warstwowe i uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa
Kraina Miodem PłynącaSałatka Gyros ognista to sałatka, którą wyszukałam na portalu Knorr. Nie jest to tradycyjna sałatka Gyros (na którą znadziecie przepis tutaj: Sałatka Gyros warstwowa), lecz sałatka ze świeżych warzyw i popularnego mięsa Gyros w pikantnej odsłonie ;-) Nie wymaga ona zbytniego nakładu pracy, a na dodatek pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna! Przypadła mi do gustu i na pewno
Kulinarne Przeboje/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione https://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/. Jednak czasem sięgam też do starych, sprawdzonych przepisów na śledzie. Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją
UgotujmyTo.pldekoracji: połówki orzechów włoskich szczypiorek Ostatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni . Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam ich wypróbować :) Zaczynam od warstwowej sałatki ANANAS, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również może stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę
Świat Domowej Kuchniciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się do tego ciasta, ale ponieważ jest ono kilku-warstwowe i teoretycznie praco chłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne w wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche
Świat Ciastajedna z najpopularniejszych świątecznych sałatek śledziowych. W dodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i przyjęcia, czy na przekąskę do pracy. Smakuje wybornie. A jeśli zamienimy gotowane buraki na marynowane zdecydowanie zyska na smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszukamy przepisu na dużą blachę, na ciasto warstwowe, ale takie przy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki
Z butelką mleczka w tleZwykle piekę ciasta szybkie i proste, ale czasem gdy nachodzi mnie ochota na coś z kremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego stania w kuchni. Przepis na snickers jest idealny, pracy przy tym cieście prawie nie ma, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić masie przez noc zastygnąć dokładnie. Wylizywanie misek i łyżek przy jego
Z butelką mleczka w tlePrzypominam sałatki , które publikowałam na moim blogu. Myślę, że przed świętami coś można będzie wybrać. Sałatka z indyka Sałatka z rukoli Sałatka brokułowa Sałatka z awokado Sałatka warstwowa SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyobrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką oliwy.Jajka ugotować na twardo.Ostygnięte ziemniaki pokroić w plasterki, jajka również.W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwowo, zaczynając od ziemniaków, następnie jajka i cebulkę. Wykładamy tak, aż do wyczerpania składników.Wierzch delikatnie posmarować masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać pieprzem i solą do smaku.Piekarnik
Moje pyszne gotowaniemleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach. Śmietanę ubić ze "Śnieżką". Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo: - herbatniki, - krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza - herbatniki, - masa budyniowa, - herbatniki. - bita śmietana. Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki. Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennabloga Moje wypieki . Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje, nic się nie przykleja. Jeśli jednak byłoby za twarde, należy dodać 50 ml wody. Warstwowe bułeczki serca Składniki: (na 10-12 bułeczek) 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody 14 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru dodatkowo: 50 ml letniej wody Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykorzystam go do mojej ulubionej sałatki.SKŁADNIKI:- twaróg (kupuję półtłusty) 200g- oregano- tymianek- papryka ostra(nasiona)- oliwa do zalaniaSPOSÓB WYKONANIA:- twaróg kroję w kostki mniej więcej równe- układam je warstwowo w słoiku, każdą warstwę posypuje ziołami oraz papryka i tak do końca słoika. Zioła jakie wykorzystałam oraz papryka pochodzą z mojego ogródka więc mam je w 100% bez chemii
Basia w kuchniszklanki bulionułyżka koncentratu pomidorowego łyża oleju2 duże cebule białe łyżeczka kurkumyłyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej mielonej papryki sólSposób przyrządzenia : Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zalewy wlać przed włożeniem
pieprzny smaczekzapominamy przy tym co jakiś czas dość energicznie zamieszać. Syrop zostawiamy do ostygnięcia, przelewamy do ceramicznego lub szklanego naczynia(np. dzbanuszka) i polewamy nim ciepłe pankejki. Podajemy warstwowo z ulubionymi dodatkami - u nas przesłodkie wiśnie z babcinego soku oraz świeży tymianek. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Symfonia Smaków