Składniki: 400 g wołowiny 3 cebule 400 g pieczarek 60 g gorgonzoli kubek śmietany 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego duży seler szczypiorek sól, pieprz
Gaździnka warzyPlacki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę
Buniabaje w kuchniPierś z kurczaka w sosie grzybowym na bazie jogurtu. Zazwyczaj sos grzybowy kojarzy się z sosem śmietanowym. Moje zmiany w odżywianiu, o których wspominałam ostatnio wykluczają używanie dużych ilości śmietany, dlatego zastępuję ją jogurtem. Stąd pomysł na sos jogurtowo-grzybowy, który nie jest "uboższą wersją", a wręcz przeciwnie, jest po prostu świetny!Wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy maślaków
Kraina Tysiąca Smakówrazem coś dla wielbicieli grzybów – i to nie tylko pieczarek , ponieważ niezwykłego aromatu dodaje tutaj odrobina grzybów suszonych.Ulubiony sos śmietanowy z dodatkiem chrupiącej marchewki to tylko Kropka nad I! Składniki :Kotlety:- pieczarki – ok. 250 g– grzyby suszone – 50 g– duża bułka pszenna – 1 szt– śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki– jajko gotowane(...)mieszamy z pokrojonym jajkiem. Dodajemy żółtka oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do grzybowej masy. Dosypujemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej i wyrabiamy. Formujemy niewielkie kotleciki o obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Sos śmietanowy :Na patelni rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem
Ostra na Słodko(u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest pyszny – warto(...)szklanki śmietanki 30% (100 ml) 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu (lub niecała łyżeczka suszonego) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Sos grzybowy: Grzyby łamiemy na mniejsze części i zalewamy ciepłym bulionem na co najmniej godzinę (najlepiej dłużej). Następnie gotujemy w tym samym płynie przez ok. 15 minut. Grzyby odlewamy i kroimy
Poezja smakuDzisiaj połączyłam lato z jesienią. Lato pod postacią pomidorów i papryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można
Codzienna kuchnia niecodziennaDawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych. Ich ciemny kolor i wyraźny smak
Smaczna Pyzawszystkich, którzy uwielbiają grzyby. Danie to będzie idealną propozycją na rodzinny, niedzielny obiad. Najlepiej je przygotować w sezonie, jednak możecie użyć do jego przygotowania suszonych grzybów. Pieczona łopatka z sosem grzybowym – składniki (4-5 porcji) ok. 1,2 kg łopatki 400 g suszonych grzybów 1 kg pieczarek 400g śmietany 18% masło cebula sól pieprz ulubione przyprawy Pieczona łopatka(...)minut, aż grzyby zmiękną i odparuje część wody z pieczarek. Śmietanę hartujemy 3 łyżkami sosu, który powstał podczas duszenia grzybów, a następnie śmietanę wlewamy do grzybów. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Pieczoną łopatkę podajemy z ziemniakami z wody i pysznym sosem grzybowym. Spróbujcie tego dania… jest pyszne :) Smacznego! Post Pieczona łopatka z sosem grzybowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!twardo jajkami) kroimy w dość drobną kostkę. Cebula musi być naprawdę drobniuteńka. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy i... gotowe! :)Nie ma nic pyszniejszego niż sos tatarski! Szczególnie ten konkretny (szybki, łatwy, mocno grzybowy). Grzyby grają pierwsze skrzypce i tak ma być! :) Borowiki i podgrzybki czarują pod pierzynką z majonezu a pieczarki i korniszony to od zawsze para idealna
Wypisz WymalujChoć sezon grzybowy dawno za nami, na szczęście w naszej zamrażarce czekają zarówno podgrzybki, jak i prawdziwki.Dlatego dziś przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka30 dag grzybów leśnych 1 duża cebula200 g śmietany 12 %pęczek szczypiorkusól, pieprz, słodka czerwona paprykamasło i olej do smażeniamakaron razowyPRZYGOTOWANIECebulę kroimy w piórka
Moje Kuchenne RewelacjeWitam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszny i prosty w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych. Sos grzybowy możemy podać z ziemniakami, kopytkami, kluskami lub z tym z czym lubimy. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sosu grzybowego będziemy potrzebować: około 450 g grzybów leśnych 400 g śmietany(...)pęczka natki pietruszki 1 cebula (około 100 g) do smaku: sól, pieprz do smażenia: łyżka masła i olej Link do filmu z przygotowania: Sos grzybowy z grzybów leśnych Przygotowanie: Grzyby oczyszczam i dokładnie myję pod bieżącą wodą i odstawiam na durszlaku do osączenia. Jeżeli wśród grzybów mam maślaki to je obieram ze skórki. Następnie grzyby kroję na mniejsze kawałki. Natkę
Uwaga Babcia Gotujeurlopu. Tak, tak, bierze urlop, by codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się w lesie dobrze(...)dotlenić się i zaczerpnąć świeżego powietrza. Ja takie leśne wyprawy uwielbiam. Szczególnie z najbliższymi, zbliżają, a człowiek miło i pożytecznie spędza czas. Dziś pokaże Wam bardzo prosty przepis na sos grzybowy. Możecie go zrobić więcej i kilka dni przechowywać w lodówce. Potem dodawać do makaronów, sosów, placków, jajecznicy.., tak naprawdę na co macie ochotę i do jakiego Waszego dania pasują
Zasmakuj KuchniKilka postów wstecz pokazywałam jak zrobić makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym stole. Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi. Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina(...)dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny aby delikatnie przełamać smak- doprawiamy całość solą oraz pieprzem białym- gotowe jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikserem Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy. Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem
Basia w kuchni