w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:16/67)

Zapiekanka grzybowa w kamionce 144

szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 0,5 szkl mleka 1,5 łyżki(...)ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie

Gotowanie jest łatwe
„Malinowy Bzyk” – smaczny posiłek w drodze powrotnej z Warszawy 247

zdarza ) grzybową z mrożonych zapewne grzybów. Grzyby faktycznie w niej były a razem z pozostałymi składnikami okazała się naprawdę smaczna. Na drugie danie zaserwowałam sobie sandacza w sosie grzybowym z dodatkami. Spory filet, dobrze sprawiony i prawie bez ości, wysmażony jak należy. Wszystko świeże i ładnie podane. Mój miły zafascynował się podrobami – cynaderkami w sosie. Nie często spotyka

Smaki Ewy
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 211

cebula będzie szklista i miękka, ale nie przypieczona. Grzyby odsączamy na sicie (wywar grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo

Smaczne Zdrowe
Makaron z sosem grzybowym 166

Szybki obiad, wystarczy kilka minut i gotowe. Bardzo smaczne danie. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulę i pocięty w paski por. Doprawić solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Kanapki z boczkiem, sosem chilli i warzywami 142

Przepis na "danie", kiedy w lodówce mamy niewiele. Każdy ma takie dni, kiedy trzeba wyczarować coś z niczego. W następnym poście dodam sos grzybowy... Tak, tak są już grzyby, które kocham! Składniki na kanapki (lub też bułki) z boczkiem, sosem chili i warzywami (1 porcja): bułka lub 2 kanapki mały pomidor kilka plasterków ogórka 2 plastry boczku mała cebula sól

Karola gotuje
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 182

dzieciństwie byłam niejadkiem, ale jednym z niewielu dań, które jadłam bez marudzenia były cieniutkie bitki w sosie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy

Kulinarne Inspiracje
Klopsiki pszenno-wieprzowe w sosie grzybowym 99

dzięki dużej zawartość skrobi (ok.75% ), a ponadto zawierają witaminy z grupy B, wapń i żelazo. Doskonale się komponują z sosami. Dziś proponuję jako dodatek do nich klopsiki w sosie grzybowym. Klopsiki są dodatkowo wzbogacone błonnikiem i witaminami za sprawą dodanych do nich otrąb i zarodków pszennych. Gotowane w sosie są soczyste i aromatyczne." Czytaj więcej

Wiem co jem
Penne w kremowym grzybowym sosie 151

pomidory (drobno posiekanie). Duś razem 3 minuty. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj oliwy truflowej. Danie idealnie komponuje się ze świeżym rozmarynem. Smacznego! Artykuł Penne w kremowym grzybowym sosie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Winny sos kurkowo-szczypiorkowy 111

Sosy grzybowe są świetnie do makaronów, ryżu, ale przede wszystkim stanowią doskonały dodatek do dobrych mięs. W sezonie na kurki, ten sos naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni. Ma dominujący smak kurek, wyraźną nutę wina i odpowiednią konsystencją, by ładnie rozlać się po mięsie, ale z niego nie spłynąć za szybko

Milion Smaków
Karkówka w sosie chrzanowym 276

indyka w sosie jogurtowym ,   Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II ,  Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie

Moje Qulinaria
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 207

jest nie tylko najzdrowsza wśród kasz,ale i bardzo smaczna.Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko jako dodatek obiadowy zrób z niej po prostu kotleciki.Kasza gryczana z sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny duet smakowy.Zastąp grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok,dodaj ugotowaną kaszę i gotowe.Do tego ulubiony sos,surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym 203

już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa" 182

osoby) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie pieczarek 1/2 opakowania szpinaku w brykietach 1 serek śmietankowy 1 duża cebula gałka muszkatołowa ostra papryka pieprz oregano, bazylia sos sojowy grzybowy lub klasyczny Pieczarki, ok. 3/4 opakowania, kroimy w drobną kostkę i razem z drobno pokrojoną cebulą przesmażamy na oliwie, pod koniec dodając pieprz i sos sojowy. Jeśli użyjecie sosu sojowego(...)grzybowego to bardzo ostrożnie, ponieważ jest mocno esencjonalny. Farsz odstawiamy i przesmażamy szpinak, aby odparować wodę. Kiedy szpinak jest gotowy dodajemy go do serka śmietankowego i mieszamy razem. Przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ostrą papryką, pieprzem i ziołami. Mieszamy i drugi farsz gotowy :) Teraz czas na ciasto. Ciasto francuskie musi być schłodzone, więc trzymajcie je zawsze w lodówce. Rozkładamy

vegetanie
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone 134

rozmarynu. Na sam koniec sos zagęścić serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to w taki sposób, jak zagęszczamy zupy i inne sosy, w oddzielnym garnuszku, mieszając mascarpone z kilkoma łyżkami gorącego sosu grzybowego. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzony i wykładamy na talerz. Polewamy sosem borowikowym, wykładamy boczek. Całość posypujemy świeżą natką

Raj dla Podniebienia
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety 180

częściej jest wykorzystywana jako bogaty w białko zamiennik mięsa. W połączeniu z tuńczykiem i fetą jest smaczną alternatywą także dla piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko

Trzeci talerz