Kurczak pieczony w marynacie miodowo-chrzanowej, jest to idealny obiad dla całej rodziny.Kurczak udaje się po prostu idealny, mięciutki z chrupiącą, bogatą w smaku skórką, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Kurczak o wadze 1 kg-2 kg 1 łyżka soli 100 g masła (dodatkowo) Marynata: 2 łyżki miodu 10 łyżek oliwy 2 łyżki(...)chrzanu 2 łyżki domowej przyprawy do grilla 2 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i nacieramy solą. Łączymy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nimi kurczaka i odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin. Przed pieczeniem kurczaka ponownie nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanki z trzema szklankami wody. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia ŁukaszaPyszne żeberka..z marynaty z dodatkiem miodu i ostrej musztardy.ja do tej marynaty wykorzystałam musztardę rosyjską Develey.. 1 kg żeberek 2 łyżki musztardy rosyjskiej Develey 2 łyżki miodu cebula marchewka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku Żeberka pokroić na porcje Przygotować marynatę.Musztardę, miód i przyprawy dokładnie wymieszać(...)marynaty włożyć żeberka, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć żeberka na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla, dolać wodę, tak prawie do zakrycia żeberek.Dodać pokrojoną marchewkę, cebulę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu do miękkości żeberek
Moje domowe kucharzeniedoskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego(...)musztardy z wędzoną papryką Kamis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska prowansalska i pieprz, Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Mięso nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę z z musztardy, miodu, oleju, czosnku, oraz tymianku, następnie nacieramy marynatą szynkę dokładnie z każdej strony, wkładamy szynkę do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJako Polacy pokochaliśmy grilla miłością nieograniczoną? Uwielbiamy kiełbaski, kaszankę, kurczaka czy karczek z grilla. Marynujemy i grillujemy. Ale czy marynujemy zdrowo, tym co wiem, czy korzystamy z gotowych marynat? Z moich obserwacji w sklepach wynika ze niestety większość korzysta z kupnych mieszankę przypraw grillowych, gotowych marynat, i niekoniecznie ich interesuje co tam one mają w środku a niestety wiele(...)nich ma środku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną i zdrową marynatę. Dzisiaj przedstawiam wam jedną
Bernika - moj kulinarny pamietnikPogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób. składniki:1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry8 łyżek oliwy4-5 ząbków czosnku4 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki marynaty teriyakidodatki: cukinia, pomidorki(...)cherry, chleb, ryżW misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować z obu stron na złocisty kolor. Gotowego łososia podawać z dowolnymi
Monia miesza i gotujeSzaszłyki mogę jeść w każdej postaci i w każdej marynacie :) Z mięsem i dowolnymi dodatkami... tutaj tylko cebula, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać np. paprykę lub pieczarki. Jeśli zabraknie Ci któregoś z ziół, żaden problem :) Dodaj więcej ziół prowansalskich lub innego ulubionego ;) Tak przygotowane szaszłyki są delikatne i posmakują także dzieciom. Przyznam się szczerze(...)Łopatkę i brzuszek myjemy i kroimy w kostkę ok. 3 cm. Cebulę kroimy w dosyć grube talarki.3. Teraz opcje są dwie - można najpierw ponabijać szaszłyki, a później zalać je marynatą albo wymieszać dokładnie łopatkę z połową marynaty i brzuszek z drugą połową. Ja wolę ten drugi sposób, bo chociaż musimy "uciapać się" trochę w oleju, to jestem pewna, że marynata
Kraina Tysiąca SmakówSoczyste i aromatyczne żeberka w marynacie z sosem barbecue.Moje były pieczone w piekarniku, jednak równie dobrze będą smakować przyrządzone na grillu. Składniki : 1,8 kg żeberek Marynata : 1/4 szklanki oleju 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki gotowego sosu barbecue 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Żeberka umyć(...)następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego worka foliowego lub dużej miski przełożyć wszystkie składniki marynaty i wymieszać, dodać żeberka i dokładnie pokryć je marynatą. Wstawić do lodówki na około 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Żeberka przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Przykryć
