Madzia zrobiła mi niespodziankę :) Na mój powrót z pracy zrobiła taki mega wypasiony obiad. To znaczy, żeby nie było, często robi obiady. Ale ten był naprawdę
Marder&Marder Manufacturebardzo. Wręcz za nią przepadam. Choć zdaję sobie sprawę, że jest to warzywo kontrowersyjne , z serii - pokochaj lub znienawidź. Nie ma drogi pośredniej. Czy to przez specyficzny zapach, czy może charakterystyczny smak, a może nietypowy wygląd...? Nie mam pojęcia. Tak czy inaczej - ja uważam, że jest pyszna. Smakuje mi bardziej niż kapusta, w dodatku wygląda naprawdę uroczo - maleńkie, zieloniutkie główki(...)schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Odkroić końcówki brukselki, zdjąć wierzcnie liście i przekroić na pół. Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Na maśle zezłocić cebulę, zdjąć z patelni, następnie podsmażyć kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Jajka z żółtkiem roztrzepać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z
Martyna CooksProsty przepis na proste danie. Kurczak, ryż i warzywa. Dzięki prostemu trickowi i dwóm przyprawami standardowa trójca zmienia się w niestandardowy obiad. Czas na przygotowanie : 5 minut Czas na gotowanie : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Prostota tego dania jest równie ujmująca jak jego smak. To nie są zwykłe kotlety drobiowe, ani zwykły ryż. Wszystko za sprawą przypraw(...)litry wody, posól. Do wrzątku wrzuć groszek i pokrojony w różyczki brokuł. Gotuj 5 minut albo do czasu aż groszek zmięknie i będzie al dente. Krok 4 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzany tłuszcz wyłóż polędwiczki. Smaż 2 minuty, pilnuj żeby mięso się nie spaliło. Przywróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Krok 5 Przemieszaj widelcem
Niedzielny kucharzspełnienie. Satysfakcję, obustronną. Ja odchodzę bogatsza o siatkę klejnotów, On zostaje lżejszy o parę kilogramów. I niech mi ktoś powie, że burak, kartofel czy rzepa to nie są romantyczne warzywa! Ale to jeszcze nie koniec. Przed samym wyjazdem dochodzi do finałowego okrążenia, a właściwie nalotu. Jest zupełnie irracjonalny, pozbawiony logiki, za to kierowany sercem, czystym zachwytem, bez grama rozsądku. Wracam(...)opakowania fety kilka łyżek oliwy 2-3 łyżki balsamico 2-3 łyżki miodu sól, pieprz świeże listki mięty i bazylii Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy. Trzymać na średnim ogniu aż cebula zmięknie, wtedy dodać ocet balsamiczny i miód. Wymieszać i dalej trzymać na ogniu do momentu aż cebula się skarmelizuje. Patisony umyć
KUCHARNIADzisiaj mamy dla was calzone. Czyli takie coś trochę jak pizza, ale zawijane jak pieróg. Wielki pieróg. Madzia mi już od kilku dni marudziła żebym zrobił
Marder&Marder Manufacturejesiennym i wiosennym. Dodają sił witalnych, a przez zawartość witaminy C zwiększają naszą odporność. 2. Kiełki są bogatym źródłem witamin i minerałów (oczywiście nie tak bogatym jak owoce i warzywa). 3. Zawierają dużo błonnika (niestety jak już wiemy, niezbyt dobrze przyswajalnego przez organizm ludzki) i kwasów nukleinowych, niezbędnych do budowy komórek organizmu 4. Kiełki to bogate źródło chlorofilu – barwnika odpowiedzialnego(...)masy, łączymy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz oregano. Dorzucamy pozostałe składniki (uwaga, dla osób cierpiącym na wzdęcia odradzam pora, lepiej dodać wtedy rukolę lub pieczarki), delikatnie mieszamy. Na patelni (na 3 jajka, powinna ona mieć około 20 cm), rozgrzewamy na dużym ogniu niewielką ilość masła klarowanego. Na gorące, ale jeszcze nie zarumienione masło, wlewamy jajka z dodatkami i smażymy
Moja Mama GotujeTymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego
sierotka maRysia w kuchniKura. Jakiś udomowiony ptak, który zaczął być towarzyszem człowieka podobno w III tysiącleciu p.n.e. I kto by pomyślał, że obecnie nie występuję w środowisku naturalnym! Mimo
Right Behind The KitchenJedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa
Słodko-Słony Świat IlonyNie raz wspominałam Wam, że nie lubię marnować jedzenia, a jeśli chodzi o mięso- chyba szczególnie. Zawsze gdy gotuję rosół, mam dylemat co zrobić z ugotowanym
Kuchnia w czekoladzieKROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI ❤ Jak przygotować w domu świąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌 Przepisów na
Moja Książka KucharskaSmaki dań poznanych w dzieciństwie zainspirowały mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu. Do potrawy wykorzystałam kiełbasę podwawelską wyprodukowaną w systemie QAFP. Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją
Moja smaczna kuchniaWiele osób poszukuje przepisu na szybkie i pyszne ciasto naleśnikowe. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić naleśniki. To będzie najbardziej klasyczna wersja naleśników jaka może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapowiedziała się przyjaciółka na niezapowiedziany obiad. Lodówkę wypełniało w dużej mierze światło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Błyskać lubię w towarzystwie, szczególnie
Mango Papaja