 Sałatka wykwintna 248
Sałatka wykwintna 248możecie ją zastąpić wędzonym łososiem. Składniki:Sałata roszponka (lub inna, jesli lubicie inną)Szynka parmeńskaParmezan (najlepiej pokrojony w cienkie długie plastry)BalsamikoOliwaOliwki (opcjonalnie)Sól i pieprzWszystkie składniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia
Kulinarna rozmowa Sałatka śledziowa (warstwowa) 384
Sałatka śledziowa (warstwowa) 384Bardzo lubię śledziowe sałatki. Ta, którą dziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam!Składniki:4 buraki4 duże ziemniaki4 marchewki1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)sól, pieprzmajonezSposób przygotowania:1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać
Kuchnia domowa Ani Szuba 2151
Szuba 2151Taka warstwowa sałatka najlepsza jak troszkę smaki się przegryzą..ilość składników dowolna..najlepiej układać w przeźroczystym naczyniu, aby były widoczne warstwy..u mnie sałatka była w salaterce i na wigilię specjalnie w pucharkach każdemu z osobna.. filety śledziowe solone lub w olejucebulaziemniaki marchewkaburaczki Develey jajkamajonezsól, pieprzszczypiorekŚledzie osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę
Moje domowe kucharzenie Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 233
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 233Tradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) Składniki:4 duże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy
Bon Appetit Małgorzaty Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami 184
Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami 184majeranek), pieprz i jeszcze przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy groszek z puszki, jabłko starte o grubych oczkach oraz kiełki. Wszystko razem mieszamy albo układamy na półmisku warstwowo tak jak ja. Wątróbkę podajemy z ugotowaną kaszą. wątróbka z jabłkiem, groszkiem i kiełkami
Bon Appetit Małgorzaty Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 248
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 248oleju pieprzNajpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień śledzie
Bon Appetit Małgorzaty Karnawał na stole 257
Karnawał na stole 257ananasem i szynkąSałatka śledziowa na różowoSałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka żółtaSałatka z kurczakiem i selerem Przekąski
Kuchnia domowa Ani Na wielkanocnym stole 262
Na wielkanocnym stole 262groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkamiSałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka jarzynowaSałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka NAJ z szynką i ananasem Sałatka z szynkąSałatka z czerwoną fasolą i kurczakiemSałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką
Kuchnia domowa Ani Sałatka z arbuza i fety 245
Sałatka z arbuza i fety 245połączenie smaków, które znalazłam u Dusi. Zapraszam!Składniki:arbuz pozbawiony pestek i skórki1 kostka fetykilka listków świeżej miętypieprzSposób przygotowania:1. Arbuza i fetę kroimy w kostkę.2. Sałatkę układamy warstwowo - najpierw arbuz, porem feta, całość posypujemy pieprzem i posypujemy posiekanymi listkami mięty.Pyszności! Polecam i smacznego
Kuchnia domowa Ani Sałatka brokułowa Doris 408
Sałatka brokułowa Doris 408kosteczkę.3. Umyte pomidory kroimy w kostkę.4. Fetę kroimy w kostkę (chyba, że kupiliśmy już pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy).5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników.6. Mieszamy sos ze składników podanych powyżej, polewamy nim sałatkę.7. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa Ani Sałatka grecka 336
Sałatka grecka 336paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka.2. Cebulę kroimy w piórka.3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy już z gotowej pokrojonej).4. Wszystkie składniki układamy warstwowo, polewamy odrobiną oleju wymieszanego z przyprawami (u mnie zioła prowansalskie).Smacznego
Kuchnia domowa Ani Miodownik 392
Miodownik 392Wpis pochodzi z www.mgotuje.plMiodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na świąteczny stół. Ciasto najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, należy więc przygotować je wcześniej aby zdążyło zmięknąć. Polecam, jestem pewna że posmakuje każdemu Post Miodownik pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotuje Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18417
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18417ananasemSzybkie zapiekanki na bułkach lub chlebiePrzekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką.Tortilla z tuńczykiem i warzywamiKotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkamiSAŁATKI NA IMPREZĘ:Sałatka Gyros ognistaSałatka warstwowa z tuńczykiemSałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałatSałatka z zupek chińskich, z kurczakiemSałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiemSałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydząSałatka GyrosSałatka
Kulinarne Przeboje Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 284
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 284połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 40-50 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Smacznego!Składniki można układać również warstwowo: na zmianę ziemniaki i anchois wymieszane z cebulą.*Szukając receptury zasięgnąłem informacji na portalu sweden.se.PRZYPOMINAM O BOŻONARODZENIOWYM KONKURSIE NA FANPAGE
Food Square Śledzie pod pierzynką 358
Śledzie pod pierzynką 358pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem
Anioły w kuchni