Zabawa smakiemgr220 ml syropu klonowego2 łyżki octu winnegosól, pieprzrozmaryn Wykonanie:Połowę składników *( musztarda, syrop klonowy, ocet ) mieszamy razem w misce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :).Mieszamy by udka przeszły marynatą.Odstawiamy na pół godziny.*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie(...)marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .Pieczemy 40-45 min.Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos. Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi ziemniakami.Smacznego
Smaki EdytyKURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE: Składniki: 1 pierś kurczaka 1 świeży ananas lub ananas z puszki ok. 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek papryka w proszku łagodna sól Marynata do kurczaka: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili Wykonanie:Składniki marynaty połączyć. Pierś(...)kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu.ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI
Blondynka GotujeSezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z chili Maślaki w marynacie Składniki: 1,5 kg małych(...)maślaków 1 duża cebula 4-5 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody 1 szklanka 10% octu spirytusowego 2 łyżki soli (jedna do gotowania grzybów, druga do marynaty) Grzyby należy oczyścić, dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić, ułożyć ciasno w przygotowanych, uprzednio wyparzonych słoiczkach.Cebulę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWyjątkowy charakter trunku nadaje mu stosowany w Tennessee proces przesączania destylatu przez trzymetrową warstwę węgla klonowego. Ta dodatkowa filtracja wpływa na gładkość finalnego produktu i słodko-dymne aromaty.Składniki:Marynata Jack Daniel's70 ml whiskey Jack Daniel's1 łyżka cukru brązowego2 ząbki czosnku, posiekane1 cebula, posiekana50 ml oliwysok wyciśnięty z 1/2 cytryny2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ1 płaska(...)łyżeczka pieprzu cayenneszczypta cynamonu1 łyżka sosu sojowego1 kg żeberek wieprzowychsól, pieprzPrzygotowanie:Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, a następnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 2 godziny
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 większe marchew, marynata korzenna, 8 szklanek woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 1 czubata łyżka goździki, 1 łyżeczka cynamon, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe pomidory zielone dobrze umyć pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ cebule obrana pokroić w plasterki(...)obraną zetrzeć na tarce w plasterki wsypać 1 łyżkę soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku
W Mojej Kuchni Lubięcebula 3 duże kurki oczyszczone zagotować, gotować z 30 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości słoika powkładać kurki marynata jest podana na 3 szklanki wody+1 szklanka octu - ilość odpowiednio zwiększać podanymi składnikami zagotować marynatę z cebulą i resztą składników, do każdego słoika łyżką nakładać przyprawy, cebulę i zalać(...)gorącą marynatą, mocno zakręcić i słoiki postawione na denkach w garnku pasteryzować z 30 minut, wystudzone schować w ciemne, chłodne miejsce jest smaczna zakąska do wódeczki, dodatek do sałatek, surówek....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięładny kawałek łopatki, aby przygotować pyszną wędlinę kanapkową. Mięsa marynowałam już wiele razy, ale ten sposób jest najłatwiejszy, ze wszystkich mi znanych. Od mojego dostawcy przypraw Skworcu.pl otrzymałam świetną marynatę do mięsa. Skład banalny, czyli sól peklująca i wyciąg z naturalnych przypraw!, coś czego używały nasze Babcie!. Składniki: 1 kg mięsa, łopatka, szynka lub karczek 3 łyżeczki Marynata Szynka Wiejska(...)łyżki oleju 2-3 listki laurowe Sitaka ściągająca Marynatę mieszamy z olejem i dokładnie nacieramy mięso, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso wkładamy do ściągającej siatki, wkładamy liście laurowe, przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i umieszczamy tam mięso na ok. 60-70 minut, im większy kawałek mięsa, tym dłuższy czas pieczenia
Apetyczna babeczkaJesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki. Składniki: opieńka - dowolna ilość Marynata ; 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% 3 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego cebula pocięta w talarki kilka ziarenek goździków Przyprawy znajdziecie(...)stronie www.Skworcu.com.plWykonanie; 1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut, odcedzić. 2. Cebulkę pociętą w talarki przez 3-4 minuty obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.3. Zagotować marynatę, wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli. Zalewać gorącą marynatą i pasteryzować 6-7 minut
Apetyczna babeczka