w sosie pomidorowym - 1000 przepisów (strona:38/67)

Calzone po hawajsku 214

letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk)ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi(...)była konsystencja sosu). Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. W przypadku pomidorów w puszce należy je uprzednio udusić na jednolity sos – aby był bardziej wyrazisty w smaku można dodać do niego łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka pokroić w kostkę. Usmażyć. Posolić i pieprzyć do smaku. Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy go lub rozciągamy w formie koła w dłoni. Na jednej połówce

Fabryka pomysłów
Makaron z sosem dyniowym 243

oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku.Ugotowany makaron wymieszać z sosem.Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać kawałkami pstrąga lub wmieszać rybę do sosu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 380

kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory (opcjonalnie mała puszka koncentratu pomidorowego) 1 cebula 2 nieduże marchewki 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka ananasa razem z zalewą 1 puszka pędów bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Boeuf Strogonow 164

rogu mrugnie do nas wiosna ? Zapraszam.   Składniki: 1/2 polędwicy wołowej 400 g pieczarek 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200 ml słodkiej śmietanki 4 łyżki kwaśnej śmietany 25 ml koniaku sól pieprz świeży koperek dobry olej do smażenia(...)smażyć, podlać koniakiem, flambirować. Przełożyć mięso do rondla . Do patelni dodać trochę oleju, dorzucić cebulę, a następnie pieczarki, podsmażyć, przełożyć do rondla z mięsem, dodać przyprawy, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, dodać śmietankę słodką, dusić całość około 15 minut na malutkim ogniu. Na koniec dodać kwaśną śmietanę albo crème fraîche. Przyozdobić świeżym koperkiem. Podane ze świeżą bagietka skomponuje się idealnie

Wino Francja Kuchnia
Gołąbki z kaszą i mięsem 206

oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki Przygotowanie: Kaszę gotujemy około  minut, tak żeby była al dente, "dojdzie" w piekarniku. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzoną kaszą(...)zacznie delikatnie bulgotać, jednocześnie w tym momencie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy gołąbki z piekarnika możemy na bazie zalewy przygotować sos. Odlewamy 4 chochelki płynu do garnka, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego i gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy nią sos. Gotujemy kilka minut mieszając. Gołąbki podajemy polane sosem. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Calzone 141

soli 20 gramów żywych drożdży  1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula 1/2 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek(...)ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Przygotowujemy sos: pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bok Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na kształt koła Ser zółty ucieramy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 238

koncentrat) którą skropimy naszego kurczakaPo drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona, cebula, 2 ząbki czosnku, Kumin (nie mogło go zabraknąć), kostka rosołowaPo trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełkaNaszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem.Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika

Smaki Brazylii
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 340

niedzielnych przyzwyczajeń, obowiązkowo na stole musi rosół. A gdy w niedzielę mamy na obiad rosół, to wiadomo że w poniedziałek na 100% będzie zupa pomidorowa Rosół do idealna baza do zup, czy też sosów. Często go mrożę, aby potem szybko na jego bazie coś przygotować. Była więc na obiad zupa pomidorowa. Tym razem nie  klasyczna pomidorówka z koncentratu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najprostsze spaghetti bolognese 219

nieco tłuszczu do smażenia- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie- żółty ser do posypania Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań, bo najczęściej jest kilka minut różnicy pomiędzy gotowością makaronu i sosu, ale nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu. Cebulę(...)dużo soku (ok. 10-15 minut). Jak widać, sos zrobił nam się sam :) Teraz pora na zioła, których dodać musimy dużo i ostateczne doprawianie. Jeśli sos nie będzie dość gęsty, dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Podajemy oczywiście z makaronem, całość posypujemy żółtym serem i suszoną bazylią.Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak Tikka Masala 151

podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala.Składniki na 2 porcje:2 duże piersi z kurczakamarynata: 1 łyżeczka garam masala                sok wyciśnięty z połowy limonkisos: 200 g jogurtu naturalnego       500 ml passaty pomidorowej(...)innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko poddusić. Wlać jogurt i doprawić do smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut.Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć na talerze i serwować posypane świeżą kolendrą zchlebkami Naan lub ryżem

wyzwania kuchenne
Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka 454

papryczka chili 1/3 szklanki sezamu 200 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki orzeszków ziemnych ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa Marynata do mięsa: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5 rozgniecionych ziaren(...)się zarumienią. Uważamy aby się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu

Mania Gotowania
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 329

smaczne danie, które można przygotować w 30 minut. Wystarczy zrobić ich trochę więcej i mamy obiad na 2 dni. Najmniej chyba lubię je w wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką.   Składniki

Fabryka pomysłów
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 183

porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku  Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem(...)oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę** takie to czary znalazłam w osiedlowym sklepie

W kuchni Karmel-itki
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 232

jednak jakoś nie powalił mnie na kolana, może dlatego, że moje podniebienie przyzwyczajone jest do domowych marynat ziołowo- miodowych, ziołowo- cytrynowych, ziołowo - jogurtowych, ziołowo- pomidorowych, które komponuję sobie sama.  Dziś zamarynowałam w sosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą lepszy duet? Zobaczymy. Intuicja podpowiada mi, że sos może świetnie smakować

Blondynka Gotuje
Tarta z kurczakiem 203

piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia  Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek  Dodatkowo: ser żółty Wykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy(...)wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek.Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy przez 10 minut.Do zapiekania sera można użyć opcji

Czerwona Porzeczka