środku ciasta. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu. * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury
Moja Delicjapomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku. I co ? I udało się. Wyszło pysznie. Domownicy bardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :) Składniki - duża kapusta pekińska - duża cebula - 2 łyżki masła - pół dużego pęczka koperku ( opcjonalnie suszony ) - majeranek,kminek mielony, czosnek
Kuchnia z widokiem na ogródczasu. Zgrzyt numer 2. Jak więc dojść do konsensusu i... kobiecie zagwarantować tą wymarzoną figurę, facetowi mięsiwo, a dziecku czas i uwagę matki? Jest taki sposób, całkiem sprytny i udany - potwierdzamy go w 100%. Otóż, bierze się indyka, naciera się go przyprawami, piecze się w rękawie bez grama tłuszczu. Czym to owocuje? Najedzoną rodziną, która ma czas
Wypisz Wymalujkażdym otwarciu - na brak zainteresowania nie można było narzekać. W strefie food court otwarto również RedBerry - stoisko z mrożonymi jogurtami, sałatkami owocowymi czy koktajlami. Wśród tłumów w końcu udało mi się dostać do stoiska, a tam... oczywiście mnóstwo osób. Zarówno stojących w kolejce, jak i kręcących się dookoła. Szybko poznałam powód - zaledwie kilka kroków dalej był doskonały widok
Pasja Smakuwszystkim czytającym i tym oglądającym tylko zdjęcia :) Ostatnio udało nam się zdobyć węgierskie słodkie papryczki. Cóż to był za dzień hmmmm :P Przypomnieliśmy sobie lata dzieciństwa, kiedy to papryka była głównie węgierska lub bałkańska w sklepach. Ten jej zapach jak jakiś wehikuł czasu przypomniał wspomnienia, kiedy mama robiła leczo czy inne cuda z papryki. Węgierskie papryki są nieco
vegetaniedanie ? Tak więc zaczęliśmy wymyślać rożne kraje jakie chcielibyśmy pokazać. Rzeczywistość lodówki bardzo szybko nas zweryfikowała hehe, więc nie wiele myśląc, z tego co mieliśmy w naszym lodowym skarbcu udało nam się stworzyć danie z północnych rejonów Afryki z lekką nutą Hiszpanii. Dzisiejsze danie to kuskus odpowiedzialny za główną afrykańską nutę i gulasz z warzywami z mieszanką różnych fasoli, odpowiedzialny
vegetaniedługim weekendzie :) Mamy nadzieję, że długi weekend był udany i wypoczęliście na tyle dobrze, aby mieć siły do działania :) Dzisiaj jako, że dla niektórych weekend był zapewne ciężki ;) przygotowaliśmy przepis łatwy i dobrze odbudowujący kondycję po trudach hehe weekendu... Zarówno makaron jak i pomidory stawiają na nogi, więc dzisiaj takie też ingrediencje znajdują się w prezentowanej potrawie. Żeby nie zamęczać
vegetanieWitajcie :) Dzisiaj zaplanowaliśmy upiec fajne ciasto i udało się. Zmodyfikowaliśmy stary przepis mamy i wyszedł super sernik. Nie wiemy jak u Was, ale u nas ciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów
vegetanieWeekend za nami. Walentynki zapewne udane ? Czas wracać do zwykłych zajęć w pracy, w domu. Dzisiaj pomysł na chili z sojowymi kotletami i do tego super frytki z batatów. Zapewne znane Wam danie, ale chcieliśmy pochwalić się naszą wersją. Zawsze próbujemy konstruować własne wersje i mamy nadzieję, że podobają się Wam nasze innowacje :) To co, lecimy do kuchni ? Pewnie, trzeba
vegetaniekiedy jestem na diecie (udało mi się już schudnąć 2 kg:)) szukam lżejszej alternatywy dla tradycyjnych potraw, które bardzo lubię. Tym razem trochę „odchudziłam” placki ziemniaczane, które normalnie mają w sobie dużo tłuszczu. Upieczone w piekarniku są równie smaczne, chrupiące i nietłuste, a do tego jeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym. Składniki (na 9 sporych
e-PrzepisyKulinarneAubergine, znajdującą się przy ul.Floriańskiej 26 – czyli głównej ulicy przy krakowskim rynku. ______________________________________________________________________________________________________ 22.02 wybrałam się tam z najfajniejszym facetem pod słońcem ( ;) ). Przedzierając się przez pełną turystów Floriańską udało nam się dotrzeć punktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad. Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany
Ostra na Słodkokawałeczki truskawki i przekładamy wszystko wraz z mięsem na talerz. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar Facetamasę. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Przestudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podawać ciepłe lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego! Ja tymczasem poważnie rozważam udanie się na spoczynek. Bo na drzemkę to już przecież za późno
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka nie dogotują i mamy przezroczyste fluki pływające, to najczęściej wychodzą nam jajka na twardo zamiast na miękko. Ten przepis sprawi, ze jajka na miękko zawsze się Wam udadzą. Składniki: jajka sól Przygotowanie: 1. Wstawiamy garnek, z woda (taka ilość by przykryła nasze jajka, jak je włożymy), na ogień i czekamy, aż się zagotuje. By nastąpiło to szybciej, nakrywamy
Kulinarnie z Polką na KresachJabłecznik sypany lub też szarlotka sypana to bardzo popularny przepis, który po prostu trzeba wypróbować. :-) To ciasto nie może się nie udać. Nie rośnie, więc nie opada. Żadnego zagniatania, miksowania. Na ciepło (kiedy ostygnie można podgrzać w mikrofalówce), z lodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre. (ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej
Szefowa kuchni