warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:664/829)

ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 114

ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser

Martyna Cooks
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 110

ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser

Martyna Cooks
Kasza manna z granatem i owocem kaki 142

Nowym Rokiem nasz dieta staje się coraz lżejsza. Pojawia się  w niej więcej owoców i warzyw. Po świątecznych szaleństwach i nie bójmy się tego słowa obżarstwie, teraz przyszedł czas na lżejsze posiłki. Kasza manna z granatem i owocem kaki może być zarówno pożywnym śniadaniem, jak i zdrową przekąska w ciągu dnia. Jedno jest pewne: będzie bardzo smacznie! Parę(...)sól. Mleko podgrzewamy na małym ogniu, aby się nie przypaliło i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy cukier, ewentualnie masło i mieszamy.  W międzyczasie na suchej patelni prażymy nasionka siemienia i sezamu do monomeru, aż zaczną intensywnie pachnieć. Trzeba uważać, aby się nie przypaliły. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki, a na wierzchu układamy owoce i posypujemy ziarenkami

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Cezar z kurczakiem 113

Nareszcie mamy wiosnę. Wraz z jej nadejściem nabrałam ochoty na sałatki. Kolorowe, pożywne, które z powodzeniem mogą zastąpić śniadanie lub obiad nie tylko w pracy. Już

Moja smaczna kuchnia
Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze 169

Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze Dobry obiad to taki, który pozostawia po zjedzeniu chęć zjedzenia jeszcze jednej porcji, tak było z tym daniem

Kuchnia na wzgórzu
Pomidory faszerowane ryżem po grecku. 268

Jemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale

zadanie-gotowanie
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 141

Co ja zrobię ,że mam słabość do szpinaku i czosnku.... Miałam dziś w planach naleśniki z tym zielonym zielskiem ;-)... ale chcąc wyjąć paczkę (niestety) mrożonego szpinaku

potrawyregionalne
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 305

Dziś coś, co wielu z nas lubi najbardziej, czyli MIĘSO !  Naszła mnie ogromna chęć na jakiegoś fast fooda... hmm, wybrałam trudniejszą drogę niż tą od

Symfonia Smaków
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 154

tylko ze względu na piękną i soczystą zieleń, która wybucha ze zdwojoną siłą wokół nas, ale także z kilku innych powodów. Po pierwsze maj obfituje w pyszne sezonowe warzywa; na targach pojawiają się szparagi i mój ulubiony rabarbar. Po drugie w maju mamy dwie rodzinne uroczystości, czyli urodziny męża i młodszej córki, a jeszcze 21 maja przypada Światowy Dzień Pieczenia(...)mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 141

swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki(...)szpinaku 1 łyżka masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½  łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty. Liście szpinaku umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wrzuć na patelnię i duś, aż woda odparuje, a liście zmiękną. Dopraw wszystko

Food Square
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 220

Mamy dzisiaj dla Was coś pysznego! Dużo grillowanego bakłażana, pysznego ryżu basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony

Plate of Joy
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 130

nieufnością. W końcu jednak postanowiłam: dość gdybania, pora sprawdzić! Zostało mi trochę dyni w lodówce, więc i ją zaangażowałam do pracy. Przyznaję, bałam się efektów tego szaleństwa. Ziemniak, dynia - warzywa o dość delikatnym, neutralnym smaku. Nietrudno i smakową nijakość, jeśli nie uzupełni się tego czymś zdecydowanym. Rzut okiem do lodówki, mały przegląd i pomysł był gotowy. Oto przed Wami: ziemniaczano(...)Gołąbki są w smaku dość delikatne, więc idealnie, zamiast tradycyjnego sosu, będą pasowały małe pikantne pomidorki . Papryczkę przekrawamy, wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 142

No i kolejne kreatywne danie już za mną :) pojedliśmy.... :D lubię tego typu kotleciki, bo można je przyrządzić z czego się ma pod ręką. Ten pomysł

Kolorowy Przepisownik
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 142

krainy, z której tak niewiele zostało. Smakuję słodycz śliwek i słowa, zdania, których magia i wyjątkowość niezmiennie mnie zachwyca.  Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu.  Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki(...)śliwek i ich wielkości szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka świeżego rozmarynu  1 opakowanie twarożku koziego Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie połówki śliwek, gdy zaczną lekko mięknąć dodać cukier i ocet balsamiczny i trzymać tak na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty. Na koniec

KUCHARNIA
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 147

Cóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już

Even Better Food