Czas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsekCzas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsekkostka wołowa · 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego · 50 ml śmietany 18% · ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli sos będzie za rzadki) · czerwona papryki w proszku · zioła
Mania Gotowaniapodlewając sosem z pieczenia lub bulionem. Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórki oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy wraz z wędzonką aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, dodajemy grzyby i ogórki mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy(...)minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plpolecam, bo pracy przy nich niewiele a efekt zaskoczy najbardziej wybredne podniebienia. Zawsze to jakaś odmiana dla wielbicieli ziemniaków. U nas były z sosem pieczarkowym ale można podawać je również z dowolnym innym, np.: pieczeniowym, pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym. Pomysł zaczerpnięty od Margarytki, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na ok.10 sztuk:-750g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych)- 2 jajka(...)musi się dobrze formować, łatwo sklejać. Uformowane kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony, na małej ilości oleju kokosowego lub oliwy, do ładnego zrumienienia.Podajemy z ulubionymi dodatkami. Mój sos pieczarkowy był banalnie prosty ale zarazem bardzo smaczny. Pieczarki pokrojone w cienkie plastry (były super białe, jędrne i małe, nic nie ściemniały) podsmażyłam na małej ilości bezzapachowego oleju kokosowego, doprawiłam
Smaczne ZdroweSałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka jogurtu naturalnego pieprz zioła do sałatek (my używamy Kamis) Ryż : 1 szklanka ryżu Basmati 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki imbiru (sypkiego) Papryki myjemy(...)Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą i posypać pieprzem, ale my proponujemy sos, który nada sałatce fajny smaczek :) Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej
vegetanienich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki(...)pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy 2-3 szklanki wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
ladykitchenpieprz do smakuPierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię, doprawić do smaku. Wszystko razem dusić aż mięsko będzie miękkie, potem dodać śmietankę. Dusić jeszcze chwile aż sos odparuje i zgęstnieje. Makaron ugotować, odcedzić, dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujepozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut. Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu. Do naczynia żaroodpornego przekładamy porcję sosu a na nim układamyrybę. Przykrywamy sosem i tak układamy kolejne warstwy.Na wierzchu
Maminek kulinarnyłyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX” sos: · 1 zielona papryka · 1 czerwona papryka · 1 duża cebula · 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy
Pobite gary Barbarysól- sok z ½ cytryny- mąka pszenna do panierowania rybySkładniki na sos grecki:- 2 marchewki- kawałek selera- pietruszka- 2 cebule- kawałek pora- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- 1 łyżeczka cynamonu- sól- pieprz czarny mielony- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)- przecier pomidorowy (kilka łyżek)- kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar(...)starte warzywa, smażymy ok. 3 minuty, dodajemy cynamon, a następnie cebulę i por. Dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, zagotowujemy. W miarę potrzeby doprawiamy solą i cukrem. Na spód naczynia wykładamy część sosu, kładziemy rybę, ponownie sos i rybę. Na wierzch wykładamy pozostały sos.Ryba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno
mojewypiekiinietylkołączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieczonymi warzywami :D gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka i pomidorami brownie
More food, love and dreamsmiesiące.Nie polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennapiersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego(...)gulaszu pestki zupełnie nie przeszkadzają. Tak przygotowane pomidory oraz koncentrat pomidorowy dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym
Ratunku obiad