warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:660/829)

Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami 170

Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz

Kuchnia na wzgórzu
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 196

inaczej scorzonera, nazywany był przez Rzymian "zimowym szparagiem". Po latach zapomnienia, wężymord przeżywa swój triumfalny powrót. Jako warzywo uprawiany był we Francji od XIII wieku, a wcześniej we Włoszech. Warzywo stało się modne w Europie za sprawą Ludwika XVI, który wierzył w jego zbawienną moc dla żołądka.  Wężymord należy do roślin koszyczkowych, rosnących dziko w środkowej i południowej Europie(...)kawałki i wrzucić do zakwaszonej wody z cytryną. Następnie odsączyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do uzyskania efektu al dente . Czosnek obrać z łupinek i włożyć na mała patelnię z lekko rozgrzaną oliwą. Trzymać na małym ogniu przez ok. 10  minut lub dłużej aż lekko zbrązowieje i będzie bardzo miękki w środku.  Wraz z oliwą przełożyć ząbki

KUCHARNIA
dżem rabarbarowo-różany 240

Nie wiem jak u Was, ale w moim mieście na rynku na straganach często jeszcze widuję rabarbar. Rzutem na taśmę postanowiłam przygotować z niego dżem. Mam

chili & sugar
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 135

techniki. Ja pomagam sobie podnosząc patelnię i manewrując nią podczas używania łopatki. Podsmaż wszystko przez chwilę jeszcze i zdejmij z patelni na talerz podważając i delikatnie zsuwając omlet z patelni. Wash the eggs, lamb’s lettuce and clean carefully the mushrooms. Knock the eggs into a bowl, add milk and whisk it thoroughly with a fork or whisker(...)minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when

Martyna Cooks
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets 251

zaleceniami na opakowaniu i zobaczyć jaki będzie efekt. Zgodnie ze wskazówkami wyjęłam pierś z folii i umieściłam skórą do góry w załączonej foremce. Wrzuciłam do nagrzanego piekarnika razem z warzywami i gdzieś tak w połowie pieczenia odlałam do garnuszka część wytopionego tłuszczu, oczywiście do wykorzystania w przyszłości np. do smażonych na gęsim tłuszczu ziemniaczków:). Po wyjęciu z piekarnika okazało się(...)objętości płynu a glazura zgęstnieje. Umieść upieczone buraki w misce, wlej glazurę i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie przygotuj sos z palonego masła. Rozpuść masło na średnim ogniu na małej patelni i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż masło zbrązowieje, uważaj żeby nie przypalić! Dodaj czosnek i smaż przez 30-45 sekund, następnie dodaj szałwię, wymieszaj i zdejmij z ognia

karmelowy
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 153

techniki. Ja pomagam sobie podnosząc patelnię i manewrując nią podczas używania łopatki. Podsmaż wszystko przez chwilę jeszcze i zdejmij z patelni na talerz podważając i delikatnie zsuwając omlet z patelni. Wash the eggs, lamb’s lettuce and clean carefully the mushrooms. Knock the eggs into a bowl, add milk and whisk it thoroughly with a fork or whisker(...)minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when

Martyna Cooks
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 208

problemu, nie na wcisk, zmieścimy całego kalafiora, grzejemy wodę z dodatkiem szklanki mleka. Mleko wydelikatni smak kalafiora, zneutralizuje część drażniących olejków zapachowych i przede wszystkim – pozwoli zachować biały kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli.   Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu(...)Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej 2-3 łyżki masła, zmiażdżcie 2 ząbki czosnku z solą (1/2 łyżeczki), szybko podsmażcie na maśle, żeby się zeszkliły i wsypcie kurkumę. Mieszając, smażcie jeszcze

Karo in the Kitchen
Wołowina w winnym sosie 99

Od czasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy

Right Behind The Kitchen
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 442

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta

Kolizje Smaków
Co tam u nas kwitnie? 134

tylko mnie tu nie wyskakujcie z datami, wiem kiedy, retorycznie pytam, żeby dać wyraz swojemu niezadowoleniu z powodu kończenia się lata :-P). Zapraszam! Najsmutniejsze jest to, że nie ma warzyw. W oczekiwaniu na wielkie zmiany, nie chcieliśmy planować grządek, bo mogło się skończyć przedwczesną eksmisją roślin. Teraz wiemy, że można było śmiało siać, obsadzać i cieszyć się plonami... Trudno(...)owadów i delikatny miodowy zapach. I materiał na bukiety- ostatnio nawet w kwiaciarni w centrum miasta widziałam kwiaty nawłoci w sprzedaży.  Marcinki powolutku zaczynają. Nie było takiej patelni jak rok temu, więc może znów będziemy mieć stołówkę dla motyli wzdłuż płotu.  Mimo, że często więdnie, rudbekia jest bardzo dekoracyjna i przyciąga wzrok. Za to ją lubię

les mirabelles
SAŁATKA BROKUŁOWA Z DIETETYCZNYM INDYKIEM, ANANASOWĄ CEBULĄ I DIPEM CZOSNKOWYM. 197

czarny, odrobina domowej vegety). Zostawiamy tak mięso aby przeszło smakami. Im dłużej tak poleży, tym lepiej. Najlepiej jeśli zostanie tak natarte, w lodówce, przez noc. Smażymy je na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Studzimy. Gotujemy brokuła. Woda może być lekko osolona, ale nie musi. Gotujemy go al dente. Studzimy, kroimy na małe cząstki całego brokuła - zarówno różyczki jak i trzon(...)tego jeszcze sprzyja urodzie, więc grzech nie dodać. Kupicie je tu: KLIK . Reasumując: Jest szybka, bo wiele rzeczy można robić na raz, Jest pożywna bo i mięsiwo i warzywa łączą się w niej w smaczną całość, Jest sycąca, kolejna porcja wynika z łakomstwa, nie z głodu, Jest pyszna - dla nas cholernie dobra, ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje

Wypisz Wymaluj
Makaron z duszonym porem, szpinakiem i migdałami 132

Podejrzewam, że gdyby zadaniem było wskazanie dwóch składników, które doskonale pasują do siebie smakowo, to niewiele osób zaproponowałoby połączenie pora i migdałów. Jakiś czas temu zdarzyło

Even Better Food