Często do pieczenia karkówki używam musztardy. Miód dodałam po zainspirowaniu się jedną z potraw pokazowych z "Kuchennych Rewolucji", po obejrzeniu jednej z powtórek. Efekt? Ciekawy, lekko
Pasja SmakuZbliża się weekend, ostatni weekend karnawał a z nim niedzielny obiad. Proponuje na ten dzień specjalny pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę
Bernika - moj kulinarny pamietnikPałki z kurczaka to dla mnie bardzo fajna alternatywa na szybki obiad. Nie są drogie, a wydajne. No i pomysłów na ich podanie jest bez liku
Bernika - moj kulinarny pamietnikRyby na naszym stole niestety są rzadko, ale jak już są to muszą być przygotowane na tip top, a smak ich ma pozostać w naszej pamięci
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na na grilla rozpoczęty, za parę dni majówka wtedy chyba nie będzie polskiego domu, w którym grill nie zostanie pierwszy raz odpalony. Dlatego wychodząc naprzeciw
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodobają mi się modne ostatnio eksperymenty na kawę w potrawach. Sprawdziłam swego czasu dania z herbatą . Kakao ( czekolada) i to w wersji gorzkiej od dawna jest
Buniabaje w kuchniKiedyś przy okazji gotowania którejś z ryb na parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego
Buniabaje w kuchniUwielbiam drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniGrillowane mięso z drobiu należy chyba do najbardziej popularnych. Aby było niepowtarzalne smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata(...)letnią galaretką. Wstawiamy do lodówki (na całą noc). Po dwóch godzinach wyjmujemy (galaretka skrzepła) i wstawiamy na 60 sek. do mikrofali. Gdy galaretka się rozpuści, mieszamy dokładnie mięso z marynatą i wstawiamy ponownie do lodówki. Po godzinie (może 1,5) powtarzamy tę czynność, ale tym razem mięso z rozpuszczoną marynatą przekładamy do woreczka na mrożonki. Szczelnie zamykamy (gumką recepturką
mojewypiekiinietylkosmaczne bezwarunkowo wywołuje u nas uśmiech na twarzy! Dziś zapraszamy Was do spróbowania pieczonych piersi kaczych, które eksperymentalnie połączyłyśmy z pomidorkami koktajlowymi. Słodko-kwaśna nuta dodatków (w tym marynaty) idealnie połączyła się wraz z delikatnym i soczystym mięsem kaczki, także nie miałyśmy żadnych przeciwskazań, aby Wam tego przepisu nie zaproponować(; Zapraszamy! Składniki: 2 piersi kaczki 1 łyżka masła 250g(...)przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych + 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata: 2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki
Symfonia Smakówzimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej w tym, w którym będziecie piec szynkę(...)mniej zmywania i mniej zmarnowanej marynaty) mieszamy wszystkie składniki marynaty (czosnek wyciskamy przez praskę). Szynkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do marynaty. Dobrze obtaczamy mięso z każdej strony w marynacie, zakrywamy naczynie, w którym jest (folią lub przykrywką) i wstawiamy do lodówki. 2. PIEKARNIK: kiedy nadchodzi czas pieczenia szynki, nastawiamy piekarnik na 220 stopni C, opcja
Nerds KitchenDobrze przygotowane i apetycznie wyglądające mięso drobiowe jest w stanie pobudzić apetyt nawet osób, którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał(...)Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach (dałam sporo)- papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem
mojewypiekiinietylkopodkreślam, że kurczak musi się marynować przez noc. Miejcie to na uwadze, jeśli planujecie przygotować to danie i zróbcie zakupy dzień wcześniej. Warto dać mięsu te 12 godzin w marynacie. Oczywiście można też skrócić je do 3-2 godzin, ale to już nie do końca to samo :)Składnikimarynataszklanka jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1,5 łyżeczki kminu rzymskieg1(...)imbiru w proszku, ale polecam świeży)2 łyżeczki przyprawy garam masala1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne1 łyżeczka cukru150ml śmietany 18% lub kremówkipieprz i sólSposób przygotowaniaWieczorem kroimy kurczaka i zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie
W kuchni wieczoremsmacznie. SKŁADNIKI ok. 1 kg filetów z tołpygi 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 400 gram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych(...)przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki 2 łyżeczki oleju rzepakowego WYKONANIE Rybę oczyszczamy (skrobiemy, obcinamy płetwy i ogony
OstryKęsŚmiało można powiedzieć, że whiskey z colą to najpopularniejszy na świecie drink. Dwa składniki tego napoju a mianowicie dobra whiskey i Coca-Cola mogą być również rewelacyjną marynatą do mięs z grilla. Taka marynata wyjątkowo dobrze pasuje do mięsa wieprzowego z grilla. Składniki: 330 ml Coca-Coli½ szklanki dobrej Whiskey 1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka sosu sojowego½ łyżeczki soku(...)limonkiszczypta soli szczypta pieprzuPrzygotowanie: Połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Mięso zalać dokładnie przygotowaną marynatą. Marynować w niej mięso przez 8-12 godzin w lodówce. Whiskey z Colą jako marynata do mięs is a post from: naRuszcie.plThe post Whiskey z Colą jako marynata do mięs appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie