w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:22/67)

Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex 123

grzybami i sos pieczarkowy w nowej wersji, które robiłam wcześniej. Postanowiłam więc połączyć te smaki i stworzyć coś, co będzie ze sobą świetnie współgrało. Przygotowanie pulpecików w sosie grzybowym zajęło mi niewiele czasu. I dobrze, bo większość soboty spędziłam przed telewizorem, oglądając relację z Paryża. Nie mogłam uwierzyć, kiedy patrzyłam na przerażonych, niewinnych ludzi, oszołomionych zamachem terrorystycznym. Patrzyłam(...)mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować pulpeciki: Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać

W mojej kuchni
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 269

fasolą i pieczarkami   są ciekawą propozycją dla wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy gryczanej 400 g czerwonej fasoli(...)połowy garnka wlałam wywar warzywny. Można też oczywiście zamiast niego wlać wodę. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania wlałam przecier pomidorowy. Można sos zagęścić, dodając 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Smacznego! Polecam również: Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną, cebulą i białym serem

potrawyregionalne
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 169

Gołąbki, gołąbki... któż ich nie zna. A lubią chyba wszyscy. Są z farszem wegetariańskim, mięsnym, grzybowym. Ja zrobiłam już kilka wersji tych pysznych nadziewanych w kapustę gołąbków. Moje gołąbki zawijam przeważnie w kapustę włoską, bo jest delikatniejsza, jest miękka i lepiej daje się zawijać a poza tym gołąbki są smaczniejsze. Dzisiejsze gołąbki nie dość, że zawinięte w kapustę(...)życzę SMACZNEGO! Krys Przepis na te gołąbki znalazłam w programie Anny Olson Polecam również inne smaczne gołąbki: Gołąbki pieczone w piekarniku Gołąbki domowe z sosem pomidorowym Gołąbki ze świeżymi grzybami, z sosem grzybowym Gołąbki wegetariańskie Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Ziemniaczane gołąbki w grzybowym sosie 164

siak. Świetna propozycja na bezmięsny apetyt. Zastanawiacie się, czy ta receptura przypadnie Wam do gustu? Nie mam wątpliwości. Jeśli lubicie kapustę i ziemniaki, macie ochotę na pyszny grzybowy sos- koniecznie bierzcie się za gotowanie! Czytaj więcej

Pichceniomania
Kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej - bezglutenowe 171

Prosty przepis na kluski, które mogą być podawane jako dodatek do gulaszu czy sosu grzybowego lub na słodko - np. z twarożkiem.  Wykonanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu co wykonanie kopytek czy klusków śląskich.  Kluseczki  świetne na okres przeziębień i gryp - dzięki wspaniałym właściwościom kaszy jaglanej. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 150 ml mąki kukurydzianej

Ze smakiem bez glutenu
Cytrynowy krem, Bieszczady 180

Fotorelacja z Bieszczad (kwiecień 2017) Gastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych  warenyky , z kaszą gryczaną i serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli  łężni  lub fuczków oraz  babki ziemniaczanej  (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli ziemniaki z ziemniakami, ale jakie dobre:).  Jeśli pijecie alkohol

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone polędwiczki wieprzowe 294

wyjęciu z pieca przykryć folią aluminiową i ściereczką. Odczekać 5 minut przed krojeniem. Ja minimalnie je przeciągnęłam, ale i tak wyszły bardzo dobre. Podawać z dowolnym sosem. Ja zrobiłam sos grzybowy

Karola gotuje
Ciasto na wiosnę. Różowe 170

obserwując ciężko pracującego nad posiłkiem C. Żeby nie było - swój wkład w rzeczony posiłek miałam, w postaci domowych bułek do burgerów. C., poza kwintesencją, czyli mięsem, przygotował też sos grzybowy z porto, który zdetronizował wszystko inne. Był tak pyszny, że - jestem pewna - nie tylko mi śni się po nocach. Później przenieśliśmy się na kanapę, i przy dźwiękach muzyki rozmawialiśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące grzyby w kukurydzianej panierce 188

Uwielbiam grzyby. Pamiętam, jak kiedyś nie mogłam się doczekać aż mój tata ugotuje ten wspaniały, niezapomniany, aromatyczny grzybowy sos… Na samo wspomnienie robię się głodna Tak samo uwielbiałam najróżniejsze smażone wersje grzybów. Gdy zobaczyłam w sklepie boczniaki… od razu postanowiłam przygotować z nich coś pysznego i szybkiego. Kilka składników, dobre przyprawy (polecam Skworcu ), kilka chwil i już posiłek

Słodkie okruszki
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym 100

rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz. Podałem z sosem grzybowym

R'n'G Kitchen
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 138

oleju i solą. Na wrzątek wrzucamy pierwszą partię pierogów i gotujemy minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na duży talerz. Podajemy z ciepłym sosem grzybowym i kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego

cool and minty
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 260

gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju

Bullio
Gnocchi szpinakowe w parmezanie z ziołowym kurczakiem 130

góry widelcem. Wrzucić do gotującej - osolonej wody i trzymać na ogniu, aż do wypłynięcia.  Ja podałam z tartym parmezanem, odrobiną kiełków z brokuła i ziołowym kurczakiem w sosie grzybowym.. Smacznego

