naleśniki z bananowym twarożkiem, polewą kajmakową i migdałami To było ge-nial-ne! *.*A wczoraj postanowiłam zaryzykować, kupiłam orzechy, wyjęłam mikser i coo? Udało się, mikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika
More food, love and dreamspalnika. No i oczywiście nie ma zabawy z opalaniem, więc… do sklepów po palnik marsz! ;)SKŁADNIKI:Na 6 porcji :)500 ml śmietanki 36% (z 30% również powinien się udać)1 laska wanilii6 żółtek6 łyżek cukrucukier trzcinowy do posypaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Śmietankę przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, za pomocą łyżeczki wyskrobujemy z niej nasionka, które razem z laską
W kuchni Katienigdy nie wiadomo, co się może przydać". W rezultacie jedna półka na słodkie drobiazgi już dawno przestała wystarczać i zajmuję powoli następne kawałki kuchni. Z tegorocznych wakacji też udało mi się przywieźć kilka nowych paczek (które na razie stoją na podłodze i czekają, aż znajdę im miejsce w jakiejś szafce).Wydawało by się, że te same sklepy w różnych krajach
Ciastkozercypokusę, że próbujemy ich zawsze gdy tylko mamy okazję (oczywiście oprócz Wiktora - jego dieta jest ścisła). Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE? - Ciasto tak cieniutkie, że przez
Wypisz Wymalujkażdy by się głowił, cóż to za smaczna "zielenina". Jest wilgotny a przy ruchu łyżeczką/widelczykiem wspaniale się kruszy.Ma delikatną i bardzo przyjemną "strukturę". Przypomina biszkopt - taki na prawdę udany, ale ma w sobie coś na prawdę wykwintnego. Jest pyszny, co tu dużo gadać.Masa tortu - Kremowy Serek ARLA APETINA o smaku "Czosnek i Zioła":Do "tortu" - IDEALNY!!! Genialnie łączy
Wypisz Wymalujukrytych w domowej pizzy). Ta pizza to zupełnie niekonwencjonalny strzał w 10-tkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula... i "piekło - niebo" - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.SKŁADNIKI NA CIASTO
Wypisz Wymalujteż zasługa tego, że zostały potraktowane piekarnikiem, a nie olejem. Nam smakują bardzo i na pewno będziemy ich próbować na różne sposoby. Póki co odsłona pierwsza, bardzo udana, za nami! :)Właśnie delektujemy się smakiem ostatnich kuleczek, mocno dzianych i cieszymy się, że możemy się z Wami podzielić tym przepisem, bo bez wątpienia nie możemy mu dać umrzeć śmiercią naturalną. Niech
Wypisz Wymalujmożna by opowiadać o puchu i pierze. Jesienią, kiedy odlatują klucze gęsi ,patrzymy na nie z zachwytem. Widząc na niebie niepowtarzalny klucz dzikich gęsi trudno jest oprzeć się pragnieniom udania się w podróż, zarówno mentalną, jak i tę w poszukiwaniu niezdobytych lądów. Klucz gęsi przypomina literę V, która kojarzy nam się ze znakiem zwycięstwa. Gęsi nigdy nie lecą bezpośrednio
Kulinarny karnet ChristopheraJajecznica bez kiełbaski. Baa, najzwyklejsza kanapka z pasztetem bez pasztetu ma u mnie rację bytu. Jednak mój bezzębny Zombiak skutecznie mi to zadanie utrudnia. Po wielkich bojach udało mi się stworzyć dwa skrajne dania. W ciągu jednego dnia. Woow! Śniadanie i kolację. Pierwsze to zasługa Morfeusza. I mikrofali. Drugie, Stwórcy i piekarnika. Ha! Ale bawię się
bastalenaWłoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie na pizzę
Chilli Czosnek i OliwaWątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :) Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż wieprzowa czy cielęca. Ta z poniższego przepisu jest bardzo smaczna, pachnie tymiankiem, a w połączeniu z sosem szpinakowym po prostu MNIAM! ;) Aż sama się dziwię, że to napisałam, bo zawsze zarzekałam się, że wątróbki
Czerwona PorzeczkaZawsze po grillu chce się czegoś słodkiego, czegoś co postawi przysłowiową kropeczkę nad i. W sezonie, kiedy truskawek jest pełno to najlepsze rozwiązanie na jakie udało mi się trafić. Idealne połączenie słodkich pianek i truskawek, które równoważą ich słodycz. Gorąco polecam. Dzieciaki i nie tylko nie zawaham się stwierdzić, że każdy był zakochany w moim jakże prostym
Malinowe Pocałunkiinnych potraw i wypróbowania ich działania na sobie :) Powracając do śniadania, najlepiej smakuje ono w towarzystwie ukochanej osoby. Poniżej zdjęcia mojego posiłku. A Wy jakie śniadania jecie? P.S. Jeśli udało mi się Was zachęcić do spróbowania kiełków, wiele informacji o nich znajdziecie w internecie, m.in. na ulicaekologiczna.pl, kielki.info. Gorąco polecam i zachęcam
Taste Of My Daymiejskie restauracje. Nie chcieliśmy oczekiwać zbyt wiele, bo miejsce jest na prawdę niemal mikroskopijne, ale było pyyysznie! Niesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli
Taste Of My Dayzasypujemy cukrem, dodajemy miód i odstawiamy słój na 24 godziny. W tym czasie maliny "puszczą" sok :) Jak widać na zdjęciu poniżej, w słoju jest dużo soku, czyli plan się udał :) Zawartość słoja mieszamy, by choć część cukru i miodu rozpuścić w soku owocowym. Dodajemy alkohol i odstawiamy w nienasłonecznione miejsce na minimum miesiąc. Po upływie miesiąca nalewkę możemy przelać
Taste Of My Day