prawda śledzik już był, ale dla mnie mógłby trwać cały okrągły rok :) Dziś pomysł na prostą warstwową sałatkę, która na każdej imprezie robi furorę. Dla fanów śledziowych nowości pozycja obowiązkowa!Składniki:- 800 g matiasów- 5 marchewek- 5 ziemniaków- 4 cebule- majonez- kostka rosołowa (można zastąpić solą)- pieprz Zanim zabierzemy się za komponowanie naszego gwoździa wieczoru, w ruch idą dwa garnki
Kulinarne zapędy Kokosagładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Polewa: tabliczka czekolady migdały w płatkach 1. Czekoladę rozpuszczamy
Apetyczna babeczkajajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki kukurydzy Pół puszki groszku 300ml śmietany Sól, pieprz Śledzie pokroić w paski, jajka, ogórki i cebulkę w kostkę. Sałatkę układać warstwowo, na wierzchu polać śmietaną i odstawić do lodówki, żeby się przegryzła. Przed podaniem wymieszać. Smacznego! Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchnikukurydzę odsączyć z zalewy .Pora drobno pokroić, przelać wrzątkiem na sitku i skropić oliwą i octem. Ser i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki sałatki układać warstwowo, na końcu polać majonezem wymieszanym z jogurtem. Przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia wymieszać i można podawać. Smacznego!!! Przepis bierze udział w kulinarnych akcjach
Anioły w kuchnipół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem
Anioły w kuchniverinki. Verrines podajemy w małych, przezroczystych szklaneczkach o pojemności 60-100ml.Ja korzystam ze szklaneczek do herbaty, które ( 2 tuziny ) żona kiedyś przywiozła z Turcji. Układamy w nich warstwowo składniki wytrawne ,owocowe, słodkie, słone i kwaśne. Kompozycja smakowa zależy od nas ,ale ważne ,aby warstwy ostre przekładać łagodniejszymi. No i wrażenia estetyczne. Verrines są kolorowe, warstwy różnicujemy kontrastowymi składnikami właśnie
Kulinarny karnet Christopheraogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek i chilli. Polać sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje. 1 ogórek
Kulinarny karnet Christopherapaprykę słodką. Trzecią część wymieszać z koperkiem lub pietruszką. Białko ubić na pianę i dodać po porcji do każdej masy. Delikatnie wymieszać. Połówki papryki, posolić i napełnić po kolei ,warstwowo masą białą, zieloną i czerwoną. Papryki posmarować oliwą i zapiekać przez 15minut w temp.180 stop
Kulinarny karnet ChristopheraCytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce
Smakołyki Berenikisuper łasuchem to jeszcze pół szklanki cukru pudru Kilka tabliczek czekolady do starcia Świeża mięta do dekoracji Wykonanie… Ubijamy kremówkę, dodajemy pod koniec serek homogenizowany i cukier puder. Układamy warstwowo biszkopty, masę śmietankowa i maliny na przemian, na samej górze maliny i ścieramy czekoladę - zdobimy świeżym listkiem mięty … Deser grzechu wart
Apetyczna babeczkacienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły, dodajemy wcześniej przygotowane brokuły, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy warstwowo, makaron, mięso, warzywa, całość posypujemy złotym ziarnem siemienia lnianego
Apetyczna babeczkaposiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę. źródło,, mięsa Siostry Marii
Apetyczna babeczkalekko zmiksować. Wodę oraz sok malinowy wlewamy do rondelka i gotujemy z figami. Gdy figi zmiękną zmiksować je z sokiem na gładką masę, do uzyskania konsystencji musu. Deser układać warstwowo. Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.
Apetyczna babeczkanastępnie odstawiamy do ostygnięcia. 2. Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. 3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa. 4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka
Apetyczna babeczkaMrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Smoothie z natką pietruszki i pokrzywą Sok z aronii z sokownika Warstwowa kawa
Aga w kuchni