Gaździnka warzy
Kopytka zupełnie inaczej. 160

smażymy tylko chwilę żeby nam nie ściemniała. Ciasto ziemniaczane wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i wycinamy z niego małe trójkąty, które gotujemy w osolonej wodzie.  Ugotowane kopytka polewamy sosem grzybowym. W lewym górnym rogu jest ankieta jakby co. To możecie zagłosować

Kryzysowa Książka Kucharska
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 158

jeszcze około 5 minut. Kawałki karpia obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć karpia z obu stron, po 2 minuty. Podsmażonego karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem grzybowym i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Smacznego

kolorowotorcikowo
Podsumowanie akcji 167

blog: Desery na depresję       Makowe gnocchi w sosie waniliowo- rumowym      autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki       Szpinakowe Kluski Śląskie z sosem grzybowym      autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki       Ziemniaki Hasselback, czyli coś z niczego      autorka: pozielonemu | blog: POZIELONEMU. Wegetariański blog kulinarny

Kulinarne przemyslenia
krokiety wigilijne 436

smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
Sos z suszonych grzybów 206

wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.   SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.) łyżka masła klarowanego 2 szalotki 200ml śmietanki 30 % sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą

Pyry na Gaz
Sos grzybowy 98

końcu doczekałam się grzybów. Poniżej prezentuję nasze leśne znaleziska i przepis na pyszny aromatyczny sos. Uwielbiam! Składniki na sos grzybowy: podgrzybki lub prawdziwki 0,5 kg masło 50 g 1/2 małej śmietany 12% mała cebula sól 4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe pieprz 4 łyżki mąki woda (do zakrycia grzybów) Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. W garnku

Karola gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu 108

Dzisiejsze danie popisowe mojego narzeczonego. Wyjątkowe, eleganckie, przepyszne. Polecam na romantyczny obiad lub kolację, ale także dla gości. Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu (3 porcje): polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg suszone grzyby 300 g łyżka natki pietruszki tymianek sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku śmietana 18% (2 łyżki) mąka (łyżeczka) whisky

Karola gotuje
kotlety ziemniaczano-miesne 171

masy uformować kotlety ,lekko spłaszczyć. Rozgrzać na patelni olej, na gorący tłuszcz kłaść kotlety, smażyć z obydwu stron  na złocisty kolor na niewielkim ogniu. U mnie z sosem grzybowym i kapusta kiszona Smacznego

w mojej kuchni
Pierogi z grzybami leśnymi. 157

farsz, zaklejamy robimy falbankę lub inny wzór,  układamy pojedynczo na tacach -zamrażamy, przed podaniem gotujemy około 5-6 min. od wypłynięcia, podajemy smażone na masełku lub z sosem grzybowym

Kuchnia Beaty
Polędwiczki w sosie z grzybów leśnych. 135

Grzyby leśne to dobra baza dla wielu potraw. Na dzisiejszy obiad podałam polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Wszystkim bardzo smakowało, więc gorąco polecam. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów 2 cebule szalotki pietruszka zielona masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu MARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego,  szczypta soli

Kuchnia Beaty
hreczanyki – bieszczadzkie kotleciki z kaszy gryczanej 238

doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy na ciepło ze śmietaną lub sosem czosnkowym lub sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
Kotlety z kiszonej kapusty, sezamu i kaszy manny. 176

bułce tartej, ale wtedy  będą potrzebować więcej tłuszczu. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach i można podawać. Podawać z czym kto chce, jako dodatek do ziemniaków, ryżu. Z sosem grzybowym czy też pieczarkowym. Mnie jednak najbardziej  smakują same, uwielbiam smak takiej przypieczonej kapusty. Na smak kotletów ma także sezam, takie podsmażony jest bardzo aromatyczny i wyraźny w smaku

Dieta moja pasja
Klopsiki z kurczaka z sosem pieczarkowym i kopytkami czyli pełen recykling. 118

lekko mrugać. Chodzi oto aby wierzch klopsików się związał i nam nie rozpadł. One są bardzo delikatne i naprawdę bardzo łatwo je uszkodzić. U mnie są podawane z sosem grzybowym - pieczarkowym    i jak na recykling przystało z kopytkami. Ale to żaden wymóg. Są naprawdę bardzo delikatne,  mięciutkie śmiało można je nazwać klopsikami dla chorych lub małych

Dieta moja pasja
Kotlety jajeczno-pieczarkowe 244

Bezmięsne kotlety z jajek i pieczarek. Dobrze smakują same ale można je też podawać np. z sosem grzybowym. Kotlety są dość delikatne w smaku i nie rozpadają się w trakcie pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi 9 średniej wielkości kotletów. 5 jajek na twardo 500 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej

