Na temat frytek – ich przygotowania, walorów smakowych czy wpływu na nasze zdrowie – można by napisać bardzo wiele. Wywodzą się one z Belgii i z czasem stały
Kulinarna PokusaMakaron z boczkiem to potrawa inspirowana kuchnią włoską i typowym ich makaronem – Carbonara. Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników, a przygotowanie powinno zająć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy(...)opcjonalnie do smaku inne składniki z wyżej zamieszczonej tabeli Przygotowanie Orzechy drobno posiekać nożem lub blenderem (powinny być wielkości ziaren sezamu lub odrobinę większe), obsmażyć na suchej patelni do czasu aż zaczną zmieniać kolor i wydzielać aromat - zajmie to około 2-3 minut. Przesypać do jakiegoś naczynia. Na tej samej patelni podsmażyć lekko sezam, także do czasu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóra nie zje nawet jednej śliwki, więc to na pewno nie o nią chodzi. Zresztą bardziej od śliwek zaczyna mnie teraz frapować kapusta Babci Petroneli. Babcia Petronela uprawia warzywa w ogródku. Na 10 grządkach rośnie marchewka, a na 5 grządkach rosną buraki. Na ilu grządkach rośnie kapusta? A ile lat ma Babcia Petronela? Jest jeszcze pełna energii(...)wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na kawałki - kroiłam dość duże, bo chciałam, by w serniku były wyraźnie odczuwalne. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej kawałki owoców. Można obsypać je lekko mielonym kolorowym pieprzem i/lub imbirem oraz cukrem. Po kilku minutach odwrócić delikatnie na drugą stronę i tak samo
KUCHARNIAGreków i Rzymian za jej lecznicze właściwości, a Arystoteles pisał o niej już w IV w. p. n. e. Nie wiem, ile w tym wszystkim prawdy, ale szkoda, że warzywo o tak długiej historii jest obecnie tak mało popularne. Boćwina rośnie dziko niemal na całym obszarze śródziemnomorskim i jest popularna w kuchni prowansalskiej, gdzie rośnie obficie dzięki sprzyjającemu klimatowi(...)czarny pieprz Przygotowanie: Liście boćwiny kroimy na wąskie paski i gotujemy na parze aż zwiędną (ok. 2 min). Następnie przekładamy do cedzaka i odciskamy nadmiar wody. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy na niej cebulę aż będzie miękka (ok. 10 min.). Dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2-4 minuty. W dużej misce roztrzepujemy jajka z solą
Chilli Czosnek i OliwaKLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU Najlepsze przepisy na jedzenie powstają jesienią! Uwielbiam tą porę roku, mamy pod dostatkiem świeże warzywa nasycone słońcem, do wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą(...)potem to już będzie oczywista oczywistość ;-))) ŚLIWKI W KARMELU MIODOWYM składniki: - 5 -6 słodkich śliwek - 3 płaskie łyżki masła - 2 -3 łyżki miodu - dwie laski cynamonu Rozgrzej patelnię dodaj masło, cynamon, układamy śliwki przekrojone na pół, miąższem do dna patelni, smaż je do momentu aż się trochę zrumienią, robimy to na dość dużym ogniu. Nie chcemy uzyskać dżemu, więc
SMYKWKUCHNINajlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej
Moja Książka KucharskaWielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa... Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w
Moja Delicjawygodnie. Czy jest? Sprawdziłam! Czy gotowanie z Ojami jest łatwe? Z pewnością! Zamawiając zestaw otrzymasz przygotowane składniki w taki sposób, aby w Twojej kuchni mogły trafić od razu na patelnię lub do garnka. Nie ma opcji, że po raz kolejny skaleczysz się krojąc kurczaka, że dłonie znowu nieprzyjemnie przejdą zapachem czosnku, czy też po raz kolejny niemiłosiernie pieką, bo krojąc(...)zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa, którego według mnie powinno być ciut więcej. Drugie w moim zamówieniu znalazło się azjatyckie danie Stir Fry z wieprzowiną, warzywami i makaronem Chow Mein i zdecydowanie był to strzał w 10! Nigdy wcześniej nie jadłam tego typu potrawy i na pewno znalezienie i kupienie poszczególnych składników dla dwóch osób zajęłoby
Bez CebuliBAKŁAŻAN- To pochodzące z Indii warzywo znane jest również pod nazwą oberżyny. Spore gruszkowate owoce o ciemnofioletowej skórce są powszechnie znane w Europie, natomiast starsza, biała odmiana tego warzywa- jedyna, którą można spożywać surowo- jest obecnie rzadko uprawiana. Azjatyckie niewielkie biało- zielone odmiany, wyglądem przypominające piłeczkę pingpongową lub kiście winogron, jada się z sosem nan prik lub często dodaje(...)serwowania, gdyż podczas gotowania tracą smak. W sklepach dostępna jest także kolendra mielona ale jeśli takowa wymagana jest w przepisie, najlepiej zrobić ją samemu z ziaren: podprażyć je na patelni, by wydobyć aromat, a następnie utrzeć w moździerzu. Świeżą kolendrę należy przechowywać w słoiczku z wodą i nakryć ją woreczkiem, po czym wstawić do lodówki. Korzenie można zamrażać. Nasiona dobrze
ClauditteMissCookingŚwietną okazją do wypróbowania libańskiej wersji gołąbków stał się temat wspólnego gotowania z Mirableką , czyli dietetyczne gołąbki. A te z pewnością zaliczają się do tej kategorii! Nadziewane ryżem i warzywami , od spożywanych przeze mnie często dolmades różnią się dodatkiem uwielbianej przez Libańczyków ciecierzycy oraz korzennym posmakiem, który zawdzięczamy tradycyjnej libańskiej mieszance siedmiu przypraw. Spokojnie można ją zrobić samemu w domu(...)zawijać. Brzydkie i podarte liście użyj do wyłożenia garnka. Wyłóż dno dużego garnka pozostałymi liśćmi, tworząc miękkie posłanko, które ochroni gołąbki przed uszkodzeniem w czasie gotowania. Ja wybrałam patelnię o wysokich ściankach - myślę, że łatwiej wyjmować gołąbki z płytkiego naczynia. Ułóż gołąbki w garnku - układaj je bardzo ciasno, jeden przy drugim. Mi wyszły dwie warstwy. Wierzch skrop oliwą
Chilli Czosnek i Oliwastrony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią nadmiaru ostrości, co zresztą bywało problematyczne, jak zamieszkaliśmy ze sobą ;) Restauracja Kuchnia(...)głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli. W diecie śródziemnomorskiej warzywa strączkowe, w tym fasola, są szeroko wykorzystywane. W przewodniku o Grecji czytałam, że aż do połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało(...)łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz do podania: świeży chleb ser feta ( opcjonalnie ) dodatkowo: patelnia lub garnek nadający się do piekarnika (np. naczynie żeliwne) lub też naczynie do zapiekania do którego przełożymy danie z patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp fasolę do dużego garnka i zalej
Chilli Czosnek i Oliwa