warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:674/829)

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 190

nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja(...)tłuszcz. W papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, a następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. By tego uniknąć należy przed dodaniem papryki do potrawy zestawić patelnię lub garnek z ognia i pozwolić zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodać paprykę, zamieszać i ponownie stawiając na ogniu powoli doprowadzić do smażenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry

Wędrówki po kuchni
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 179

warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami. Szybko, bez większego wysiłku i bałaganu, jednogarnkowo i przede wszystkim BARDZO SMACZNIE(...)Powstał więc obiad bardzo smaczny, bez długiego stania przy garach. Obiad idealny gdy wiemy, że przez następne dni nie będziemy miały/mieli czasu na podbój garnków i innych... patelni. Tradycyjnie zapraszamy też po inne kulinarne inspiracje odsyłając Was do zakładki: " Przepisy ". Jeśli chcecie nam potowarzyszyć i zasiąść z nami do wirtualnego stołu... zaobserwujcie nas ( tutaj ) i polubcie na facebooku ( tutaj

Wypisz Wymaluj
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 218

Gnocchi. Ten, kto się po raz pierwszy spotkał z tym słowem może mieć zagwozdkę - yyyy, gnoczi? gnoci, to coś na g. Zakładamy oczywiście wariant taki, że

Right Behind The Kitchen
Kapuśniak z kiszonej kapusty 132

dobrą polszczyznę, jednak chcieliśmy podkreślić, że chodzi dokładnie o „kwaśną” wersję tej zupy. Prawda jest bowiem taka, że pod słowem „kapuśniak” rozumie się przeróżne zupy z jakiejkolwiek wersji tego warzywa. Zależnie od regionu, kucharza czy rodziny. Z racji jego popularności zapewne każdy się już z jakimś wariantem kapuśniaka spotkał. Dlatego adresujemy poniższy przepis nie tyle do tych, którzy jeszcze(...)kości i kroimy w mniejsze kawałki, po czym umieszczamy z powrotem w zupie. Dodajemy również kminek i cząber. Wędzony boczek oraz obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu niezbyt gwałtownie podsmażamy boczek przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia, ale raczej nie zarumieniamy. Usmażony boczek i cebulę dodajemy

Kulinarna Pokusa
Weekend z grillem #2 162

gotowe kiełbaski należy sparzyć. Czyli wrzucamy je na 15-20 minut do gorącej wody. Woda nie może się gotować, powinna mieć około 80 stopni. Jeżeli planujemy smażyć je na patelni to niech olej nie będzie zbyt gorący, bo kiełbaski mogą popękać. Zatem gdy już surowe kiełbasy mamy gotowe pora przerobić je na produkt jadalny, czy zamarynować i przygotować do grillowania(...)tackę do grillowania. Grillujemy. Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki, oliwki na ćwiartki, ser feta w małą kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno posiekane oregano i zgrillowane warzywa. Wyjmujemy cukinię z lodówki i napełniamy ją farszem. Grillujemy na tackach grillowych kilkanaście minut przykryte folią aluminiową. Smacznego! A oto produkty, dostępne na portalu Dobra Kiełbasa, z których skorzystaliśmy: - Naturalne jelita

Marder&Marder Manufacture
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 309

  Dynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub

Smaczne Zdrowe
Pieczony Burak z Pomarańczami 220

Burak w kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej

Blondynka Gotuje
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 142

GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES Gnocchi, w telegraficznym skrócie to takie małe kopytka, które w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go

Martyna Cooks
Jak zaoszczędzić czas i pieniądze? Oraz co polecam na śniadanie. 290

artykułów spożywczych czy innych do domu. Zawsze jest coś potrzebnego, coś się skończyło. A to mąka i jajka do wypieków lub na śniadanie, a to mięso i warzywa do obiadu, a to jakieś przekąski, bo zbliża się mecz i przyjdą przyjaciele. Okazji na zakupy nigdy nie brakuje, prawda? Nie omijamy też sklepów dekaracyjno-budowlanych. Ostatnio w związku z małym remontem(...)łyżką. W drugiej misce przy pomocy ręcznej trzepaczki łączymy jajka z mlekiem i roztopionym masłem. Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy całość ręczną trzepaczką (do połączenia). Placki smażymy na patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoto. Podajemy z syropem klonowym, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Smacznego Na blogu znajdziecie jeszcze inne pyszne przepisy na placki i placuszki. Będą

Słodkie okruszki
HUMMUS 121

gotową. Ja jednak jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, prażymy sezam. Trzeba go bardzo pilnować, bo jak już się nagrzeje bardzo szybko robi się złoty(...)dried tomatoes also you will get my favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się

Martyna Cooks
HUMMUS 134

gotową. Ja jednak jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, prażymy sezam. Trzeba go bardzo pilnować, bo jak już się nagrzeje bardzo szybko robi się złoty(...)dried tomatoes also you will get my favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się

Martyna Cooks
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 261

Ostatni rok, a właściwie ostatnie dwa lata były dla mnie przełomowe pod wieloma względami. Wydarzyło się tak wiele, że mnie samej wydaje się to niemałym szaleństwem

Ratunku obiad
Naleśniki ze szparagami 158

Już gdzieś wspominałam, że ze szparagami mam do czynienia od zaledwie kilku lat, góra trzech. W sumie to chyba gdzieś od momentu założenia bloga, kiedy stwierdziłam

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z rabarbarem i masą budyniową 132

Ostatnio obchodziliśmy roczek mojego synka także nie mogło obyć się bez ciast na imprezie. Przygotowałam z tej okazji tartę z rabarbarem i masą budyniową, która stała

Mania Wypiekania
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 256

Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym

Poezja Smaków - blog kulinarny