obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)maśle, podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy do miękkości przez 20 minut. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż ładnie się zarumieni, dodajemy do kapusty. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, podgrzewamy i dodajemy zimne masło (w takiej kolejności). Mieszamy, lekko zarumieniając mąkę. Podlewamy zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mieszamy, żeby nie było grudek. Łączymy z kapustą, doprawiamy
bistro mamaautorka: navynut | blog: Navynut 326 autorka: navynut | blog: Navynut 323 autorka: navynut | blog: Navynut Jaglanka z bananami i jabłkiem autorka: PatchuliaM | blog: Qlinarnie i qlturalnie 469. I znów warzywo w śniadaniu autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 446. Raw FOTO MENU Part 1 autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 451. Musem polana autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe(...)justyna_mojemenu | blog: Moje Menu Kremowa owsianka cynamonowa autorka: Gavrilla | blog: peanutbuttermonster Bo ciepłe śniadanie to podstawa. autorka: mojamamagotuje | blog: Moa Mama Gotuje Płatki owsiane, figi i banany z patelni autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Owsianka kakaowa autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Pieczone płatki owsiane z jabłkiem autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Weekendowe comfort
Chocolate Stop TemptingA na blogu znowu zupa. Gdy ją przyrządzałam mój mąż stwierdził, że czuć już święta, a gdy jej spróbował to oznajmił, że w tym roku
Przysmaki KarolkiRISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż
Martyna CooksRISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż
Martyna Cooksjest, że tak wiele deserów na moim blogu zawiera rabarbar? Ano dlatego, że po prostu kocham to cudownie komponujące się ze słodkościami warzywo! <3 :) Za jego wykrzywiającą usta kwasowość, bo nie przepadam za super słodkimi deserami. I za to, jak genialnie łączy się z truskawkami w tej rustykalnej tarcie , piknikowym crumble i dzisiejszych leciutkich placuszkach z ricottą. Zazwyczaj(...)ricottę z żółtkami. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, następnie przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Posmaruj ją odrobiną masła lub oliwy (używam do tego kawałka ręcznika papierowego). Nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek i smaż po 3 minuty na stronę
Chilli Czosnek i OliwaZimą zawsze brakuje mi kolorów. Jest szaro i ponuro, a śnieg za szybko się topi. Brakuje mi także świeżych owoców i warzyw, które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią(...)Pomidorki myjemy, osuszamy kroimy na cztery. 4. Pstrąga łososiowego obieram ze skóry, pozbawiamy ości i kroimy w paski grubości 1cm. Solimy i pieprzymy bardzo delikatnie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące kładziemy kawałek pergaminu, a na nim rybę i smażymy na rumiano z każdej strony. 5. Na talerzu wysypujemy sezam czarny i biały
Sajkofanka smakuŁosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wegetariańska tarta idealnie pasuje na kolację czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również
potrawyregionalneWakacje niestety dobiegły końca i rok szkolny powoli się rozkręca. Dla mnie oznacza to inną organizację dnia, ale też codzienne zmagania ze szkolnym śniadaniem dla córki
Przysmaki KarolkiTo dość stary przepis, długo czekał na opublikowanie. Ale co ma wisieć nie utonie, a co czeka to się doczeka. Czy jakoś takoś... Pamiętam, że te
Marder&Marder ManufactureOto jeden z pierwszych przepisów z wykorzystaniem "Pomysłu na... papirus". Pierwsze skojarzenie ze smażonym kurczakiem? W moim przypadku sałatka, ale nie taka całkiem klasyczna, chciałam czegoś
Pasja Smakuascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} . Od tamtego momentu stałam się fanką tego warzywa. Dziś smaczna propozycja z kurczakiem. Zapraszam... Stopień trudności - prosta. Trzeba pamiętać, że po wrzuceniu szpinaku należy zmniejszyć ogień i potrawę poddać duszeniu nie gotowaniu wtedy szpinak nie straci swoich wartości witaminowych(...)Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.h Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę , opruszamy przyprawą do gyrosa. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie
Kubki smakuminut, a burak potrzebuje niebotycznie dużo czasu, bo gotuje się bez mała godzinę, żeby był w miarę miękki, a i tak nie da się rozgnieść o podniebienie, więc to warzywo dla odważnych (można ewentualnie ugotować w skórce, a potem zetrzeć na tarce, w tej formie znikał z tosinej tacki w kilka minut). Dzisiaj jednak chciałabym pokazać wam jedno(...)zarówno jako składnik śniadań jak i obiadów, koktajli czy deserów . Kasza jaglana z musem jabłkowym 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 ¼ szklanki wrzątku 1 jabłko Kaszę prażymy na suchej patelni, na maleńkim ogniu. Z początku będzie pachnieć jak pszenica, ale podczas prażenia zapach się zmieni i zacznie bardziej przypominać orzechy. Gdy to nastąpi przerzucamy kaszę na sitko, płuczemy najpierw wrzątkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkoMakaron z cukinią i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy okazji po prostu smaczne. Makaron ten możecie zjeść
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!