w sosie pomidorowym - 1000 przepisów (strona:42/67)

Lazania 316

łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól,gałka muszkatołowa, pieprz Ugotować płaty makaronu. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mięso mielone podsmażyć na patelni, gdy zmieni kolor dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i ziołami włoskimi. Wszystko dusić aż woda odparuje a masa zgęstnieje. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ułożyć warstwy ( w moim małym naczyniu na jedną warstwę makaronową(...)płaty makaronu + masa mięsna + starty ser3 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + mozzarela pokrojona w plasterki4 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser5 warstwa płaty makaronu + beszamel+ starty serJak przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu

Monia miesza i gotuje
Smakowite kąski z selera :) 182

miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos do sałatki : 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej

vegetanie
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 173

siekamy. Dodajemy fasolę czerwoną według uznania i oliwki również. Wszystko mieszamy i polewamy sosem lub tylko oliwą z oliwek. Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej

vegetanie
Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie 246

danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę (opcjonalnie) Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Podczas(...)olej z puszek tuńczyka, wyłóż drobno posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj rybę i sok pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym sosem, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i świeżą zieleninką np. szczypiorkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Najlepszy krem z pomidorów 129

pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam.   Najlepszy krem z pomidorów     Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 3-4 pomidory 400 ml przecieru pomidorowego 1łyżka koncentratu pomidorowego(...)czasie doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i ziołami. Pomidory pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowy wywar odcedzamy na sitku. Warzywa i mięso odkładamy na bok, a płyn przelewamy z powrotem do garnka. Do blendera wkładamy ugotowana marchewkę oraz pomidory. Blendujemy na gładką masę. Do wywaru wlewamy zawartość blendera, włączamy kuchenkę i podgrzewamy wywar z pomidorami. Następnie dodajemy stopniowo przecier pomidorowy. W zależności

Mania Gotowania
Fasolka po bretońsku 146

międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę. Całość podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana, w lać passatę pomidorową, wrzucić listek laurowy, ziele i całość s mażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 199

ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka rozmarynu 200 g sera mozzarella Sos beszamelowy: 2 łyżki masła

Mania Gotowania
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 180

stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu.   ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki kiszone krążek sera camembert 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub keczupu) oregano, bazylia Tuńczyka osączyłam z zalewy. Na cieście rozsmarowałam koncentrat, obficie posypałam ziołami. Wyłożyłam tuńczyka, lekko go rozsmarowując tak, aby nie wymieszał

W kuchni Karmel-itki
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 175

smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata(...)ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu, sosu sojowego,  musztardy, curry

SzczyptaSmaQ
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 278

sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. Od pewnego czasu w sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego albo kupuję czasami pomidory krojone  z puszki. W sezonie letnim zajadamy się świeżymi pomidorami, przygotowuję też pieczone pomidory, no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe).    2 kg podłużnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wege bigos. 155

garść pestek dyni 1 łyżeczka pasty tandoori 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren zielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren miażdżonej kolendry duża szczypta kozieradki kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili 2 liście laurowe czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy(...)rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo

vegetanie
Makaron z łososiem i szpinakiem 143

który kocha to co robi wynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495 kcal): około 250g świeżego szpinaku 60g makaronu błonnikowego 200g koncentratu pomidorowego ząbek czosnku kilka kropel oleju ryżowego firmy Oleofarm puszka łososia we własnym sosie (około 90g) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropek oleju, dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Hot dog czyli cachorro quente 181

ładniki farszu:1 ząbek czosnku, kawałek papryki czerwonej, pół cebuli, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego, szczypta kuminu i cukru, solikostka knorrgarść świeżej kolendry. Składniki na farsz miksujemy i wrzucamy do garnka, dodajemy troszkę gorącej wody (kubek)i gotujemy sos. Wkładamy parówki i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu gdy woda wyparuje a sos stanie się

Smaki Brazylii
Tradycyjny bigos myśliwski 394

około 1 godziny.  Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu ma większe tendencje

głodny alergik
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 150

środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku

Kolizje Smaków
Gulasz 166

koncentratu pomidorowego koperek Mięso pokroić w kostkę , obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać  cebulę, marchewkę, wodę , koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby można zagęścić sosem

Moje domowe kucharzenie
Dip pomidorowo-jogurtowy 240

przede wszystkim jako sos, w którym możemy "maczać"  mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas  tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego.Zaczynamy:  Składniki:2-3 łyżki jogurtu greckiego2-3 łyżki majonezu1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżka ketchup1

Smaki Edyty
Zawijańce z salami 132

mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów. Nadzienie : * opakowanie salami * pół słoiczka przecieru pomidorowego  * łyżeczka oliwy z oliwek  * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki.Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać

Magiczne Życie Marty
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 199

koziołkami", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera, konfitury z Gryszczeniówki, wspaniałe pasty z Bułgarii - bakłażanową i paprykową,aromatyczne

W kuchni Karmel-itki