w sosie pomidorowym - 1000 przepisów (strona:36/67)

Zakręcona Pizza 376

opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii, tymianku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj    i tutaj :)  Przygotowanie: W szklance albo miseczce(...)przecier pomidorowy łączymy z wodą, sprasowanym czosnkiem i przyprawiamy, dobrze mieszając. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając o podzieleniu składników na dwie części. Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki pieczonej, cebuli pociętej w piórka i startego sera. Następnie rolujemy ciasto w poprzek

Niezły Młynek
Mini pizze przekąska na przyjęcie 141

drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać szklanką małe krążki.  Przygotuj sos 1 opakowanie passaty pomidorowej łyżeczka soli zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyzka oliwy z oliwek bazylia + oregano szczypta płatków chilli  ser parmezan Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj

AZgotuj!
Bitki z wolnowaru 306

majeranek Mięso pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę w piórka razem z marchewką  poddusić na oleju.Przygotować sos:wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami.W wolnowarze układać na przemian warstwę mięsa i pieczarek z cebulą.Zalać sosem i gotować do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Kurczak z makaronem w sosie słodko kwaśnym II - sweet sour noodles with chicken 320

 Obiad w 30 min? tak, to właśnie kocham w kuchni azjatyckiej, szybko, zdrowo I przepieknie się prezentuje. Smak...och niesamowicie niebiański..no I przede wszystkim

Smaki Edyty
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 284

chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka oliwy(...)oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany drobno czosnek. Smażymy jeszcze około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotujemy, co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty.   Następnie dorzucamy pozostałe składniki sosu i gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Jeśli sos będzie za mało słony możecie

Mania Gotowania
Meksykańskie tacos con carne 247

pożywne, a przy tym aromatyczne. Do tego proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zrealizowałem dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem: 400 gram(...)mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem pestkę, a następnie za pomocą łyżki wydrążyłem miąższ, do którego dodałem około 1/3 czerwonej papryczki chili wraz z pestkami, średni

Wyprawy kulinarne
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 181

suszone pomidory PONTI-krojone pomidory Valfrutta-ser rycki CEZAR – to długodojrzewający ser o niepowtarzalnym, łagodnym smaku z lekką nutą pikantności. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania.-koncentrat pomidorowy DWORSKI- pieprz ziołowy Skworcu-bazylia, sól-ser Grana Padano-śmietana-czosnekNajpierw zagotuj posoloną wodę , dodaj muszle makaronowe i gotuj,ale nie do końca. Nie mają być ugotowane, ale takie(...)FlorinaBo mnie nigdy nie zawiodła. Rozgrzałam ją i roztopiłam w niej łyżkę masła, którą następnie pędzlem rozprowadziłam po całej brytfannie.Ułożyłam delikatnie muszle na dnie.Teraz przygotujemy sos. Zagotuj wodę i dodaj koncentrat pomidorowy Dworski, sól lub kostkę rosołową, dodaj śmietanę , lekko zagotuj. Sos pomidorowo-śmietanowy gotowy!Zalej nim muszle makaronowe.I do piekarnika. Aż muszle się zapieką i napęcznieją w sosiku.Po

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza z mąki owsianej 554

drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka   niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu zioła Przygotowanie: Mąkę i drożdże wsypać do dużej miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę oraz mleko wymieszane

Mania Gotowania
Schab w sosie myśliwskim 332

bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie, w której moczyliśmy, aż będą miękkie, a następnie(...)możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem. Kotlety podsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wrzucamy

Czerwona Porzeczka
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 146

ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Składniki na puree(...)sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez  małe  sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany

Kuchnia u Krysi
Domowy przecier pomidorowy 119

świetny moment na zatrzymanie smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie kilku słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową  czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę SKŁADNIKI: 4,6 kg pomidorów 1 - 2 łyżki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem 190

powinno przysparzać problemów, bo kotleciki nie rozpadają się.  Na zdjęciach pokazałam kotleciki w towarzystwie smażonych na maśle pieczarek, ale równie pyszne są ze zdecydowanymi w smaku sosami, na przykład pikantnym pomidorowym. Do kotletów soczewicowych można dodawać nie tylko jarmuż. Komponujcie zatem swoje ulubione smaki i zestawy.  Dla lubiących soczewicę mam jeszcze soczewicowy pasztet i pastę kanapkową

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa pasta AJVAR z suszonymi pomidorami 247

Przedstawiam Wam przepis na bardzo prostą pastę serbską AJVAR która urzeka smakiem i aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w

Kuchnia PROzdrowotna
Pikantne buritto 142

chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy. Dodajemy sos chili i koncentrat pomidorowy - mieszamy całość pozostawiając na małym ogniu przez około 5 minut.  Na koniec dodajemy posiekana natkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie. Farsz zawijamy w placki tortilli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki po meksykańsku 163

przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam trzepaczką by serek

NA MOIM TALERZU
Brak tytułu 201

kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach. SOS: 1 szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka

kolorowotorcikowo