niedzielę..miałam kilka skrzydełek i kilka udek ..zastanawiałam się co z nimi zrobić...na blogu Różowa Kuchnia znalazłam przepis i tak też zrobiłam...Ja kurczaka włożyłam do marynaty z przyprawami i odstawiłam do lodówki...na kilka godzin..Pojechaliśmy do kościoła, a potem na cmentarz..w drodze powrotnej zajechaliśmy do rodziców.... tam zjedliśmy obiad...a w domu przecież kurczak się
Moje domowe kucharzenieSkładniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 ml jogurtu naturalnego - łyżka oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - pieprz cytrynowy - sól - chili do smaku Z w/w składników przygotowujemy marynatę, mięso zalewamy i marynujemy minimum 5 godzin w lodówce. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w temp 180 stopni przez 30 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNIPost Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKolejna propozycja na wielkanocny obiad, czyli szynka długopieczona w rękawie w marynacie musztardowej. Pyszna, krucha i pachnąca szynka, która może być zarówno na obiad jak i po wystygnięciu jako wędlina na kolacje. Taka szynka jest idealna zarówno na Wielkanoc jak i od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGolonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszufladach zamrażarki. Wyłowiłam przy okazji pół paczki kupnych frytek. Odłożyłam 1 pierś z kurczaka i wrzuciłam wszystko do ActiFry by się upiekło razem ( oczywiście kurczaka wcześniej wsadziłam w marynatę) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKonkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu
Buniabaje w kuchniJeszcze dziś pozostanę w klimacie maggi bo ta płynna przyprawa świetnie nadaje się do marynat - do mięs, warzyw czy nawet owoców, które potem możemy upiec na grillu czy w piekarniku. Niech Was nie dziwi połączenie tego co nadziałam na szpadki - to wypróbowany zestaw, słodkawy i jednocześnie pikantny, bardzo smakowity. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakrewetki umieszczamy w zamykanej torbie foliowej. Pozostałe składniki mieszamy razem i zalewamy nimi krewetki. Tak przygotowane krewetki marynujemy 2-4 godzin. Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury, krewetki wyciągamy z marynaty i umieszczamy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy około 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu kiedy będą różowe. Dobrą metodą grillowania krewetek jest nabijanie ich na szpikulce. Żeberka(...)stylu chińskimTe żeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków. Składniki: 2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałkido marynaty: ½ szklanki sosu sojowego1/3 szklanki octu balsamicznego¼ szklanki sosu hoisin2 łyżki brązowego cukru2 łyżki miodu3 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki imbiru 2 ½ łyżeczki octu z jabłek2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżeczka pasty chili½ łyżeczki chińskiej
naRuszcieSkładniki: 1 kg papryczka jagodowa Iranian Cherry, - 9 łyżek miód wielokwiatowy, 6 ząbków czosnku, 6 liści laurowych, - po kilka ziaren pieprzu na słoikZALEWA: 2 czubate łyżki
W Mojej Kuchni LubięNo i kolejna sałatka na zimę! Idealna również teraz dla tych co podróżuja, grilują, przebywają w towarzystwie. Idelana zakąska,przekąska..do kanapek, do bułek...do ziemniakow
Z Kuchni Do KuchniPrzed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam tutaj...ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy i odstawiłam na
Moje domowe kucharzenie