z limonki. Ustawiamy czas wolnowarzenia Opcja Low - około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańska musaka 189

potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują się z przekładanym wytrawnym sosem. Wieżyczki zwieńcza delikatny sos a’la beszamel – na bazie masła z nerkowców i natki pietruszki. I niech Cię nie przeraża cała konstrukcja – całość(...)soli i za pomocą pędzelka równomiernie rozprowadź mieszaninę na warzywach. Wszystkie plastry ułóż na blasze i wstaw do piekarnia na około 15 minut (warzywa powinny jedynie delikatnie się przypiec i lekko zmienić barwę-jeżeli pieczesz w piekarniku gazowym w połowie czasu pieczenia odwróć plastry na drugą stronę).  W międzyczasie rozkrusz tofu widelcem, a czosnek i cebulę obierz i posiekaj

Roślinna - blog wegański
Łosoś pieczony w papilotach z pastą chili, limonka i mięta oraz frytki z batata 154

grubości 0,5 cm i następnie paski o tej samej grubości. Szalotki kroimy w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia warzywa mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
C - Pieczony pstrąg w warzywach 182

gałązka tymianek             250 dkg mieszanka warzyw  (mogą być mrożone)           do smaku bułka tarta             1 łyżka oliwa z oliwek Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy(...)zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut.Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasztet drobiowy z rosołu 127

smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni na złociutki kolor Składniki

Kulinarne S.O.S.
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem 200

świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (górna grzałka). Jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy do nich śmietankę, połowę startego cheddara, rozmrożony groszek oraz drobno posiekane liście bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Warzywo kroimy w kostkę ok 1×1 cm. Na patelni z metalową rączką(...)masy jajecznej. Mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy masę jajeczną wraz z warzywami. Smażymy na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 4-5 minut. Posypujemy wierzch pozostałym cheddarem, który stworzy chrupiącą skórkę i wstawiamy patelnię do piekarnika. Zapiekamy omlet przez 5 do 10 minut. Gotowe danie kroimy na trójkąty – jak tort. Wpis zawiera lokowanie produktu

Poezja smaku
Spaghetti z tuńczykiem, fetą i warzywami 181

jakoś makaronowo u mnie, jak nie ma to nie ma, ale potem jak zrobię to seria leci ;)) Tym razem spaghetti z tuńczykiem i fetą. Warzywa, czyli kalafiora, cukinię żółtą i suszone pomidory zapiekłam wcześniej w piekarniku. Potem wszystko razem wymieszałam z tuńczykiem, dodałam makaron i fetę i gotowe :) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 1/2 kalafiora mała żółta cukinia(...)przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego dałam troszkę oleju kokosowego i wrzuciłam do niego kalafiora, pokrojoną cukinię i suszone pomidory. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 20 minut. Do upieczonych warzyw dodałam wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam. Tuńczyka odsączyłam, fetę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do reszty, wymieszałam, doprawiłam solą i młotkowaną kolendrą z pieprzem. Przełożyłam do miseczek i na końcu dodałam

kruche babeczki
Ryba duszona z warzywami i sosem sojowym 235

czosnku). Bułkę pokroić, każdą kromkę wysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut.      Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw - po małym kawałku cukinii, papryki czerwonej i pora. Posypałam lekko mrożonym koperkiem

Kuchnia Prezydentowej
Kapsalon – wyśmienity fastfood 254

frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut, aż nabiorą złotego koloru. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kebab-gyros i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy(...)foremek aluminiowych wykładamy frytki. Na frytki kładziemy kurczaka, a całość posypujemy startym żółtym serem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjmujemy, przykrywamy surówką z warzyw i polewamy sosem czosnkowym. kapsalon Artykuł Kapsalon – wyśmienity fastfood pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Karczek - domowa wędlina na ciepło i na zimno. 168

będziemy je piekli wykładamy plastrami cebuli,  pietruszki i czosnku. Raz dadzą nam dodatkowy smak i aromat, a dwa zapobiegną przywieraniu mięsa do dnia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obsmażone mięso układamy na przygotowanych warzywach,  zalewamy tłuszczem z patelni. Można też patelnię przepłukać wodą i wlać do mięsa. Pieczemy tak po godzinie na każdy kilogram, ale dobrze jest sprawdzić

Dieta moja pasja
kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 442

kalafiora podzielonego na różyczki. Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i   wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw układamy plastry żółtego sera. Wyjmujemy  gorąca danie dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy jako dodatek do mięs, lub samodzielny posiłek

Miód i pieprz
Grilowane Warzywa 160

pieczonego Kurczaka czy innych mięs. Są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo aromatyczne poprzez dodatek ziół. Można je przygotować w piekarniku, na patelni grillowej w domu czy na grillu na Świerzym powietrzu.Grillować można naprawdę wiele warzyw,  ja  użyłem do tego cukinii i bakłażana.Składniki: Cukinia, Bakłażan, Olej z oliwek, Sól i pieprz, Oregano, Tymianek (wy możecie użyć

cookpl
Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 266

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!