Zupa z dyni to już niemalże hitowa pozycja w jesiennym menu. Jeszcze kilka lat temu mało popularna, dziś pojawia się w prawie każdym domu. Ma swoich
kolorowotorcikowoTrzeba zamarynować fileta pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać jeszcze ulubionymi przyprawami bądź ziołami
Magiczne Życie MartyJeszcze dziś pozostanę w klimacie maggi bo ta płynna przyprawa świetnie nadaje się do marynat - do mięs, warzyw czy nawet owoców, które potem możemy upiec na grillu czy w piekarniku. Niech Was nie dziwi połączenie tego co nadziałam na szpadki - to wypróbowany zestaw, słodkawy i jednocześnie pikantny, bardzo smakowity. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazwiązku z tym, że mój piekarnik odmówił chwilowo posłuszeństwa owa rybka powstała na parze. W pierwotnym zamiarze papiloty miały być umieszczone w piekarniku. Jednak tak przygotowana rybka miło mnie zaskoczyła. Z podanych składników powstały 4 porcje. Danie podałam z ziemniaczkami z wody i bukietem surówek. Proporcja na 4 porcje: - 400 gr ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie(...)oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę pokroić w tzw. zapałkę. Cukinię w talarki. Na środku każdego arkusza papieru ułożyć cukinię, na niej marchewkę i pietruszkę. Na kopczyku z warzyw kładziemy filet, na nim koperek i cytrynę. Rybę zawijamy w papiloty.Każdy pakiecik dodatkowo spinam szpilką do szaszłyków aby wytworzona wewnątrz para nie wydostała się na zewnątrz. Nie mając szpilek
kawawszklancelubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy w piekarniku- u mnie grill na 220 stopni na 5 minut ale moja babcia opalała cebulę nad palnikiem. Absolutnie nie obieramy cebuli
KuchcikoweLovetakże szatkujemy w cieniutkie paski na tarce warzywnej. Następnie, na przemiennie cukinia, ziemniaki, z zakładką mniej więcej 2/3, układamy wszystkie warzywa w naczyniu. Z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Po tym czasie, wyciągamy zapiekankę, sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli im jeszcze odrobinę brakuje, wstawiamy
Smaczna StronaPieczarki faszerowane mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :) Składniki: 12 dużych pieczarek 1 mała cukinia 1 mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili(...)lubczyk, majeranek, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domuWiosna kolorami radosna – ta sałatka to idealne poparcie tego powiedzenia. Nie dość, że przepięknie wygląda – szczególnie zaś zieleń szparagów kontrastująca z różowymi obwódkami rzodkiewek – to jeszcze smakuje wybornie. Świeże warzywa, soczyste pieczone kąski szparagów, chrupiące plastry pełnoziarnistej bagietki zwieńczone pysznym koperkowym dressingiem. Po prostu doskonałe – uwierz mi, wiem co mówię. Składniki: Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej(...)minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. W międzyczasie przypiecz bagietki: w tosterze lub wstaw je wraz ze szparagami do piekarnika. Rzodkiewki pokrój w niezbyt cienkie plasterki, cebulę w krążki, a pomidora w „ósemki”. Warzywa przełóż na duży talerz, dodaj szparagi i polej sałatkę wcześniej przygotowanym dressingiem. Podawaj z chrupiącymi bagietkami. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskimuffinki, nazywane również jajecznymi muffinkami. Robi się je banalnie prosto. Wystarczy foremkę na muffinki wypełnić dowolnymi składnikami, zalać rozbełtanym jajkiem i upiec z piekarniku. Jako nadzienie do frittaty możesz wykorzystać to, co zostało Ci z obiadu - warzywa gotowane czy takie z patelni, kawałek ryby czy mięsa, a nawet ryż czy kaszę. Dodatek tych ostatnich może nieco dziwić, ale z drugiej(...)Martynosią . Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co przygotowały. Mini frittaty do pracy lub szkoły Składniki / 12 sztuk: ok. 250 g pozostałości z obiadu, np. gotowanych warzyw, gotowanej lub pieczonej ryby, ryżu, kaszy, możemy te składniki uzupełnić świeżymi ziołami, kawałkiem sera, np. fety 6-7 jajek (zależy od ich wielkości) 2 łyżki mleka (u mnie roślinne) lub śmietany sól
Chilli Czosnek i Oliwakostkę smażymy na oliwie. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz
Rozpustne gotowaniełatwe do przyrządzenia mięso. Poszukiwałam inspiracji i natknęłam się na panierkę w sezamie co od razu musiałam wykorzystać ;) poniżej przedstawiam efekty ^^ Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 1 jajko "warzywa na patelnię" sezam bułka tarta przyprawy: do kurczaka, słodka papryka, bazylia suszona, oregano Myjemy kurczaka. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką i w zależności(...)mieszamy z podobną ilością bułki tartej. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku a następnie w panierce i układamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik na ok. 220 stopni. Pieczemy aż do uzyskania chrupiącej skórki.Ja podałam kurczaka z warzywami na patelnię, które przygotowałam zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowanie i doprawiam słodką i ostrą papryką kilkoma kroplami tabasco.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościGołąbki to danie, które najlepiej smakuje jesienią, ponieważ jest to świetny czas na przygotowanie potraw wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków owiniętych czerwoną kapustą i nadzianych farszem z duszonej marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Gołąbki przed podaniem polałam delikatnym sosem koperkowym, który idealnie skomponował się z lekko pikantnym, warzywnym farszem. Takie gołąbki to pomysł(...)liściem kapusty. Następnie ciasno ułożyć przygotowane gołąbki. Całość zalać odrobiną wody (1 szklanką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec pod przykryciem około 60-70 minut. Na sam koniec przygotować sos koperkowy: do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać suszone, pokrojone warzywa i posiekany koperek. Całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Przygotowane gołąbki przełożyć na talerze
Ugotowaćjajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić solą oraz pieprzem. Na podpieczone piersi z kurczaka wyłożyć pomidory z cebulką. Całość posypać
Ugotowaćmożna przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki z chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe danie, którym możemy ugościć sympatyków zdrowego jedzenia(...)składniki na przemian nadziać na patyczki (patyczki namoczyć wcześniej w wodzie, żeby się nie przypalały) i grillować na patelni grillowej, grillu lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla (nagrzanym do 180 stopni) około 20 min, aż warzywa i kurczak zarumienią się, w połowie czasu odwrócić na drugą stronę. 6) Ryż ugotować w osolonej wodzie. 7) Na rozgrzanej patelni z masłem
Fitsweet.me