Bullio
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 28.10.2016r. 163

podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 2 przepisów.  Arek Zupa z bocznikami   Joanna  Błyskawiczna pasta z kurczaka alla dip Diana  Kopytka z sosem grzybowym   Marta  Deser budyniowy z bitą śmietaną   Kasia Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem   Magdalena  Ciastka francuskie z jabłk iem Agnieszka  Bananowo - cynamonowe naleśniki

Magiczne Życie Marty
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 186

Dyniowe kopytka zachwycają kolorem i smakiem. Uwielbiam je z sosem grzybowym, szczególnie z kurkami, bo według mnie te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Na szczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj

Smaczna Pyza
Placki ziemniaczane 293

Idealne, chrupiące PLACKI ZIEMNIACZANE z kwaśną śmietaną świetnie sprawdzają się jako szybki i prosty do przygotowania obiad. Śmietanę możecie zastąpić grzybowym sosem, będą wówczas tak samo pyszne! Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Pyzy na parze. 141

minut, jednak nijak mają się one do tych robionych własnoręcznie. Podawać można je zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać jagodami, czekoladą czy marcepanem. Polecam! Poniżej przedstawiam Wam przepis

Poranek na słodko
Babka ziemniaczana 179

mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor na patelni. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 162

skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4  szkl . kwaśnej

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 139

posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny. Podałam z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną w rejonie Białorusi podawano ze śmietaną lub sosem grzybowym. Piekłam w formie o średnicy 20 cm.   zastawa

królestwo garów
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 266

się cieszę. :) W tym sosie śmiało możecie wykorzystać inne grzyby - prawdziwki czy kurki, myślę, że będzie smakowało równie wyśmienicie. Możecie także nie dodawać kurczaka i ugotować pyszny sos grzybowy jako dodatek do innego dania. Smacznego

Cooking Monster
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 289

pilnujcie, czy babka zbyt się z wierzchu za mocno nie przypieka). Gorącą babkę kroimy na porcje i podajemy np. z kwaśną śmietaną, z gęstym jogurtem, z sosem grzybowym, gulaszem. Na drugi dzień warto pokroić ją centymetrowe plastry i odsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego – będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pyszna. SKŁADNIKI 2,5kg ziemniaków typu B lub C (waga

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie 139

nachodziły na siebie. Gdy wypłyną na wierzch gotować je jeszcze przez około pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na talerz lub tacę. Podawać z topionym masłem lub sosem grzybowym. marcekuba

Czerwony Gupik
Pęczotto ze świeżymi kurkami 144

kasza wchłonie cały bulion. Gotowe danie posypujemy koperkiem. Pęczotto z kurkami podajemy  na gorąco jako danie główne.  Wielbicielom kurek polecam także przepis na  pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem

My Chcemy Jeść
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 183

ostatnie zjedzone były oczywiście w jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia. Przydadzą się z pewnością do świątecznego bigosu czy ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów

Zasmakuj Kuchni
Sos grzybowy 211

najprostszej wersji Składniki ok 0,5 kg odgotowanych podgrzybków lub maślaków 2 duże cebule 1 mała śmietana 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób przygotowania Cebulę zeszklić … Czytaj dalej Sos grzybowy

czarrna od kuchni
KOPYTKA 138

Kopytka to znane i lubiane kluski które goszczą na naszych stołach. Są świetnym dodatkiem do obiadów, pyszne z mięsnymi, pieczeniowymi lub grzybowymi sosami, albo polane pieczoną cebulką z kiełbaską i też są rewelacyjne

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba zapiekana w sosie grzybowym z kruszonką 182

dobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków:) Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru białego lub brązowego) 1 łyżka miękkiego masła Wykonanie

Zasmakuj Kuchni
Placek po węgiersku 232

bardzo zdrowe, ale nie czarujmy, smakiem nigdy nie będą przypominały tych usmażonych na tłuszczu. Mimo wszystko są naprawdę pyszne i warto je jeść z ulubionymi dodatkami - jogurtem, twarożkiem, sosem grzybowym czy śmietaną i cukrem, jak w moim domu rodzinnym. :) Placki wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i podajemy z ulubioną surówką. Pyszne i sycące danie bez zbędnych kalorii - smacznego! :) Gulasz

Cooking Monster
Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne 1436

jedno, a dwa jajka i ciut więcej soli. Kluski śląskie najlepiej podawać jako dodatek do mięsa w sosie lub jako samodzielne danie np. z cebulą i skwareczkami lub sosem grzybowym. Post Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem 162

Składniki kluski śląskie: ziemniaki ok. 3/4 kg mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków sos: filet z indyka 40 dkg grzyby suszone ok. 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

czarrna od kuchni
Pulpety w sosie grzybowym 134

szwedzkiego sklepu z wyposażeniem wnętrz. Kurcze, lubimy te klopsiki, są naprawdę smaczne. Kiedyś zrobimy identyczne i wrzucimy na bloga przepis. A tymczasem prezentujemy Wam nasze własne pulpety w sosie grzybowym.       Potrzebujemy: około 1,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę) 2 jajka 2 ząbki

Marder&Marder Manufacture