bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody(...)grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. W między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią sos
Z miłości do słodkościprzystało przydałoby się zorganizować jakąś pyszną przekąskę. Żeby się nie narobić a jednocześnie zadowolić kubki smakowe. Także będzie ciasto francuskie nadziewane piersią z kurczaka, żółtym serem, podane z sosem grzybowym. Przepis przywiozłam z urlopu. Leżąc na plaży toczyły się rozmowy na temat potraw regionalnych w związku z tym, że każdy na wycieczce był z innego regionu, to potoczyły się(...)przepis. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego połówka małej piersi z kurczaka ok 6-7 plasterków sera żółtego pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki na sos: połówka pora ( biała część) 30 dag kurek 20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko
pieprzny smaczekJest to moja propozycja na placki ziemniaczane podane z sosem grzybowym. Przygotowanie placków ziemniaczanych – ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, jeśli ziemniaki mają dużo wody to wylać masę ziemniaczaną na sitko i lekko odsączyć. Wodę odstawić na bok, na dole powinna utworzyć się masa z mączki ziemniaczanej. Zlać wodę a mączkę dodać do potartych ziemniaków. Do masy dodać jajka(...)potartą połowę cebulki, mąkę i sól, pieprz. Jeśli masa ciągle będzie za rzadka dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Wszystko wymieszać. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Następnie dodać pieczarki pocięte w duże kawałki, smażyć aż grzybki lekko zmiękną i puszczą sok. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć
Kuchnia Pokoleńpagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Nauki pobrane u siostry Małgosi:). Na zdjęciu z marchewką curry i sosem grzybowym. Składniki: 1 część ziemniaków ¼ części mąki ziemniaczanej sól Ugotuj ziemniaki, utłucz . W dużym garnku zagotuj wodę. Odmierz ¼ puree, wyjmij je i dosyp tyle samo mąki ziemniaczanej. Następnie wrzuć(...)ziemniaczanej formuj małe kule, zrób w każdej mały dołek kciukiem. Do gotującej się wody wrzucaj kule i gotuj jeszcze 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z sosem i surówką. Ja dodaję jeszcze zieleninę i trochę oleju, np. z drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką. Ruszył rzeszowski serwis gastronomiczny Rzeszowskie Smaki , a w nim spis lokali rzeszowskich oraz
Qlinarnie i Qlinarniesztuk "M", pieczarki 6 sztuk, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, jajka 2 sztuki "M", kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, sos grzybowy - w opisie płatki owsiane błyskawiczne zalać dwiema szklankami letniej wody, ugotowane ziemniaki, kalafior, jajka na twardo tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, przełożyć do miski z namoczonymi płatkami na oleju podsmażyć cebulę(...)dobrze wszystko połączyć niska forma okrągła silikonowa 28 cm, masę przełożyć do formy, wygładzić wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut sos pieczarkowy: 1/4 szklanki oleju wlac do garnka, rozgrzać, dodać pokrojoną w kostkę 1 cebulkę, wsypać 50 dag pokrojonych pieczarek i podsmażyć, dodać kostkę rosołową, wlać 2 szklanki wody pod przykryciem
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnika na kilka minut. Polędwiczki wieprzowe przyrządzam często nadziewane jak na przykład polędwiczki wieprzowe z mozzarellą . Uwielbiam polędwiczki w sosie . Klasyczne danie to oczywiście polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Polędwiczki wieprzowe Składniki: na 4 porcje 600 g polędwiczki wieprzowej 1 gałązka rozmarynu ½ małej papryki czerwonej i żółtej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego tymianku, świeżego(...)termoobieg. Przed przyrządzaniem mięsa usuń błony. Posól i dopraw i pieprzem a następnie zrumień na rozgrzanym oleju z gałązką świeżego rozmarynu. Zrumienione mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Pokrój w kostkę obie papryki i dodaj do cebuli. Wlej wino i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw
codojedzeniaposiekany czosnek, wymieszać i smażyć z 5 min. Wlać grzyby z wodą, podsypać pół łyżki mąki, wymieszać. Wlać bulion wołowy, dodać kostki warzywne. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem sosem sojowym grzybowym i samym sojowym. Ziemniaki obrać, opłukać w zimnej wodzie. Pokroić i dodać do zupy - ugotować. Zabielić śmietaną, wrzucić posiekaną natkę i pokrojone kabanosy..... gotowe Smacznego
