w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:11/67)

Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą 175

kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50  g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy. W garnku podlewamy  kapustę(...)wywaru powstałego  z pieczarek . Uduszone pieczarki ,cebule i grzyby wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Jeszcze parę minut wszystko razem dusimy. Gdyby kapusta była za rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę.  Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka

Kulinarne przemyslenia
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 181

Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C.  Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Smacznego

Niezły Młynek
Sznycle wieprzowe w sosie grzybowym 319

Pozostało nam jeszcze trochę suszonych grzybów z poprzedniego sezonu, dlatego trzeba je szybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać(...)gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Smacznego

MarciochaKucharzy
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 165

Placki ziemniaczane zna chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są   mączyste(...)łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem

W poszukiwaniu inspiracji
PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI z "DOLINY STRUGU". 168

masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut. Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Kotlety pęczakowo - ziemniaczane 189

Nasza propozycja na bezmięsny obiad, czyli kotlety z pęczaku i ziemniaków,  z sosem grzybowym.     Składniki: -10 dkg pęczaku jęczmiennego -4 średnie ziemniaki -1 cebula -1 jajko -5-6 łyżek mąki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej -bułka tarta Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy(...)patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego. W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia.   Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 198

Sobotni poranek spędziliśmy w lesie.A oto i efekt: Kopytka dyniowe w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg dyni 0,8 kg kilka ziemniaków mąka tortowa świeże grzyby 300-400ml śmietany świeża pietruszka sól, pieprz, papryka, białe wino, lubczyk Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku(...)miski do ostygnięcia. Ziemniaki i dynię zmielić lub dokładnie rozgnieść, dodać mąkę i ugnieść ciasto. Uformować wałek i pokroić na kopytka.Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Kopytka polać sosem grzybowym i posypać pozostałą częścią posiekanej świeżej pietruszki. Pyszniutkie :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 182

zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego

Maminek kulinarny
Zrazy gryczane 190

tygodniu była kasza . Jedynym plusem tego bylo to że była ona w różnych postaciach. Jednym z dan które jadłam bez problemów były zrazy z grzybami i z sosem grzybowym.  Właśnie takie tu opiszę    Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być(...)kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym

Eli Gotowanie
Bułki na parze z truskawkami. 177

przykryciem około 8 do 10 minut, podczas parowania nie podnosimy miski lub przykrywki bo bułki opadną. Uparowane bułeczki przekładamy najlepiej na kratce wtedy szybko przestygną. Podajemy z dowolnym sosem grzybowym lub owocowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z kapustą i grzybami 146

Przedstawiam Wam kolejną propozycję do zdrowego, wigilijnego menu ;) Trochę roboty przy nich miałam, ale opłacało się, można  podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę(...)patelni lub zapiekamy w piekarniku (ja na chwilkę włożyłam do piekarnika, a potem podsmażyłam na patelni, żeby panierka była chrupiąc) możemy podawać z resztką farszu (jeśli nam została) lub sosem grzybowym (następnym razem go zrobię) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 159

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut.  Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna.  Smacznego

Gosia gotuje
indyczy udziec z leśnymi grzybami 175

minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok.  Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i   dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry.  Podajemy z sosem grzybowym, oraz z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 409

podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat z jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych

SMYKWKUCHNI
Sos pieczarkowy 3296

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos pieczarkowy to mój drugi, tuż po sosie kurkowym , ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały rok :) Sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować – jeśli wolicie bardziej „słodki’ sos, to możecie pominąć śmietanę

Kulinarne Przeboje