w sosie pomidorowym - 1000 przepisów (strona:48/67)

Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 161

papryka 1/2 młodej cukinii 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g dyni (po obraniu) 3 ząbki czosnku łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz i cukier do smaku posiekana natka pietruszki olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1 szklanki

Czerwień i błękit
Spaghetti bolognese 217

boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto

Luźna Kuchnia
Mintaj z pikantną gruszką 178

bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby).  Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym.  Rybę wyjąć z marynaty i ponownie  osuszyć. Posolić. Posypać papryką . Oprószyć

Buniabaje w kuchni
Pałki po cygańsku 342

przepis na pyszne pałki z kurczaka w sosie. Kurczaka w ten sposób robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że zrobił wrażenie na moich domownikach i na mnie. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało. Polecam! Pałki po cygańsku Składniki: 10 nóżek z kurczaka, 2 cebule, 1/4 szklanki ketchupu, 190 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki octu, 2 łyżki(...)obsmażamy cebulę a następnie dodajemy śliwki. Całość smażymy 3 minuty a następnie dodajemy ketchup, koncentrat, cukier, ocet, powidła śliwkowe i wodę i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Udka zalewamy sosem i naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni i pozostawiamy kurczaka na 1,5 godziny. Smacznego

paapilotkaa
Gołąbki poznańskie 154

czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką

Kuchenne aromaty
WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA. 278

smaków na jednym talerzu.   WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA /pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego  2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju ryżowego łyżeczka ostrej papryki

W kuchni Karmel-itki
Wołowina wg przepisu Brasileiro 202

wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso.  Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut.  Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień aby sos nabrał gęstości.  W następnym kroku bierzemy naczynie żaroodporne i wkładamy mięso

Smaki Brazylii
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 196

mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora  1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz, ewentualnie ulubione zioła(...)bułką tartą, a drugi bez. Klops wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. Od tej chwili klops robi się już sam, a my możemy ugotować makaron i przygotować sos, który jest równie prosty. Cebulkę kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, sól oraz pieprz i jeszcze chwilę smażymy, ale nie dopuszczamy, by cebulka

Ratunku obiad
Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra 275

przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej  15 dkg ostrej papryki  2 główki czosnku  25 dkg cukru  4 ziarna angielskie  1/ 2 szklanki octu spirytusowego  3/4 szklanki oleju  1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku )  1 łyżka grubo mielonego pieprzu

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz starobawarski 203

rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki nie dawałam]. Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą skórką

Moje domowe kucharzenie
STROGANOW 282

osób:) )- 1,5kg policzków wołowych- ok 40 dkg pieczarek- 2 papryki czerwone- 2 średnie cebule- 2 łyżki mąki pszennej- 0.5l bulionu- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy(...)pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy sos, który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu, dodając co jakiś czas resztę bulionu, aby uzupełnić wyparowany płyn. Czas duszenia uzależniony jest od gatunku naszej wołowiny. Gdy już mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 189

Wspominam to popołudnie, gdyż właśnie tego dnia po raz pierwszy skosztowałam fantastycznej zupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył(...)startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu, patrz: tutaj)- płatki parmezanuW garnku o pojemności 4 litrów, rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzamy olej i czekamy aż cebula się zeszkli.Po tym czasie, dokładamy do cebuli: pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry

W mojej holenderskiej kuchni
Domowy paprykarz z makrelą 158

laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 164

pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr wody + kostka rosołowaząbek czosnkuzioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry4 tortillesałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)1 czerwona cebulakilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)Smażymy na łyżce oleju cebulę

NA MOIM TALERZU
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 243

między czasie wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronu.  Makaron wykładamy na talerze, wykładamy

Blondynka Gotuje