łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki (do podsmażenia cebuli) 3 średniej wielkości cebule 30 dag sera żółtego 4 łyżki ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, łączymy w misce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą, 1/4 szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Na nasmarowane margaryną blachy układamy uformowane, lekko rozklepane małe placuszki. Ketchup mieszamy w miseczce z koncentratem, smarujemy sosem placuszki, na sos wykładamy cebulę, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane odrobiną ketchupu. Normal
Kuchenne aromatycałkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki, szczypiorek Serca oczyścić i dokładnie umyć.Marchewkę i cebulę obrać i pokroić .Cebulę podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut.Następnie zalać(...)koncentrat i marchewkę. Gotować na małym ogniu, aż serca będą miękkie.Pod koniec gotowania dodać mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody i wymieszać.Gotować ok. 1 min, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenienaczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi. A ekologiczny koncentrat pomidorowy, bogaty w niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni. Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie(...)najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa!Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMoja wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka.Składniki
wyzwania kuchenneJamiego Olivera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca. Na rozgrzanej oliwie usmażyć(...)się z każdej strony. Zmniejszyć ogień na średni i dodać ocet oraz passatę. Dusić około 15 minut i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać. Spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć
wyzwania kuchennerybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN. Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki: 500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Rybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę(...)masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek i sok z cytryny
Pasja Smakunikogo kto by nie uwielbiał chipsów bądź nachos-ów? Fajnie jest pochrupać coś przed TV, szczególnie gdy pogoda za oknem nieciekawa. U mnie dzisiaj propozycja na dwa dobre sosy. Idealnie pasują do nachos-ów. Warto też przygotować chipsy samemu, przepis na nie na pewno pojawi się na blogu. Dip jogurtowy :* pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego* ząbek czosnku* sól, pieprz(...)praskę, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby wszystkie składniki się połączyły.Dip meksykański :* pół szklanki pomidorów z puszki* pół szalotki* 4 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego* sól, pieprz * ewentualnie ostra paprykaPrzygotowanie :Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, przetrzeć przez sito. Dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić do połączenia wszystkich składników
Magiczne Życie MartyNa wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które
Smaki BrazyliiSkładniki:1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra3 pomidory1 cebula3 ząbki czosnku150 g twarogu70 g sera żółtego, np gouda7-8 oliwektymianek świeżysól, pieprzWykonanie:Makaron ugotować w osolonej
kolorowotorcikowoenergetyczna: 1418 kJ / 335 Kcal Białko: 22,9 g Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA : Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko: 1,16 g Tłuszcz(...)Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje
Różowa kuchniamiodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki(...)moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
Moniki Smakołykiczosnkusok z cytrynysol, pieprz do smakuRybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy.Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego(...)aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju.Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony.Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego.Smacznego
Przysmaki Karolkiochotę? NADZIEWANA CUKINIA mięsem mielonym z papryką i czosnkiem. (autorski; ) 500g mięsa mielonego 3 małe cukinie (lub 2 większe) 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) 100g żółtego sera w plastrach bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem(...)każdej położyłam plaster żółtego sera. Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem tzatziki. SOS TZATZIKI. (kuchnia grecka;) 2 zielone ogórki 1 grecki jogurt naturalny łyżka koperku 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz Ogórki obrała, pokroiłam w cienkie plasterki (w oryginale ogórki
W kuchni Karmel-itkidrodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo(...)jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab
Kuchnia Beaty