ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki:* 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów* 1 cebula* 1 jajko* 2 łyżki oleju rzepakowego* sól, pieprz Wykonanie:Grzyby zmielić w młynku(...)Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki.Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony.Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem grzybowym.Smacznego
kolorowotorcikowoKopytka to świetny pomysł na "recykling" ziemniaków,które pozostały po np wczorajszym obiedzie. A sos grzybowy to bardzo fajny dodatek smakowy :) Składniki: Ziemniaki pozostałe po ugotowaniu (osolone) 1 jajko mąka pszenna ok 20dag grzybów suszonych cebula łyżka mąki przyprawy(oregano, sól, pieprz, papryka ostra) natka pietruszki, 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przekładamy przez praskę (jeżeli jej nie posiadamy(...)powstałe wgłębienie. Dodajemy jajko i zagniatamy. Robimy rulon/wałek i ostrym nożem kroimy romby. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i szyko wyjmujemy jak tylko kopytka wypłyną na wierzch. Sos: Grzyby moczymy przez 3-4 godziny. Razem z wodą wlewamy do rondelka i gotujemy, dodając szklankę wody. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy i wkładamy do grzybów. Doprawiamy do smaku i dodajemy
ChilliJemyPieczone w piecu piersi z kurczaka podane z pysznym sosem grzybowym , którego sekretnym składnikiem jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną :) ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku(...)świeżo mielony pieprz Składniki na piersi: 5 piersi z kurczaka 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego
Moja Delicjaczosnku -1 marchew -trochę wegety -troszkę maggi do smaku -pieprz *można dodać troszkę ugotowanego ryżu, mi akurat zostało z obiadu z dnia poprzedniego to dodałam do farszu :-) SOS GRZYBOWY -1 kostka bulionowa grzybowa -trochę grzybów świeżych lub suszonych (jak suszone, to należy je namoczyć w wodzie) -2 łyżki mąki -2 łyżki śmietany -pieprz -woda około 750ml Przygotowanie knedli Najpierw(...)pomijamy cebuli i czosnku. Marchew gotujemy do miękkości, i trzemy na tarce, dodajemy do zmielonego mięsa. Wszystko doprawiamy, można spróbować czy nam odpowiada smak, i ewentualnie doprawić. SoS Wodę wlewamy do garnka, dodajemy grzyby i kostkę . Gotujemy. W pół szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Ręce smarujemy olejem, urywamy kawałek ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukolejny rzucamy poledwiczke tym razem bez oleju na patelnie i podpiekamy nie za dlugo i pozostawiamy na patelni do czasu az wsadzimy do pieca . 8. Tuszymy nadal nasz przyszy sos grzybowy 9. Studzimy i blendujemy powinien wyjsc gesty gotujemy w garnuszku na malusim ogniu. 10. Zabieramy sie za nasz "kalafior w piasku" -gotujemy w osolonej wodzie normalnie,odcedzamy ,dzielimy(...)minutach wrzucamy nasza poledwice w naczyniu żaroodpornym smarujac olejem jasminowym I w sumie po 30 minutach wyciagamy nasz pomysl na obiad z pieca w miedzyczasie podgrzewamy sos i finito Koperek do ozdoby i prazone pieczarki Smacznego
Viola cooks with passionfarszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.Przepis wzorowany na przepisie Gessler.SMACZNEGO
w mojej kuchnimakaronowe ruloniki można faszerować na wiele sposobów: farszem mięsnym lub warzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 14 rurek cannelloni 0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków(...)tłuszczu usmażyć mięso z przyprawami, mięso połączyć z warzywami, dodać jajko i 1/2 startego na dużych oczkach sera, nadziać rurki gotowym farszem, odłożyć około 2 łyżek, aby dodać do sosu, grzyby obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę, gotować do zredukowania sosu, na dno naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć
Kuchnia BeatyWczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem(...)kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić 2-3 łyżkami śmietany a jeśli jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki . Na samym końcu posypujemy sos pietruszką. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką - dla nas jest
MarciochaKucharzypodczas wieczerzy wigilijnej. Mimo że jest to danie bez mięsa, to niczego mu nie brakuje. Aromat suszonych grzybów doskonale komponuje się z kaszą, co dodatkowo podkreśla miękka, duszona w grzybowym wywarze kapusta. W okolicach Baranowa Sandomierskiego gołąbki takie przyrządzano z kapustą jaglaną. Tradycyjnie nazywano je chopciami. Natomiast nieco bardziej na północ, nadal w Kotlinie Sandomierskiej, ale już na Ziemi(...)może się okazać, że nasz region to gołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie nie ma się czemu dziwić. Dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane gołąbki, podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy
Trzeci talerzSos grzybowy przygotowałam z zamrożonych grzybów, które dostałam od mamy :) (grzyby były oczyszczone, pokrojone w kostkę i ugotowane przed zamrożeniem) Składniki: ok. 0,5 kg ugotowanych i pokrojonych grzybów 1 średnia cebula nać pietruszki koperek ziele angielskie 2 liście laurowe 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz olej Przygotowanie: Grzybki podsmażamy na patelni(...)koperek. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Następnie śmietanę rozrabiamy z 2 łyżkami mąki, mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Do śmietany z mąką dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy (żeby śmietana nam się nie zważyła). Wlewamy to do sosu cały czas mieszając. Pogotować jeszcze ok 5 minut i możemy podawać z makaronem lub ziemniaczkami
The Sweet Damselzrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym Przepis na krokiety z kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku parzonego 1 mała cebula 2 jajka sól ognista mieszanka przypraw bułka tarta olej(...)jest niepotrzebne). Smażymy krokiety z każdej strony na oleju na złoty kolor. Do kaszy podajemy kotlety Sauté ze schabu usmażone na tej samej patelni, no i Piotrek jadł z sosem chili. The post Krokiety z kaszy gryczanej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów. Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu(...)solimy, pieprzymy i całość podsmażamy 10 minut. Na patelnię wlewamy bulion oraz śmietanę, mieszamy i całość 3 minuty smażymy. Na koniec dodajemy masło oraz pietruszkę i po 2 minutach sos wyłączamy. Smacznego
Smak mojego domuPomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego Grzybobrania miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka(...)rozpuszczonej we wrzątku. Dalej gotujemy już bez przykrycia kolejne 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę (ok 100 - 130 ml), pieprz i sól wedle uznania. Dalej gotujemy. Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie do niego łyżkę mąki, która go zagęści. Gotowe :) Mi tym razem sos posłużył jako dodatek do placuszków warzywnych. Przepis na nie znajdziecie tutaj
Taste Of My Dayszkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl mleka 2,5 łyżki mąki Liście z kapusty(...)porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek
Gotowanie jest łatwedobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad z mięsem mielonym i kluskami. Polecam je szczególnie do Roladek wołowych z sosem grzybowym . Składniki: (na 12 sztuk klusek) 1/2 kg ugotowanych ziemniaków około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie(...)połowy wysokości kluski. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa, dobrze smakują również z warzywami oraz podane z sosem na słodko z owocami
Kuchcik gotuje