misy blendera i miksujemy z gruszką (obrana, pokrojona na mniejsze kawałki). Tak przygotowaną jasną warstwę smoothy wlewamy do przygotowanych pucharków, bądź szklanek. Następnie miksujemy drugiego banana z truskawkami. Warstwę truskawkową delikatnie wylewamy na gruszkowo-bananową. Podajemy najlepiej schłodzone. Smacznego
Słodkie okruszkiJeśli jeszcze nie macie dość moich truskawkowych inspiracji to zapraszam Was na pyszny kompot! Nie taki z babcinego słoika. Inny ale równie pyszny! Myślę, że to najlepszy sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Zróbcie jeszcze dziś! Mrożone truskawki również się nadadzą :) Składniki: 0,5 kg truskawek 1/3 szklanki wody różanej 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru Truskawki myjemy
Mango Papajadzieciństwie takie dżemy przygotowywała babcia, później z niewiadomych przyczyn o nim zapomniano, ale na szczęście mama gdzieś zapisała składniki i oto powrócił na salony. Z podanych proporcji powstanie truskawkowy dżem, delikatnie tylko uperfumowany zapachem róży. Jeśli chcemy otrzymać dżem o bardziej intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również
Rozpustne gotowanieziemniaki), do gara z truskawkami dodajemy różę i smażymy na małym ogniu około 60 minut (od momentu zagotowania). Pozostały sok możemy wypić bez dodatków lub dodać do orzeźwiającej lemoniady truskawkowej . Pamiętajmy, że garnek w którym przygotowujemy przetwory musi być cały czas odkryty, a smażącą się marmoladę należy co jakiś czas mieszać. Po godzinie wyłączamy grzanie i studzimy owoce. Gdy już
Rozpustne gotowanieKolejna inspiracja truskawkowa, tym razem do zamknięcia w słoiczku i delektowania się zimą, kiedy już dawno zapomnimy o lecie. Swoją drogą ostatnio żyję w takim pędzie, że aż sama jestem na siebie zła, iż nie wykorzystałam zapasów truskawek w tak dużej mierze jak planowałam. No cóż.. nalewka musi poczekać na przyszły rok bo te truskawki, które są jeszcze dostępne
Mango Papajagramów zmielonego półtłustego twarogu 300 ml śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody Ponadto 2 galaretki truskawkowe 300 gram owoców Wykonanie: Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy
kgwjanczewopewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad to bułeczki orkiszowe polecam zwłaszcza na ciepło w towarzystwie dżemu truskawkowego :) Mąka orkiszowa ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Powodzenia! Dajcie znać, jak wyszły wasze bułki :) Caro & Ciri
Spektrum SmakuDziś zapraszam Was na szybki, ale jakże smaczny borówkowo - truskawkowy poczęstunek z nutą orzeźwiającej mięty. Idealne rozpoczęcie dnia. ... smak, prostota i zdrowie Składniki: 60 g borówek 1 średni banan 1 1/2 szklanki truskawek kilka listków mięty Przygotowanie: Umyte truskawki i borówki wrzucamy do misy blendera. Dodajemy pokrojonego banana i 2-3 listki świeżej mięty. Wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania
Słodkie okruszkiowoce, a jeśli chodzi o proporcje zacznijcie od 2 łyżek na 2 szklanki i w razie potrzeby zwiększajcie ilość, trzeba pamiętać, że dżem po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje :) 1. Truskawkowy dżem chia - 2 szklanki truskawek - 2 łyżki nasion chia - 1-2 łyżeczki miodu do smaku 2. Jagodowy dżem chia - 2 szklanki jagód
zdrowa vege kuchniaSkładniki: 500 g serka himogenizowanego 3 galaretki truskawkowe paczka biszkoptów 300 g truskawek Wykonanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5L wody, odkladamy do wystudzenia. Na dno foremki układamy biszkopty. Serki przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki by stężała. Po ok 1 godzinie gdy lekko
magiczna kuchnia Kasidrugą stronę, nie rozwalają się, a do tego są zdrowym i smacznym pomysłem na słodkie śniadania i nie tylko :) Podwójna porcja kakao - także z roślinnej odżywki białkowej z sosem truskawkowym komponuje się genialnie a mąka migdałowa nadaje naleśnikom bajecznej delikatności :) Składniki: 2 jajka 1 miarka czekoladowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mąki
Zdrowie na języku :Ppaczki duże, gorzka żołądkowa z figą 100 ml, twaróg 1 kg/wiaderko, cukier puder 1/2 szklanki, żelatyna 5 łyżeczek, woda 150 ml, śmietana 30 % 200 ml, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania tortownica 24 cm - herbatniki petit beaury rozłożyć na dnie blaszki i polać je wódką gorzką o temperaturze pokojowej śmietanę 30% , twaróg bezsmakowy z wiaderka, cukier puder mikserem utrzeć
W Mojej Kuchni Lubięsera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto: 300 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę
W kuchni Katiebazie syropu z kwiatów czarnego bzu. Na blogu znajdziecie również przepisy na inne lemoniady: lemoniada miętowa , lemoniada , lemoniada miętowa (II wersja) , lemoniada truskawkowa , lemoniada z rabarbaru i lemoniada imbirowa. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 cytryna 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu kilka plasterków
Kulinarne przygody Gatityprzygotowaniu nalewka miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową dołożymy, bo mięta właśnie jest zbierana. Na zdrowie
Maminek kulinarny