Gaździnka warzymiałam wielką ochotę na kotlety ziemniaczane, jednak jak pomyślałam o ich kaloriach zeszłam na ziemię i przygotowałam wersję uzdrowioną z dodatkiem otrębów. Pokombinowałam i podałam wersję pieczoną w sosie grzybowym na jogurcie naturalnym. Było zdrowo, smacznie i zaspokoiłam swoją żądzę na ziemniaki. Polecam je jako świetną alternatywę dla osób dbających o linię :) Składniki na 5 średnich sztuk(...)Formułować z nich kule, spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. W połowie czasu pieczenia obkręcić je. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówWitam Kochani Dziś bardzo szybki, łatwy, wręcz podstawowy przepis na specjał kuchni śląskiej-czyli kluski śląskie z dziurką :P Są mięciutkie, wspaniale smakują z sosem grzybowym :-) Przepisu konkretnego nie ma , trzeba się tylko ściśle trzymać proporcji. SKŁADNIKI -ugotowane ziemniaki -mąka ziemniaczana -2 jajka -troszkę soli do smaku -łyżeczka cukru Ziemniaki gotujemy i ostudzone przepuszczamy przez praskę(...)wyjętą część ziemniaków, jajka, sól, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kluseczki z dziurką. Następnie gotujemy je wrzucając na gotującą się wodę. Gotujemy do wypłynięcia. Podajemy z sosem :-) I gotowe. Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukuchennym stole częściej :) Za przepis dziękuję Monique:) Zapiekanka z brokułem ( porcja rodzinna): fot. Izabela Magdalena 1 makaron - kolanka lub świderki - ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu 1-2 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego rozprowadzić w wodzie (1,5 szkl. wody) - wymieszać z makaronem 400-500 gram pieczarek - umyć, pokroić w plastry. 3-4 pomidory i 2 cebule - pomidory obrać, cebulę(...)różyczki. 30 dkg żółtego sera - zetrzeć na tarce o grubych oczkach zielona pietruszka - posiekać drobniutko Poszczególne składniki układajcie w żaroodpornym naczyniu warstwami: - na samo dno wrzućcie makaron wymieszany z sosem (możecie go jeszcze doprawić solą ziołową lub pieprzem), - przysmażone pomidory z cebulą i pieczarkami, - ugotowany i podzielony na cząstki brokuł, - pietruszka, - całość posypać żółtym serem. Pamiętajcie proszę
Kuchnia smakówutęsknieniem wypatruję tych pierwszych sztuk, z których będę mogła przygotować ulubione racuszki! Są świetnym zamiennikiem dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują zarówno solo, jak i np. z sosami : grzybowym, koperkowym czy też jogurtowo-czosnkowym. Są chrupiące i bardzo łatwe do zrobienia! Idealne na obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * średnia, młoda cukinia – 1 szt * mąka pszenna – 4-5 łyżek * jajko – 1 szt * cebula(...)oraz mąkę – doprawiamy, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Oprócz sosu świetnym dodatkiem jest też jajko sadzone i świeżo posiekany szczypiorek! Smacznego
Ostra na SłodkoKarkówka powstała po moim marnym grzybobraniu. Na szczęście znalazłam parę grzybków (dosłownie 8 sztuk!), z których udało się zrobić tradycyjny sos grzybowy. Użyłam go do prostej, tylko lekko przyprawionej karkówki. Danie powstało spontanicznie, ale już wiem, że z pewnością je powtórzę, bo było przepyszne... Kiedy tylko nazbieram więcej świeżych grzybów! :) Niestety, niechcący wykasowałam zdjęcia, cudem jakimś to jedno się ostało(...)grube plastry 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny sól 2-3 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego kilka ziaren jałowca 4-5 łyżek masła ghee lub oleju Sos z grzybów leśnych: 200 g świeżych grzybów leśnych 1-2 liski laurowe 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę 1 duża łyżka masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany
Kuchnia Prezydentowejkuchni. Nie zapomnimy wspaniałej jadłodajni z Wrocławia nazywanej "VEGA", może bywaliście w niej na początku lat 90-tych. Hehe wspaniałe były tam gołąbki z ryżem i grzybami z sosem grzybowym, nie mówiąc o kotletach ziemniaczanych. Kto pamięta ręka do góry :) Istnieje nadal, jednak teraz prywatna lecz wciąż wegetariańska. Tak więc postaramy się przypomnieć Wam kilka takich fajnych dań(...)średnie ziemniaki 1 duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe
vegetaniePięknie pachną klarowanym masłem, przyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka(...)drobną kostkę cebulkę oraz paprykę, posyp lubczykiem, słodką papryką i pieprzem. W misce wymieszaj mięso z przyprawami, dodaj wodę, jajka i farsz cebulowo - paprykowy z patelni wraz z powstałym sosem, wymieszaj dokładnie. Kotlety obtaczaj w bułce tartej albo mące kukurydzianej i smaż na rumiano na maśle klarowanym. Smacznego
Zasmakuj KuchniComber z sarny z musem buraczanym, chrzanem i malinami z prażoną kaszą gryczaną z zredukowanym sosem grzybowym Składniki: 1 kg combra z sarny 2 torebki kaszy gryczanej Paczka mix orzechów 1 garść rodzynek 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany na 18% gęstej Garść żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży (obrany ,ugotowany(...)łyżka vinegar Sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposób : Namaczamy grzyby w garnuszku i gotujemy około 20 minut Odcedzamy i pozostawiamy oddzielnie (Woda nam się przyda) Sos: Gotujemy buraka i go blendujemy Dodajemy łyżkę chrzanu ,maliny i vinegar Redukujemy w rondelku aż połączą się wszystkie smaki preferuje dodać cukier mała łyżeczkę ,szczyptę pieprzu
Viola cooks with passionochotę na jakiś typowo domowy obiad. Tym razem padło na karkówkę która miała być przerobiona na wędlinę domową lecz jak padło hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli każdy miał(...)szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana
Piekielna Kuchnia Pati